Katalanerna slutar tvåa i La Liga efter 3-0-segern mot Rayo Vallecano.

4:18

Ekonomiska bekymmer, sviktande sportsliga resultat och rapporter om ett stort internt missnöje. Ja, det har varit en tung och händelserik säsong i de rödblåa delarna av Barcelona.

Sedan tidigare har värsta rivalen Real Madrid fått fira ännu en i raden av ligatitlar. Således har Xavi och hans Barcelona fått rikta in sig på att rädda hedern genom att säkra andraplatsen – något som man hade möjligheten att göra i söndagens hemmamöte med Rayo Vallecano.

På förhand stod det klart att en seger mot det gästande bottenlaget skulle räcka för att teoretiskt haka av succélaget Girona i kampen om silverpengen och det började bra för Barcelona.

Redan i den tredje minuten hittade Lamine Yamal fram till Robert Lewandowski som kunde nicka in ledningsmålet från nära håll.

Rayo Vallecano skapade sedan flertalet lägen för att få till en kvittering, men Barcelona kunde hålla undan och när matchen led mot sitt slut skulle Barcelona utöka sin ledning.

Efter 62 minuters spel byttes mittfältaren Pedri in. Det dröjde sedan blott tio minuter innan han skickade in 2-0-målet med en välplacerad vänster. Ytterligare tre minuter senare skulle Pedri sprinta sig från sin bevakning innan han kunde sätta spiken i kistan med sitt 3-0-mål.

Målet blev matchens sista och det innebär att Barcelona nu har säkrat andraplatsen, trots att Girona gjorde jobbet och besegrade Valencia med 3-1 på bortaplan.