Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

AIK rasar mot polisens beslut: "Helt vansinnigt"

Allsvenskan

Polisen kräver fotbollsklubbarna på miljoner.
Då går AIK till motoffensiv.
- Vi överklagar varje moment i alla beslut, säger Johan Strönberg till fotbollskanalen.se.

Stockholmspolisen meddelar på måndagen att man från och med hockeyderbyt i Globen, 14 november, tänker ta betalt för sina insatser vid idrottsevenemang. Bara arrangemang som genomförs av aktiebolag påverkas – medan ideella föreningar fortsätter att åtnjuta polisens beskydd utan någon extra kostnad.

Till en början betalar man bara 25 procent av polisens faktiska kostnad, men från och med nästa sommar faktureras hela beloppet. Det innebär, enligt preliminära siffror, att AIK Fotboll, AIK Hockey, Djurgården Fotboll, Djurgården Hockey, Hammarby Fotboll och Hammarby Bandy, kan tvingas att punga ut med uppemot en miljon kronor till Stockholms Stad i samband med högriskmatcher.

Annons

- Helt fel sätt att angripa problemet på, säger AIK Fotboll AB:s styrelseordförande Johan Strömberg till fotbollskanalen.se.

Han pekar på att regeringen tog ett bredare grepp på våldsproblematiken när Per Unckel (M) utsågs till nationell samordnare i huliganfrågor, men att han ju tragiskt gick bort innan den tvååriga utredningen hann färdigställas.

- Vi hoppas självfallet på att det kommer en ersättare så snart som möjligt, som kan se ett större perspektiv än detta. Att bara gå på de klubbar som drivs som aktiebolag är helt vansinnigt, säger Johan Strömberg.

Från polisens sida argumenterar man att de bolag som drivs med ett uppenbart vinstintresse även måste inse att det tillkommer kostnader i samband med verksamheten. Man kan inte både göra allt för att tjäna pengar, och samtidigt försöka undvika att göra rätt för sig.

Annons

- Det där är ett löjligt resonemang. AIK har väl gått back med 90 miljoner kronor de senaste tio åren eller något sådant. I så fall kan man ju få kvitta detta underskott mot polisnotan till att börja med, säger Johan Strömberg.

Han anser att vanliga fotbollsföreningar som drivs ideellt har ett lika stort vinstintresse som övriga klubbar, men att man valt att genomföra sina evenemang i en annan form.

- Det finns en mängd olika konstruktioner även kring föreningarna, där människor exempelvis investerar i spelare för att dessa sedan ska säljas vidare, för att man ska få direkt avkastning från verksamheten.

Du tänker på riskkapitalbolag?
- Javisst. Sådana finns runt varenda lag i hela allsvenskan, skulle jag tro. Bara för att man lagt själva matcharrangemanget i en förening kan man naturligtvis inte bortse från vinstintresset. Naturligtvis inte.

Annons

Det är orättvist att polisen nu går på aktiebolagen?
- Det är inte orättvist, det är helt felaktigt, säger Strömberg,

Enligt honom är det ”helt orimligt” att AIK eller något annat lag skulle ha möjlighet att betala hundratusentals eller till och med miljontals kronor för säkerheten vid sina matcher.

- Det finns ingen som klarar det. Ser man på oss har vi inte gått med överskott på hur många år som helst. Vi har inte den möjligheten.

AIK hockeys ordförande Peter Mellqvist hotar med att lägga ned verksamheten om polisens beslut står fast. Så långt vill Johan Strömberg inte gå. Många beslut ska fattas och mycket formalia tröskas igenom innan det polisen begär faktiskt blir verklighet, hävdar han.

- Man kan säga så här, och låt mig vara tydlig: AIK kommer att överklaga varje form av beslut och pröva alla moment i dessa beslut. Det kan du vara säker på.

Annons
- Vi lägger oss verkligen inte platt, utan vi går på motoffensiv, säger Strömberg.
Publicerad 2011-10-17 kl 19:23

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS