AIK derbysegrare i ösregnet

AIK befäste sin popsition som bäst i Stockholm när man besegrade hammarby med 1-0 på ett regnigt Råsunda.

Segermålet, matchens enda, föll kort före pausvilan när vindsnabbe Saihou Jagne hittade rätt. Ett vackert mål och välförtjänt med tanke på AIK:s dominans i den första halvleken.

Men målet fick samtidigt till följd att besvikna Hammarbysupportrar på södra läktaren tände fyrverkerier.

Plötsligt kastades sedan en rödlysande fackla in från östra läktaren mot Hammarbyklacken, som returnerade den en stund senare. Supportrar i de båda läktarsektionerna fortsatte sedan att kasta saker mot varandra och polisen utrymde den delen av östra läktaren som ligger närmast hörnet. Domaren kunde dock blåsa i gång matchen som planerat efter pausen och oroligheterna avstannade.

AIK är det enda av Stockholmslagen som förmått hålla någorlunda jämna steg med topplagen i tabellen, medan Hammarby haltat betänkligt både bildligt och bokstavligt talat.

Mittbacksparet Igor Armas och Monday James testades dock på uppvärmningen och fick i sista stund klartecken för spel efter sina skadebekymmer. Och tur var nog det, annars hade Hammarby tvingats ställa upp helt utan ordinarie spelare i backlinjen.

AIK var det bättre laget och hade flera bud på mål - bland annat ett ribbskott från Markus Jonsson - innan ledningsmålet kom.

Saihou Jagne lurade först bort Igor Armas och kom helt fri mot straffområdet. Väl inne där snubblade den snabbfotade AIK-anfallaren och höll på att lura bort sig själv. Men redde upp situationen och tryckte in 1-0 bara med bara ett par sekunder kvar av halvleken.

Hammarby hade sedan flera bra kvitteringschanser och hade i 66:e minuten en boll i mål. Men domaren Jonas Eriksson viftade avvisande och dömde bort målet för offside.

Jagnes mål räckte för seger för AIK, som går in i speluppehållet med bland annat tre derbysegrar i ryggen, efter de tidigare vinsterna mot Brommapojkarna och Djurgården. För Hammarby väntar i stället tid att slicka såren.