Proffskollen - Blågul målexplosion

Proffskollen

Det har varit en fantastisk svensk vecka. Förutom att Zlatan Ibrahimovic, Viktor Elm, Patrik Ingelsten och Eddie Gustafsson vunnit titlar har svenskarna producerat mål i massor. 18 svenska fullträffar fördelade på åtta olika ligor. Det här och mycket annat i veckans proffskoll.

Danmark

Alexander Farnerud, Bröndby, 25 matcher/8 mål
Veckan började strålande med ett Farnerud-mål i 3-0-segern över Randers, men i helgen åkte Bröndby på en tung smäll. 0-4 i seriefinalen mot FC Köpenhamn och med bara två omgångar kvar att spela är laget nu två poäng efter FCK.

Jon Jönsson, Bröndby, 12/0 Spelade från start i veckans bägge matcher. Både mot Randers och Köpenhamn byttes försvararen ut med drygt 20 minuter kvar att spela.

Max von Schlebrügge, Bröndby, 29/3
Fick spela full tid i bägge matcherna.

Samuel Holmén, Bröndby, 31/5 Tryckte kallt in ett mål efter hörna mot Randers. Spelade även 90 minuter i debaclet mot FC Köpenhamn.

Andreas Klarström, Esbjerg, 29/0 90 minuter när Esbjerg säkrade nytt kontrakt via 1-0 mot FC Midtjylland. Byttes ut med en dryg kvart att spela av veckomötet med Århus (1-3).

Alexander Östlund, Esbjerg, 6/0 Försvararen missar resten av säsongen.

Fredrik Björck, Esbjerg, 25/0 Var tillbaka efter en lättare skada och spelade i veckans bägge matcher.

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 3/0
Gjorde sin andra match från start mot Midtjylland. Kusi-Asare drog på sig ett gult kort och byttes ut efter 76 minuter.

Martin Fribrock, Esbjerg, 4/0 Långtidsskadad.

Mikael Rynell, Esbjerg, 5/0 Gjorde sitt längsta inhopp sedan han kom till klubben mot Århus. Fick spela sista halvtimmen. Däremot blev Rynell kvar på bänken i helgkampen.

Andreas Augustsson, AC Horsens, 12/0 Fick ingen speltid i Horsens bägge matcher.

Rawez Lawan, AC Horsens, 28/2

Hoppade in med 20 minuter kvar att spela 1-1-mötet med bottenkollegan Vejle. Spelade däremot inte mot Ålborg (2-2). Med två omgångar kvar att spela är Horsens fortfarande nästjumbo.

Johan Wiland, FC Köpenhamn, 0/0 Sitter fast på avbytarbänken.

Mikael Antonsson, FC Köpenhamn, 17/0 2-3 mot Odense följdes upp med en livsviktiga 4-0-viktoria mot Bröndby. Resultatet gör att FC Köpenhamn leder serien med två poäng och två omgångar kvar att spela. Mikael Antonsson spelade 90 minuter i bägge matcherna.

Oscar Wendt, FC Köpenhamn, 29/2 Ytterbacken avslutade målskyttet när FCK krossade Bröndby. Wendt spelade också hela mötet med Odense tidigare i veckan.

Peter Larsson, FC Köpenhamn, 7/0 Mittbacken är ute i kylan och får ingen speltid.

Ken Fagerberg, FC Midtjylland, 12/1 Bänkplats och ingen speltid den här veckan.

Andreas Dahl, FC Nordsjælland, 24/0 Spelade 90 minuter i den mållösa mötet med Sönderjyske. Fick däremot agera inhoppare när Nordsjälland enkelt avfärdade jumbon Vejle (4-1).

Benjamin Kibebe, FC Nordsjælland, 28/1 Stabil i 0-0-matchen mot Sönderjyske och i mötet med Vejle.

Johnny Lundberg, FC Nordsjælland, 26/0 Tillbaka i backlinjen och spelade 90 minuter mot Sönderjyske och 66 mot Vejle.

