Vid den svenska landslagssamlingen i Amsterdam redogjorde spionen Göran Göransson för sin bild av det nederländska spelet. Han var särskilt imponerad över hur väl finnarna lyckats stå upp mot VM-finalisten, trots att det till sist blev förlust med 2-1 i EM-kvalet.
- Det är någonting vi beskrivit för spelarna och även tränat på, men det vore löjligt att säga hur vi ska göra mot motståndarna. Förhoppningsvis något ni ska se på tisdag, säger Göransson.
Fotbollskanalen ringer upp förre AIK- och Helsingborgstränaren Stuart Baxter som basar för Finland – och var hjärnan bakom den lyckade taktiken i mötet. Han betonar dock att Sverige och Finland är ärkerivaler och vill inte lämna fram alla sina ess ur skjortärmen. Men några generella råd på vägen bjussar Baxter ändå på.
- Jag sade direkt efter matchen att om vi kan hota Holland, då kan Sverige också göra det. Ni har spelare som kan straffa dem, säger han.
Vad var det som lyckades så bra för Finland i er match?
- Vi hade såklart diskuterat ett upplägg inför avspark. Men tyvärr var vi inte alls på tårna de första 14 minuterna. Så då hamnade vi i underläge med 2-0 och självklart tänkte många att det var kört i det läget.
- Men vi var också medvetna om att det går att rå på holländarna om man bryter bollinnehavet i rätt tid. En del av deras taktik är att äga bollen länge och känna att de får motståndaren att springa och begå misstag. Men man kan såra dem om man ser till att de inte får matchbilden precis dit de vill. Det var framför allt det vi klarade av, säger Baxter.
Hur vet man när läget är rätt att sätta press för att vinna bollen?
- Det handlar ju om strategi och där har säkert Sverige gjort en kartläggning. Men vi resonerade så att det nog inte är värt att sätta en hög press, för de få gånger man lyckas har man backlinjen så högt placerad att man blir sårbar bakåt i stället.
- Om man lyckas med den avvägningen är mycket vunnet, säger Baxter.
Det gäller att låta dem komma upp i banan innan man försöker erövra bollen?
- Man måste fundera så här: ”Vilka ytor vill vi locka in dem i? När ska man lägga in krutet för att ta bollen?” Sedan får man ställa om.
Vad tror du att det betyder för Sverige att Rafael van der Vaart spelar i stället för Nigel De Jong på mittfältet?
- Det behöver absolut inte vara ett minus. Om De Jong spelar på säkerhet är van der Vaart väldigt annorlunda. Han ser till att de håller bollen lite mer centralt, men det blir säkert fler öppningar till spelvändningar också.
- Om man kan läsa in hans spel och se var man ska bryta kan det uppstå luckor där, säger Baxter.