TV: Nära svenskt fiasko - sent självmål räddade tre poäng

Sverige

Det var så här nära ett svidande fiasko.
Men ett skott kan ta på ett knä.
Så Marcus Berg sköt.

Hoppet om en sommar i Sydafrika lever vidare - med ett nödrop efter 1-0 (0-0) mot Malta.

Det var ett hopp som länge hade svår andnöd och borde ha vårdats i respirator för så syrefattig var den magra svenska fotbollskost som bjöds i 81 minuter.

Nio minuter från ett fiasko som med all säkerhet hade betytt att allt hade varit över och EM-kvalet nästa höst fått bli en nystart för svensk landslagsfotboll.
-Det var skönt med tre poäng, det var det enda som var bra i dag. Synd att vi gör mål så sent i matchen, hade vi gjort det tidigare hade det öppnat upp mer. Malta gör det bra, även om de inte är på vår nivå, men vi ska ha gjort mål tidigare, sade lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic till TV4.

Det är alltid svårt att vinna på beställning. Ännu svårare att vinna stort. Och det är tydligen också, när fallet är fotbollslandslaget, svårt att göra allt det där vettiga med bollen när man inte är van att ha den mest hela tiden.

Malta-Sverige i september var snudd på en kopia av Sverige-Malta i juni. Med en avgörande skillnad. Inga fyra mål.

Bara ett.
Och det kom sent.
Nu som då var det svenskar som hade bollen.
Nu som då var det svenskar som inte riktig visste vad de skulle göra med den.

Det var tafatt, trevande, ängsligt, slarvigt, långsamt, nära att gå riktigt illa när både Behrang Safari och Mikael Nilsson kom med bjudningar och inte mycket till vettig offensiv förrän kort innan det var dags för nordirländske domaren Adrian McCourt att gå in och dricka te i halvtid.

Det var, för att tala klarspråk, riktigt präktigt dåligt.

Johan Elmander hade chansen redan efter någon minut att göra resan så oändligt mycket enklare, men utan självförtroende och något som allt mer börjar likna beständig oförmåga, missade han målet med två meter framspelad av Rasmus Elm och Zlatan Ibrahimovic.

Den Store från Barcelona verkade mer ha tankarna på helgens ligamatch mot Getafe än på Ta' Qali-stadion.

Mirakelfixaren i Budapest lade sig på en ny lägstanivå i landslagssammanhang.
När landslaget var mer eller mindre piskat att vinna stort med tanke på att kvalet kan utvecklas till en målskillnadsaffär med Portugal om andraplatsen, producerades det här under de första 45 torftiga minuterna:
Daniel Majstorovic, Olof Mellberg, Kim Källström fick se skott blockerade, Mellberg hade en farlig nick, en mindre vass.

Det svenska stapplandet lindrades i andra, i takt med att malteserna kroknade. Källström hade oflyt när hans bredsida ändrade riktning på en försvarare och slog i stolpens utsida, inhopparen Tobias Hysén nickade utanför, Elmander sköt utanför.

Marcus Berg (Anders Svensson ut) kom in bredvid Elmander, med Ibrahimovic lite bakom. Det blev farligt direkt. För Malta. Michael Mifsud, som inte ens har en klubb att spela för, sköt hårfint över.

Berg sköt också - eller om det var ett inspel - och Ian Azzopardi kastade sig fram för att styra bollen till hörna.

Men han var lite för sen. Den tog på hans knä. Berg fick det inte ens. Det skrevs som självmål.
-Det var ett inkast från Elm, jag startade lite utanför straffområdet, det kom en skarv, och jag försökte slå in den på Johan (Elmander) som skriker. Men jag tar gärna på mig målet, sade Berg till TV4.

Det är skönt att åka hem med sex poäng på två matcher.