Björn Runström, Odense 27/7 Anfallaren fortsätter att få blekt med speltid. 13 minuter mot FC Köpenhamn (3-2) och sju mot Sönderjyske (1-1).

Bobbie Friberg da Cruz, Randers, 11/0 Mittbacken har ådragit sig en skada och missade veckans matcher.

Tobias Grahn, Randers, 10/0 Mittfältaren fanns på banan i veckans bägge matcher. Borta mot Bröndby (0-3) byttes Grahn ut efter en timme och i mötet med Århus (1-1) spelade han hela matchen.

Valentino Lai, Vejle, 25/2 25-åringen hoppade in och spelade 17 minuter hemma mot Horsens (1-1). Fick chansen från start mot Nordsjälland (1-4) och gjorde då mål. Nu hjälpte inte det och det mesta tyder nu på att Vejle halkar ur SAS-ligan.

Andreas Johansson, Ålborg, 29/6 Mästarna Ålborgs mediokra säsong är snart över. Johansson var tillbaka från skada och spelade mot både Midtjylland (1-2) och Horsens (2-2).

Martin Olsson, Blackburn, 8/0
Spelade inte borta mot Chelsea (0-2).

Johan Elmander, Bolton, 29/5 1-1 mot Hull och över fem månaders måltorka i Premier League för Elmander. Inga bra besked inför det stundande VM-kvalet mot Malta. Tillsammans med Hulls, Manucho, sämst betyg av samtliga spelare på planen. 5/10 av Sky Sports.

Fredrik Stoor, Fulham, 2/0 Fanns inte med i truppen mot Newcastle (1-0).

Jonas Olsson, West Bromwich, 27/2 6/10 i betyg av Sky Sports när WBA förlorade hemma mot Liverpool (0-2) och åkte ur Premier League. Återstår att se om Olsson följer med Birmingham-klubben ned i The Championship. Mot Liverpool drog försvararen på sig sin sjunde varning för säsongen.

Erik Edman, Wigan, 2/0 Hoppade in med nio minuter kvar att spela av bortamatchen mot Stoke (0-2). Hann inte med att få bättre betyg än 5/10 av Sky Sports.

Frankrike

Petter Hansson, Rennes, 32/1 Först blev Hansson hjälte när han satte matchens enda mål mot Caen efter en timmes spel. Sedan sågade tidningen L´Equipe Hansson efter hans insats mot bottenlaget Nantes (1-1). Svensken fick sämst betyg av samtliga aktörer på planen, 3/10.

Kim Källström, Lyon, 31/2 Även om Lyon är utan chans att nå ligatiteln den här säsongen så kan de påverka utgången. I helgen bortabesegrade laget Marseille med 3-1. Källström spelade hela matchen och fick mycket bra betyg av tidningen L´Equipe, 7/10.

Patrick Amoah, 22, Paris FC, 14/5 Har kommit igång riktigt fint. Gjorde mål för andra matchen i rad när Paris besegrade mittenlaget Louhans-Cuiseaux (2-0).

Grekland

Daniel Majstorovic, AEK Athen, 28/2
Kvalet till Champions League går bra för AEK. 1-1 i bortamötet med Panathinaikos och 1-0-seger mot PAOK. Majstorovic spelade 90 minuter i bägge matcherna.

Mikael Nilsson, Panathinaikos, 21/0 Tvingades kliva av ljumskadad redan efter 65 minuter mot AEK (1-1). Måste nu troligen vila i någon vecka.

Holland

Andreas Granqvist, FC Groningen, 32/4
Jakten på Europaplatserna har startat. I första matchen av två spelade Groningen 3-3 borta mot FC Utrecht. Granqvist spelade hela matchen i försvaret.

Fredrik Stenman, FC Groningen, 26/0 Har repat sig efter skadan och spelade på nytt 90 minuter.

Marcus Berg, FC Groningen, 31/17

Äntligen fick Marcus Berg målskyttet att lossna igen. Innan svensken byttes ut hade han gjort samtliga tre mål och Groningen har mycket bra utgångsläge inför hemmareturen på torsdag.

Petter Andersson, FC Groningen, 15/5 Långtidsskadad.

Patrik Ingelsten, Heerenveen, 12/2 Spelade inte i cupfinalen som Heerenveen vann.

Viktor Elm, Heerenveen, 12/4 Den gamla Kalmar FF-duon kan nu titulera sig holländska cupmästare. Det efter en straffseger mot Twente (7-6). Ställningen var 1-1 när domaren blåste för full tid. Viktor Elm satte sin straff.

Övriga svenskar i Holland hade inga matcher i veckan.

Italien

Zlatan Ibrahimovic, Inter, 33/22 Inter blev mästare i kavaj redan under lördagen när Milan förlorade mot Udinese. Inter firade det med att vinna hemma över Siena (3-0). Zlatan gjorde ett av målen och hyllades från alla håll efter seriesegern i Serie A. Två omgångar återstår och Ibrahimovic ligger ett mål efter Bolognas Marco Di Vaio i skytteligan.

Olof Mellberg, Juventus, 26/2 Var tillbaka i startelvan och spelade 90 minuter hemma mot Atalanta (2-2). Mellbergs tränare Claudio Ranieri fick under måndagen sparken efter sju raka segerlösa matcher. Han kommer ersättas av den förre storbacken Ciro Ferrara.

Albin Ekdal, Juventus, 3/0 Spelade inte. Dras med en ljumskskada.

Norge

Abgar Barsom, Fredrikstad, 3/1 Gjorde sin första match från start efter skadan och dunkade från nära håll in Fredrikstads tröstmål borta mot Vålerengen (1-2). 5/10 i betyg av tidningen VG.

Andreas Tegström, Fredrikstad, 5/1 Fanns inte med i truppen till matchen mot Oslo-laget.

Patrik Gerrbrand, Fredrikstad, 0/0 Var med på bänken igen efter sin skada, men fick inte spela.

Jimmy Tamandi, Lyn, 0/0 Fanns inte med i truppen.

Johan Dahlin, Lyn, 9/0 Vaktade som vanligt Lyns mål. Matchen borta mot Ålesund slutade 0-2 och Dahlin fick betyget 5/10 av VG.

Rickard Nilsson, Lyn, 1/0 Blev återigen kvar på bänken hela matchen.

Marcus Andreasson, Molde, 5/0 Var ytterback när Molde vara nära att ta tre poäng borta mot Rosenborg, men i sista minuten kvitterade hemmalaget och matchen slutade 2-2. Byttes ut med 20 minuter kvar att spela och fick betyget 4/10 av VG.

Mattias Moström, Molde, 5/0 Lämnade bänken tio minuter in i andra halvlek. Hann med att spela ihop till betyget 5/10.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 8/0
6/10 i betyg av VG. Spelade 90 minuter i 2-2-matchen mot Molde.

Mikael Lustig, Rosenborg, 7/0
Lustig spelade också 90 minuter och fick 6/10 i betyg av VG.

Rade Prica, Rosenborg, 9/4 På nytt från start och spelade 90 minuter men lämnade planen utan mål, men med ett gult kort. 5/10 av VG.

Daniel Nannskog, Stabaek, 9/4 Säsongens stora besvikelse, Stabaek, tog en livsviktig seger hemma mot Patrick Walkers Sandefjord (4-1). Nannskog byttes ut med en kvart kvar att spela. 5/10 av VG.

Fredrik Berglund, Stabaek, 5/1 Den förre Elfsborgs-anfallaren hyllades efter segern. Berglund gjorde 1-0-målet, valdes till matchens bäste spelare av tidningen VG och fick 7/10 i betyg.

Fredrik Risp, Stabaek, 4/0 Fick återigen starta på bänken, men fick spela sista 13 minuterna när Stabaek ville bevaka sin ledning.

Johan Andersson, Stabaek, 0/0 Långtidsskadad.

Pontus Farnerud, Stabaek, 9/2 Hade en mycket fin eftermiddag. Pontus Farnerud passade fram till 3-1 och skickade själv in 4-1 efter knappt en timmes spel. 6/10 i betyg av VG.

Pontus Segerström, Stabaek, 0/0 Är, precis som Johan Andersson, långtidsskadad.

Mattias Andersson, Strömsgodset, 2/0 Har gjort comeback efter lång skadefrånvaro. Gjorde sitt andra inhopp i bortamatchen mot Viking (1-1). 3/10 i betyg av VG.

Joel Riddez, Strömsgodset, 8/0 Var avstängd.

Bovar Karim, Tromsö, 0/0 Nu är det klart att Bovar Karim kommer lämna klubben i sommar.

Marcus Sahlman, Tromsö, 2/0 Satt återigen på bänken.

Daniel Arnefjord, Ålesund, 7/0
Har dragit på sig tre gula kort och var avstängd i helgen.

Johan Arneng, Ålesund, 9/1 Åkte på en smäll och tvingades byta i slutskedet av 2-0-segern hemma mot Lyn. Kapten Arneng fick betyget 5/10.

Saudiarabien

Christian Wilhelmsson, Al-Hilal, 20/4
Al-Hilal har besegrat både Al Shabab och Al Hazm veckan som gått. ”Chippen” blev stor hjälte när han dök upp på bortre stolpen och skickade in avgörande 2-1 mot Al Shabab med en kvart kvar att spela.

Schweiz

Behrang Safari, FC Basel, 32/0
Basel tog chansen och besegrade FC Zürich med 3-1 på bortaplan och med två omgångar kvar att spela är laget bara en poäng bakom serieledande Zürich. Safari spelade hela matchen och fick betyget 4 av sport.ch.

Dusan Djuric, FC Zürich, 32/9 Är i strålande form. Djuric gjorde mål i veckans bägge matcher och fick betyget 4,5 av sport.ch för sin insats i mötet med Basel (1-3).

Andres Vasquez, FC Zürich, 0/0 Spelade inte.

Spanien

Henok Goitom, Real Valladolid, 27/10 Anfallaren spelade 90 minuter och gjorde ett av Valladolids mål i förlustkampen borta mot Racing Santander (2-3).

Turkiet

Erkan Zengin, Besiktas, 2/0
Yttermittfältaren får inte spela i Besiktas och lämnar troligen klubben efter säsongen.

Tobias Linderoth, Galatasaray, 2/0 Även Linderoth har troligen gjort sitt i Turkiet. Flera allsvenska föreningar drar i den skadebenägne mittfältaren.

Tyskland

Matias Concha, Bochum, 13/0
Concha spelade hela matchen när Bochum säkrade ett nytt kontrakt via 2-0 hemma mot Frankfurt. Matias Concha fick betyget 3,5/6 (omvänd skala) av tidningen Kicker.

Sharbel Touma, Borussia Mönchengladbach, 1/0 Fanns inte med i truppen.

Per Nilsson, TSG Hoffenheim, 14/0 Är skadad och missade veckans match.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 28/7 Missade helgens match på grund av en lättare skada.

USA

Fredrik Ljungberg, Seattle Sounders, 7/1
Fanns inte med i helgens 1-1-match mot FC Dallas.

Antou Jallow, Portland Timbers, 1/0 Fick ingen speltid.

Johan Claesson, Portland Timbers, 5/0 Spelade hela matchen när Portland vann med 2-1 över Rochester Raging Rhinos.

Österrike

Eddie Gustafsson, Salzburg, 7/0 Var tillbaka efter skada och vaktade målet i 2-1-segern över LASK. Salzburg har säkrat ligatiteln.

Publicerad 2009-05-19 kl 10:18