Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Konstgräs - då tänker tränarna nytt

Superettan

"Det spelades bättre boll på gräsplanen hemmavid..."
Sjöng Torsson. Men stämmer det?
- Det är mindre tjonga i superettan nu, säger Andreas Thomsson.

En påverkande faktor är konstgräset.

Det vinner allt mer mark. Hos sju av superettans 16 klubbar har gräsklipparna försvunnit för gott ur fordonsparken.

Klubbarna med eget konstgräs spelar i år 21 av 30 matcher på underlaget. Det slår igenom när tränarna värvar spelare — och till viss del när de väljer sin startelva.

- Man försöker hitta de spelare som spelat på konstgräs under uppväxten och spelat i såna lag. Det tittar vi mycket på, säger Gif Sundsvalls tränare Sören Åkeby till TT.

- Det är lite skillnad på fotbollen. Lite sämre teknik kan gå an på gräs för där går det lite långsammare. På konstgräs måste du vara lite mera vaken i mottagningar, passningskvalitet och med hårdheten i passningarna.

Annons

- Då gäller det att hitta dom med fina fötter. Det tycker jag är viktigt.

"Större skillnad än jag trodde"
På Kopparvallen i Åtvidaberg schaktades naturgräset bort i somras, mitt under säsongen. Andreas Thomsson noterade ganska omgående vilka spelare som inte var lika effektiva för laget på det nylagda konstgräset.

Nigerianen Etuwe Prince Eboagwu var en.

- På en lerig, ojämn gräsplan blir det mer närkamper och där firade han större triumfer. Spelar du snabbt efter marken på konstgräs hinner du inte in. Det blir knappt några tacklingar. Kvicka spelare har mycket större chans på konstgräs. Det var större skillnad än jag trodde. Jag värderar mer kvicka, tekniska spelare nu, säger Thomsson.

Både Åkeby och Thomsson påpekar att de som tränare måste ha koll på vilka spelare som passar bättre eller sämre på de olika underlagen.

Annons

I viss mån tar de också hänsyn till det i laguttagningen, om det väntar spel på naturgräs.

- Så kan det vara. Står det och väger mellan två spelare, och jag tycker att det ene är bättre på gräs, så väljer jag honom, säger Åkeby.

Mer kamp på gräs
- Den funderingen finns med. Man får också förbereda spelarna. Framförallt på att kampmomentet blir större på en gräsplan, säger Thomsson.

TT: Är det fortfarande svårt för många spelare att ställa om mellan konst- och naturgräs?

- Jag tycker inte det. Vi tränar aldrig på gräs hemma, men var en vecka på Cypern och det var underbart. Jag är som alla andra och vill spela på vanligt gräs, men nu ligger Sverige där det ligger. Det är bättre att spela fotboll på en bra konstgräsplan än en dålig naturgräsplan, säger Åkeby.

TT: Riskerar svensk fotboll att förlora spelartyper på grund av konstgräset?

Annons

- Jag tror inte det. Jag tror inte att du blir en sämre spelare för att du växer upp och spelar på konstgräs. Snarare tvärtom. Du kan alltid träna. Men det är klart, ska du bli landslagsman måste du kunna spela på riktigt gräs också, säger Åkeby.

Publicerad 2011-04-07 kl 14:58
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS