Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Min allsvenska drömklubb 2009 – från arena till transferlista

Olof Lundh

Allsvenskan är inne på slutrakan.
Då tar jag ut min allsvenska drömklubb 2009 – från hemmaarena via ordförande, tränare och 3-4-3-lag ner till de transferlistade spelarna.

Hemmaarena

Swedbank Stadion, Malmö
Om nu Sverige ska få en massa nya arenor de närmaste åren så hoppas jag de tar efter Malmö FF:s nya hemmaborg. Snygg, tajt, kompakt och med en närhet till planens aktörer som ger både tryck och ett skönt samspel mellan publik och spelare. En avundsvärd arena.

Sportchef

Håkan Mild, IFK Göteborg
Under de senaste tre säsongerna har IFK blivit etta, tvåa och nu på söndag antingen etta eller tvåa. Lägg till tre raka cupfinaler varav minst en cupvinst och det kan bli två. Vinnarinstinkten och resultatdrivet som den förre mittfältsdynamon Håkan Mild infört är ruggigt imponerande. Och detta utan att äventyra klubbens ekonomi, snarare tvärtom där försäljningar bygger den.

Annons

Tränare

Mikael Stahre, AIK
Vem ligger bakom AIK:s succéår? Ja, givetvis är det många som har del i det men det är svårt att runda klubbens unge och nye tränare Mikael Stahre som tagit klubben och på ett år gått kaos, kris och kollapsläge till att vara 90 minuter från ett SM-guld och 180 minuter från en dubbel. Med en klar spelidé och en tydlig tanke om hur materialet ska användas har det blivit framgång.

Målvakt

Daniel Örlund, AIK
Sett i perspektivet att han blev ratad av AIK häromåret och skickad till Norge är det oerhört starkt att komma igen som han gjort under 2009. Han var inte förstavalet men när han fick ta över på grund av skada så har han spelat till sig ett lukrativt kontrakt i Rosenborg. Totalt 16 nollor och bäst räddningsprocent av målvakterna som stått majoriteten av matcherna. En stor förklaring till AIK:s framfart.

Annons

Backar

Michael Almebäck, Örebro
BP-talangen har tagit enorma kliv i Örebro och är en del i det som gjort Sixten Boströms mannar till en utmanare till topplagen. Inte underligt att den vasse, snabbe och starke mittbacken etablerat sig i nästa U21-landslag som Jörgen Lennartsson bygger. Om Örebro kan behålla honom så kan han hjälpa klubben att slå sig in i den allsvenska toppen på allvar.

Jos Hooiveld, AIK
Holländaren var precis vad AIK behövde och framstår som lite av årets värvning. Är en naturlig ledare i laget med en vinnarskalle och attityd som behövs för att hantera trycket i gulsvart. Kan både försvara på marken och i luften och även lira bollen med precision som de flesta holländare. Har stor del i att AIK 2009 liknar guldgänget från 1998, där en tajt defensiv räcker långt.

Mathias Florén, Elfsborg

Annons
Att Elfsborg inte infriat förväntningarna beror inte på Florén. Han har excellerat och bjudit både på starkt defensivt jobb och bidragit till Borås-laget väldiga offensiv på kanterna. Den tidigare mittfältaren är spelskicklig både i huvudet och i fötterna. Att sedan Elfsborg inte förmått omvandla det i tillräckligt mål är en annan sak.

Mittfältare

John Chibuike, Häcken
Vet att han inte spelat så mycket men det han visat har varit högklassigt. Sex mål på 14 matcher, varav sju har varit inhopp. Lagkamraterna talar också om en spelare som de knappt sett maken till. Nigerianen är en av många förklaringar till att tidigare lindansarna Häcken är femma i tabellen och även om han är vänsterytter får han här gå till höger för att kliva in i planen.

Anders Svensson, Elfsborg
Inget snack om att Svensson håller högsta klass i allsvenskan. Ligger inte bara bakom offensiven med sitt spelsinne, sina passningar och sina känsliga fötter, han är även stark i duellerna och ser till att Elfsborg ofta vinner tillbaka bollen de få stunder man inte har den. Om Elfsborg hade haft en avslutare av klass hade inte något lag kunnat stoppa Svensson o Co.

Annons

Gustav Svensson, IFK Göteborg
U21-landslagets städgumma släpper inte en djävel över bron. Att han saknas i guldfinalen kan bli dyrbart. Typiskt en spelare som folk kan underskatta men som Stefan Rehn garanterat plitar ner tidigt på laguppställningen. Har blivit en vassare passningsspelare och därmed också ett offensivt hot – defensivt är det får som kan mäta sig med honom.

Emir Bajrami, Elfsborg
U21-landslagets ytter har höjt sin lägstanivå ytterligare under 2009 även om han kanske måste få ut mer än sex mål och fem assist under en säsong. Avig och kvick och svårkontrollerad för motståndarna. Har internationellt gångbara kvaliteter i sitt spel och är dessutom underhållande att se på planen. Otroligt jobbig att möta när Elfsborg kommer i våg efter våg.

Anfallare

Wanderson do Carmo , Gais
Gais brasilianare kan spela både på mittfältet och i anfallet. Han är seriens poängkung med 17 mål och sex assist och det i ett lag som krigat i botten. Inte konstigt att Heerenveen, Groningen och många andra lag sneglat på poängspelaren. Den 23-årige liraren har vuxit under tiden i Sverige och han är en grym avslutare som Gais får svårt att behålla.

Annons

Ivan Obolo, AIK
Argentinaren är det största hotet när AIK anfaller och det är ingen hemlighet. Ändå lyckas han ofta såra motståndarna trots tuff uppvaktning genom både avslut och passningar. Är oerhört stark på att hålla upp bollen, vinner många dueller både i luften och på marken och när han väl har bollen ser han lösningar på knepiga lägen. Oerhört smart spelare.

Tobias Hysén, IFK Göteborg
Den blivande skyttekungen (?) har trots skador visat klassen hela säsongen. Ta bara målen mot Halmstad senast: ett av högsta klass med tunnel och chipp i avgörande läge och ett typiskt avslutningsläge. Visade sig vara ett genidrag att flytta upp honom på topp och kombinationen av speed, spelsinne och avslutningar är han den största anledningen till att Göteborg spelar guldmatch.

Avbytare

Kim Christensen, IFK Göteborg

Annons
Har hållit IFK kvar i guldkampen med sitt briljanta närspel.

Ragnar Sigurdsson, IFK Göteborg
En stabil pjäs i ett försvar som haft stor omsättning under året.

Ricardinho, Malmö FF
Brassebacken är en tillgång med sina offensiva räder, men han kan försvara också.

Philip Haglund, BP
BP får knappast behålla den skicklige mittfältaren som hjälpt klubben hänga kvar.

Stefan Selakovic
Utan Blåvitts assistkung hade klubben inte varit i guldstriden.

Daniel Larsson, Malmö FF
När han väl fick spela på topp lossnade det. Och det rejält för den kvicke anfallaren.

Henrik Larsson, Helsingborg
Veteranen kommer långt på sitt länkspel och sin vinnarattityd – tappat i avslutningarna.

Transferlistan

Ante Covic, Elfsborg
Tyvärr var nog kraven för höga på den tidigare Hammarby-målvakten som inte varit bra nog.

Jan Tauer, Djurgården

Annons
Mest snack och liten verkstad från den hete tysken som bara fått rubriker för fel saker.

Wilton Figureido, Malmö FF
Upphaussad som få när han kom i våras, först när han blev petad lossnade det för MFF.

Freddy Söderberg, Hammarby
Stackaren får symbolisera Söder-lagets impotens framför mål som ledde till superettan.

Publicerad 2009-10-30 kl 10:35
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto