FAKTA: Publikskandaler

De senaste åren har flera allvarliga incidenter inträffat på fotbollsarenor i Sverige. Vid flera av dessa har Hammarbyklacken varit inblandad och förseelserna har blivit dyra för klubben.

Augusti 2008

Derbyt mellan Hammarby och AIK på Råsunda avbröts i slutskedet av matchen sedan Hammarbyklacken upprepade gånger kastat in fyrverkeripjäser mot AIK:s målvakt Tomi Maanoja. Domaren Martin Hansson sade redan efter första pjäsen att han skulle avbryta vid ny inkastad pjäs. Vid smäll nummer två i den 84:e minuten kallade Hansson in samtliga spelare i omklädningsrummet och först efter cirka 20 minuter kunde matchen spelas färdigt.

April 2008

Hammarbys Louay Chanko överöstes av föremål från AIK-klacken vid en hörna i 72:a minuten och domare Stefan Johannesson avbröt matchen under 15 minuter. Dessutom sänktes nästan en kameraman nedanför Bajenklacken av en inkastad smällare under den första halvleken. AIK dömdes till böter på 25 000 kronor och tvingades sätta upp ett nät på Råsunda framför klacken på Norra stå.

Oktober 2007

Markus Strömbergsson från Gävle kallar in samtliga spelare och funktionärer i omklädningsrummen efter 82 minuters spel i mötet mellan Hammarby och Helsingborg på Söderstadion. Han kunde inte garantera varken spelarnas eller domarnas säkerhet sedan assisterande domaren Daniel Wärnmark träffats av föremål som kastats från läktaren. Matchen bryts i 15 minuter innan den återupptas och spelas färdig. Hammarby dömdes att böta 30 000 kronor.

Augusti 2007

Matchen i fotbollsallsvenskan mellan Hammarby och Malmö FF bröts efter en dryg timmes spel. Efter några minuters överläggning mellan domaren och säkerhetsansvariga på Söderstadion kunde dock matchen åter blåsas igång. Vid ställningen 1-0 fick Malmöspelaren Jon Inge Höiland något inkastat på sig från publiken i samband med ett inkast, på tv-bilderna såg det ut som vätska. Detta fick domaren Peter Fröjdfeldt att beordra spelarna av planen. Hammarby fick böta 10 000 kronor.

Oktober 2006

Matchen mellan Assyriska och Bunkeflo, som gällde kval till superettan, urartade i slutminuten. Minst en maskerad supporter tog sig in på planen och försökte komma åt domaren. Matchens sista 50 sekunder kunde slutföras först sedan kravallutrustad polis kommit till platsen. Assyriska dömdes till 100 000 kronor i böter.

Augusti 2006

Derbyt mellan Hammarby och Djurgården på Söderstadion fick avbrytas sedan flera åskådare tagit sig in på planen. Hammarby fick senare tre poängs avdrag och fick böta 75 000 kronor, medan Djurgården fick böta 15 000 kronor.

Juni 2005

Matchen i superettan mellan Gais och AIK blev fördröjd på grund av bråk mellan lagens supportrar inne på Gamla Ullevi. Ett 30-tal AIK-anhängare rusade mot Gais ståplatsläktare. En våldsam sammandrabbning följde innan polis, som fanns utanför arenan, tog sig in och kunde stoppa bråket. AIK friades av Svenska fotbollförbundet.

Oktober 2004

Derby mellan AIK och Hammarby på Råsunda. Sedan Hammarby tagit ledningen försökte AIK-supportrar storma planen. Matchen återupptogs först efter 50 minuter. AIK dömdes senare till att spela två hemmamatcher inför tomma läktare och att betala 100 000 kronor i böter.

Oktober 1995

Domaren Anders Frisk sparkades ned av en åskådare under den allsvenska matchen mellan Djurgården och Halmstad. Djurgården dömdes till en match utan publik samt 370 000 kronor i böter. (TT)

Publicerad 2008-08-26 kl 00:03