Malmö vände och vann mot Kalmar

Malmö FF lyckades konservera formen från andra halvlek i bortamötet när de återigen mötte Kalmar FF. Men hade det inte varit för en 18-årig inhoppare kunde det ändå slutat med noll poäng.

Det var en underhållande tillställning som Malmö och Kalmar bjöd på i sommarvärmen. Malmö som sånär lyckades hämta upp ett tremålsunderläge i bortamötet mot Kalmar hoppades att de skulle kunna fortsätta på den inslagna vägen. Och det gjorde de.

Skåningarna dominerade första halvlek och Kalmar hade svårt att få till något spel att tala om. I stället var det Malmö FF för nästan hela slanten. När matchen blåstes igång var dominansen från Malmö FF total. Under de inledande två minuterna fick Kalmar knappt låna bollen och bollinnehavet skrevs till 99%-1% i MFF:s favör.

Efter tjugo minuter hade Kalmar arbetat sig in i matchen en smula men det var fortfarande Malmö FF som höll i dirigentpinnen. När 25 minuter var spelade hade Malmö FF ett jätteläge att ta ledningen. Efter en bra passning från Ola Toivonen kom högerbacken Ulrich Vinzents i bra läge till höger i straffområdet. Dansken valde dock att inte skjuta direkt utan lade bollen till rätta. Det ger Kalmar försvaret tid att komma i vägen för skottet.

I 35:e minuten drar Ola Toivinen upp ett anfall för Malmö och fälls klumpigt av Lasse Johansson. På den efterföljande frisparken slår Christian Järdler till med vänsterfoten och bollen seglar in bakom Petter Wastå i Kalmars mål. Därefter faller MFF tillbaka lite och Kalmar kommer upp i banan och skaffar sig två raka hörnor. De blev dock resultatlösa.

Strax innan halvtid gör David Elm en bra soloprestation. Utifrån hörnflaggan till höger om Malmömålet, tråcklar han sig förbi två motståndare och skjuter strax utanför. Närmare kommer Kalmar inte i första halvlek och Malmö går till vila i ledning.
- Det är inte mycket som stämmer, säger KFF:s Lasse Johansson till PPV i halvtid.

Det är muntrare miner i Malmölägret. MFF dominerar i värmen på Malmö Stadion och leder hörnstatistiken med 5-2 och bollinnehavet med 58%-42%.

- En av våra bästa halvlekar på Malmö Stadion i år, säger MFF-tränaren hans Gren till PPV.

När andra halvlek startar på Malmö Stadion är det fortsatt dominans från Malmös sida. Ola Toivonen briljerar med sin teknik och spelar snyggt fram Edward Ofere. Tyvärr för Malmö FF håller Oferes förstatouch inte allsvensk klass.

Kalmar började därefter allt mer jobba sig in i matchen och MFF:s övertag blev mindre märkbart. Och i 63:e minuten gav KFF:s ansträngningar resultat. David Elm kvitterar behärskat med ett hårt vänsterskott i Jonas Sandqvists kryss. Otagbart för Malmömålvakten.

I 70:e minuten jublar Edward Ofere efter att ha nickat bollen i mål, men för tidigt. Linjemannen hade redan vinkat för offside. Strax därefter har Ofere ett nytt läge där nigerianen är nära att komma loss framför mål; men han misslyckas att få kontroll på bollen. Överlag hade den store anfallaren svårt med bollkontrollen under matchen. Med bättre teknik kunde han ha gjort flera mål.

Med drygt tio minuter kvar av matchen kommer kallduschen för Malmö FF. Kalmar tar ledningen på en frispark. Och vilken frispark det var.

Kalmar ställer upp för skott till vänster om Malmös straffområde och motståndarna förväntar sig ett skott. I stället passas bollen in i plan där Kalmar gör ett instick in i straffområdet. Där väntar Patrik Rosengren som enkelt kan lägga in bollen efter att Malmös försvar inte hunnit med på Kalmars snabba passningar. En mycket snygg frisparksvariant av Kalmar som förde tankarna till frisparken Sverige slog mot Rumänien i VM 1994.
- Det var helt Nannes idé, sade Patrik Rosengren efter matchen.

Efter Kalmars ledningsmål bytte Roland Nilsson in 18-årige Agon Mehmeti. Han hade inte varit inne mer än en knapp minut när han med sin första bollkontakt sätter målet som betydde 2-2 för Malmö FF. Och det skulle visa sig att Mehmeti var inte nöjd med att ha kvitterat.

Fyra minuter efter sitt första mål rör han bollen ytterligare tre gånger. Tillräckligt för att slå in Malmös segermål.
- Fyra tillslag räcker väl, sade Mehmeti till PPV efter matchen och skrattade.

För Kalmar var det så klart tungt att förlora efter att ha vänt ett underläge; och det märktes att både Cesar Santin och Henrik Rydström saknades för smålänningarna. För Malmö FF handlar det självklart mycket om superinhopparen Mehmeti, men sett till hela matchen var Ola Toivonen återigen bäste MFF:are.

Publicerad 2008-07-27 kl 21:27