Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Äntligen, Spanien!!!

Landslag

Spanien är Europamästare för första gången sedan 1964 och de blev det tack vare Fernando Torres. Liverpool-anfallaren gjorde matchens enda mål i den första halvleken och därefter kunde Spanien ta matchen i mål tack vare sitt vackra och vägvinnande spel.

Den spanska nervositeten var frappant i matchupptakten. Tyskland med pigga på ben på framför allt Miroslav Klose såg ut som den stornation vi har vant oss vid att de är. Bara ett par minuter in i matchen skänkte Sergio Ramos bort en enkel passning som Klose snappade upp och han var ytterst nära att runda Puyol i den situationen men den hårfagre Barcelona-backen gjorde vad som krävdes för att hålla Klose ur skottläge.

Spanien tuggade sig sakta men säkert i gång och man gjorde det inte minst genom toppforwarden Fernando Torres frejdiga löpningar som hela tiden sysselsatte Mertesacker och Metzelder. Därför var det inte ologiskt att det var just Torres som blev matchens första målskytt. Han sprintade runt lille Philipp Lahm som trodde att faran var över när Lehmann gick ut för att avvärja. Men Torres slutade aldrig springa och utnyttjade kliniskt den tyska tveksamheten. En meter var allt som räckte för att Liverpool-anfallaren skulle kunna chippa in 1-0 och ge Spanien den medvind som de har spelat i hela turneringen.

Annons

Helt plötsligt var det större flyt i passnings- och positionsspelet, på samma sätt som fallet var efter ledningsmålet mot Ryssland. Men med en halvtimme kvar av matchen insåg förbundskaptenen Joachim Löw vad som måste göras. Han plockade in Kevin Kuranyi och Mario Gomez framåt och det blev aldrig något riktigt tryck under någon längre period. Inte ens på fasta situationer blev det riktigt farligt och Spanien kunde nästan defilera det välförtjänta EM-guldet i mål.

Spaniens seger accentuerar den trend som varit tydlig under det här mästerskapet. Till skillnad från för fyra år sedan är det den positiva fotbollen som belönas och Spanien har varit allra bäst på det. Det är bara att gratulera och tacka för underhållningen.

Matchfakta
Tyskland-Spanien 0-1 (0-1).
0-1 (33) Fernando Torres.
Varningar: Tyskland; Michael Ballack, Kevin Kuranyi. Spanien; Iker Casillas, Fernando Torres.

Annons
Domare: Roberto Rosetti
Arena: Ernst Happel Stadion (Wien)
Publik: 51 214 (fullsatt)

Laguppställningar
Tyskland: Jens Lehmann – Arne Friedrich, Per Mertesacker, Christoph Metzelder, Philipp Lahm (Marcell Jansen, 46) – Bastian Schweinsteiger, Michael Ballack, Torsten Frings, Tomas Hitzlsperger (Kevin Kuranyi, 58), Lukas Podolski – Miroslav Klose (Mario Gomez, 79).
Spanien: Iker Casillas – Sergio Ramos, Carles Puyol, Carlos Marchena, Joan Capdevila – Andrés Iniesta, Xavi Hernandez, Marcos Senna, Cesc Fábregas (Xabi Alonso, 64), David Silva (Santi Cazorla, 66) – Fernando Torres (Daniel Güiza, 78).

Dennis Ernst - fotbollsverige.se

Publicerad 2008-06-29 kl 23:15
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto