Under flera decennier har de tre stora huvudstadslagen – AIK, Djurgården och Hammarby – kämpat för att få egna stadionbyggen på plats i sina närområden.
Arbetet har tagit tid, men inom kort står åtminstone två nya arenor färdiga i länet. Dels Nationalarenan i Solna och dels Stockholmsarenan i Globenområdet, vid innerstadens södra utkant.
På torsdagen kunde fotbollskanalen.se berätta att båda arenorna lämnat anbud om att få in AIK som hyresgäst – efter att de svartgula tvingas överge rivningsklara Råsunda.
En delikat omständighet i sammanhanget är att Ninna Engberg, vd för Stockholm Globe Arenas, som driver Stockholmsarenan, även sitter i Hammarbys bolagsstyrelse. Där representerar hon minoritetsägaren AEG som alltså bjudit in AIK till nybygget vid Johanneshov.
På sin hemsida kritiserar Bajen Fans, Hammarbys största supporterförening, Engbergs agerande.
”Att en representant från Hammarbys styrelse aktivt går ut i media och säger sig önska en av våra absolut värsta lokalkonkurrenter till vår arena är fruktansvärt. Hon gör genom sitt engagemang i frågan tvärt emot vad alla vi Hammarbysupportrar jobbat för under flera år. Det är ett motsatsförhållande i att aktivt jobba för en konkurrents bästa samtidigt som man representerar Hammarby IF. Att hon arbetar för detta är visserligen ingen nyhet och har sedan länge gått för långt, men nu sätter vi ned foten”, skriver Bajen Fans.
Hammarbys föreningsordförande Kent Hertzell visar viss dock förståelse för Engbergs sätt att resonera.
- Hennes huvudarbetsgivare är ju AEG och hon måste maximera nyttan för dem. Får hon in alla Stockholmsklubbarna till arenan vore det ju bra för henne , rent ekonomiskt. Utan att blanda in några känslor är det så det fungerar, säger Hertzell till fotbollskanalen.se.
- Sedan kan vi som hammarbyare tycka att det är fel. Det är ju två olika roller. Har man bara Hammarbyhatten på sig är det klart att man inte blir särskilt förtjust. Men jag försöker alltid att förstå varför andra människor gör som de gör, fortsätter han.
Engbergs roller som styrelseledamot i Hammarby och vd för Stockholm Globe Arenas, går de att kombinera?
- Alltså, det finns ju sätt för henne att motivera beslut för oss med rent ekonomiska argument. Ta det här exemplet. Om hon kan visa att det kostar oss, låt säga, 100 att hyra arenan om vi är ensamma gäster, men att summan blir 70 med AIK där också, eller 50 med både AIK och Dif, då hade det kunnat vara ett sätt att kombinera rollerna. Om man återigen bortser från känslor, får man ju ekonomisk nytta för alla inblandade, säger Hertzell.
- Men då måste man ju visa att det är på det sättet också. Att vi får ned kostnaden när beläggningen på arenan ökar. Får det ingen påverkan alls blir det väldigt märkligt.
Kent Hertzell påpekar också att en annan dimension att ta hänsyn till är Hammarbys ekonomi. AEG, som ju deläger klubben, har full insyn i det finansiella läget – och är medvetna om att de inte kan ta hur mycket betalt som helst för hyran på arenan. Då finns risken att Hammarby inte har råd att spela där.
Med tanke på det anser Hertzell att man får ha viss förståelse för företagets jakt på andra gäster till sin arena.
- Men den största förloraren i hela den här affären måste ju vara parterna kring Nationalarenan i Solna. Fotbollförbundet och Peab tycks inte ha gjort sin hemläxa ordentligt. Rent spontant förundras jag över att de inte nått ett avslut med AIK ännu, när det finns en ny fin arena i deras hemområde, säger Hertzell.