Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Tony G inför derbyt: Största utmaningen som jag ställts för

Allsvenskan

Varsel, avstängda nyckelspelare, skador.
Och ett prestigefyllt derby mot AIK.
-Det blir den största utmaningen som jag ställts för inför en match, säger Hammarbytränaren Tony Gustavsson.

Det har varit en turbulent vårsäsong för Hammarby. Laget har hållit till på den nedre delen av tabellen, samtidigt som skador och avstängningar har härjat i truppen. Under de senaste veckorna har dessutom hela organisationen fått sig en ordentlig snyting med sparåtgärder som inneburit varsel av personal, bland annat fotbollschefen Lasse Eriksson, samt ett avhopp från ordföranden Jan Friedman.

Vid det här laget undrar man hur tusan Hammarby orkar höja blicken och ladda om inför årets viktigaste match - derbyt på Råsunda mot AIK.

-Det kanske är så att när man är så långt ner i skiten skapas en urkraft hos människan. Vi försöker vända allt nu, säger Tony Gustavsson.

Annons

Inför vårsäsongens sista match har Hammarby framförallt kris i backlinjen. Ytterbackarna Emil Johansson och Christian Traoré är avstängda och den moldaviska mittbacken Igor Armas är ett frågetecken som ska testas på matchdagen. Den ende ordinarie spelaren det inte är något problem med är José Monteiro.

"Kan inte tycka synd om oss själva"

Som ersättare finns Marcus Törnstrand, som hittills inte spelat en minut i allsvenskan i år, Monday James med en krånglande axel och 17-årige juniorbacken Filip Almström Tähti. Dessutom öppnar Gustavsson för alternativet att flytta ner Mikkel Jensen, Fredrik Söderström eller Simon Helg ett snäpp.

-Vi kan inte tycka synd om oss själva. Man får tänka att det är de här spelarna som finns, det är de vi får jobba med och matcha mot AIK, säger Gustavsson.

Anfallaren Nathan Paulse är tillbaka efter tre matchers avstängning, men kollegan och Hammarbys främste målskytt Charlie Davies avtjänar fortfarande sitt avstängningsstraff.

Annons
Men en ersättare har redan presenterat sig själv. På frågan om vem som nu ska göra målen svarar 19-årige talangen Simon Helg:

-Ja, det är ju jag som får göra det. Charlie är en viktig spelare som gjort många mål, det är klart att det är tungt att han är borta. Men vi måste kunna spela utan honom, prestera bättre och göra mål när han inte är där.

Historiken talar för Hammarby

Enligt tränarens instruktioner fokuserar Helg på sitt jobb som spelare, att prestera på plan, men tankarna vandrar ibland till Hammarbys svåra ekonomiska läge.

-Det är klart att man påverkas lite, man vet inte vad som ska hända och för vilka. Vi har haft det så tufft nu, det enda vi kan göra är att slå näven i bordet, säger han.

Det är precis det som Hammarby tänker göra mot AIK. Och derbystatistiken finns på lagets sida, man har inte förlorat ett Stockholmsderby sedan 2007.

Annons

TT

Publicerad 2009-05-27 kl 14:06
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto