I början av sommaren showade det svenska U21-landslaget och åkte till slut ut i semifinal mot England efter en dramatisk straffläggning.
Efter det har det varit tokjakt på de svenska U21-stjärnorna och en radda har redan försvunnit.
IFK Göteborg hade sålt Pontus Wernbloom
redan före EM och Mattias Bjärsmyr
(med ett halvår kvar på kontraktet) stack till grekiska Panathinaikos. MFF:s Labinot Harbuzi
, TFF:s Rasmus Bengtsson
och Helsingborgs Andreas Landgren
hade alla ett halvår kvar och är nu klara för olika europeiska klubbar.
Kalmars Rasmus Elm
reser Europa runt och kollar in klubbar och sitter i ett bra läge efter att ha väntat till sent i våras att förlänga sitt kontrakt – som skulle gått ut i höst.
Ja, ni fattar själva, det är många av de allsvenska klubbarna som hamnat i svåra förhandlingslägen.
Hammarby som i dag tar emot Elfsborg har själva känt av det i form av Lolo Chanko
vars kontrakt skulle gå ut och det handlade om att få betalt och nu är han i Ålborg.
Charlie Davies
såldes också i somras och det var svårt för Hammarby att förlänga.
Hammarbys motståndare på Söderstadion i dag, Elfsborg, är ett intressant fall i svensk fotboll. Klubbens U21-stjärna Emir Bajrami
har gått grymt starkt under våren och sommaren – men det är inte aktuellt att sälja honom på rea.
Yttern skrev nytt kontrakt nyligen och har fyra år kvar på det och då var inte direkt hans kontrakt på utgående. Snarare tvärtom, Emir Bajrami hade tre år kvar när han fick ett nytt.
Vilket är talande för den filosofi som styr Elfsborgs tänkande och som många allsvenska klubbar borde lära av.
Klubbdirektören och sportchefen Stefan Andreasson
är engagerad när jag snackar med honom om ämnet och är glad att Elfsborg sluppit Bosman-fall.
”Vi vägrar aldrig att släppa spelare men det ska vara rätt för alla och vi har en bra dialog med både spelare och agent om det här”, säger han.
Just den typen av förhandlingar innebär att Elfsborg ofta väljer bort spelare där man kan ana att de vill i väg väldigt snabbt. ”Får man in fel spelare eller fel agent så är blir det svårt, därför lägger vi mycket tid på det här”, säger Andreassson
. ”Vi säger nej till klausuler eller korta kontrakt, annars får vi förklara det för 20 andra.”
Elfsborgs klubbdirektör och sportchef är fortfarande lite upprörd att en del av U21-spelarna vars kontrakt var på upphällningen och som inte vill förlänga var givna i laget och blev så hyllade.
”Vi måste sända signaler om vad som är bra för svensk fotboll och få yngre spelare att förstå att det är bra att ta sitt ansvar”, säger Andreasson.
Han berättar att klubben ibland vägrar ge biljetter till utländska klubbar som inte agerar sjysst mot andra svenska klubbar. Det är ganska ofta som det blir nobben.
Även om det hade varit bra om klubbarna jobbade ihop på detta område så tror han det är svårt – alla är måna om sitt.
Stefan Andreasson säger att Elfsborg är måna att ta hand om spelarna på bästa sätt, även om de nu är välbetalda proffs. ”Vi vill att de ska trivas och försöker hjälpa till så flickvännen får jobb eller utbildning och att de bor bra trots att de kanske tjänar 80 000 kronor i månaden.”
I de allsvenska omklädningsrummen snackas det givetvis som på andra arbetsplatser och man jämför löner och förmåner. Därför anser Elfsborgs ledning att spelarna alltid ska kunna förhandla om sina kontrakt – oavsett hur lång tid det är kvar – precis som Emir Bajrami
gjorde.
”De ska inte vara rädda för att skriva långa kontrakt, för lönen ska spegla prestationerna och vi måste kunna ändra oss. De sitter inte fast i de lönerna, och man ska kunna stå för varenda lön varje dag och det enda som kan avgöra det är ens prestation”.
Stefan Andreasson har därför kunnat se till att sälja en del spelare och oftast fått okej betalt. Inga MFF-priser men ändå bra betalt för ett gäng spelare under 2000-talet: Anders Svensson, Fredrik Berglund, Samuel Holmén, Jon Jönsson, Lasse Nilsson, Johan Wiland och Joakim Sjöhage
.
”Sedan måste man vara beredd att släppa en trotjänare till Norge eller Danmark för att de ska få tjäna lite pengar då det är enda sättet, men våra unga spelare ska inte drömma om att flytta dit”, säger Andreasson
.
Elfsborgs-basen har givetvis respekt för att ekonomiskt pressade klubbar kan hamna i den otacksamma situationen att inte ha råd att förlänga och sedan tvingas sälja billigare sett till spelarens kontraktslängd.
”Givetvis är det svårare i en klubb som går sämre och där det kan handla om att sälja för att rädda månaden eller året, men vi har också varit i en situation med dålig ekonomi och då gäller det att fast vid värderingar och principer.”
Även om Elfsborgs-ledaren är väl hård mot U21-stjärnorna som bara utnyttjade sin rätt så är det slående att så många allsvenska klubbar kan hamna i läget där de tvingas rea bort spelare.
Ett studibesök i Borås kanske borde ingå i en framtis sportchefskurs.