Lättad Norling bröt dyster svit: "Viktigast med poäng"

Långt från sambafotboll - men det var sydamerikaner som såg till att AIK tog sin första allsvenska seger på nio matcher.
Samtidigt innebar 2-0-segern över Norrköping att nykomlingen snart kan boka in returresan till superettan.

Det har varit en dyster säsong för toppsatsande AIK och hängakvarsatsande Norrköping. Och matchen inför blott 8 662 på Råsunda - AIK:s sämsta hemmapublik sedan matchen med stängda läktare mot Örgryte för fyra års sedan - var ingen höjdare.
AIK lyckades i alla fall bryta en segerlös trend som höll på att bli tvåsiffrig med första trepoängaren på nio matcher. Senaste segern kom mot Ljungskile den 28 juli.
Men trots det tidiga ledningsmålet, då argentinaren Ivan Obolo ohotad fick vidarebefordra Kevin Walkers frispark in i mål med pannan, ville det inte lossna för AIK.
-Vi hade en period efter mål då vi spelade riktigt bra. Men det märktes att poängen är viktigare än att spela vackert. Det präglade matchen, sade en lättad Rikard Norling.

AIK-tränaren har dock fått sitt stöd av fansen under den tunga perioden. Banderollen med "Vi ska ha Norling kvar" hängde på Norra stå, och det var hans namn som hördes mest i klacksången.
-En fantastisk känsla, sade han. Vi är jätteglada över den här vinsten. Det tror jag att många kände.
Om Norrköpings tränare sitter säkert ska vara osagt. Klart är att målsättningen att hänga kvar blir allt svårare att uppfylla.
-Vi har 16 poäng och måste ta 10 av 12 på slutet. Det är inte mycket som talar för oss, erkände tränaren Mats Jingblad.
-Vi ger inte upp, men alla förstår att det känns tungt. I dag kändes det som om vi gav bort matchen. Baklängesmål på fasta situationer är en svart historia för oss. Och framåt försökte vi slå avgörande passningar för tidigt.
Trots tabelläget undviker Norrköping skyttegravsfotboll och har också släppt in flest mål i allsvenskan. Laget höll spelet väl uppe, men det blev alldeles för många felpassningar på offensiv planhalva. I andra halvlek var duktige norske yttermittfältaren Eirik Dybendal ytterst nära att kvittera, men hans skott tog på AIK-målvakten Tomi Maanoja och bollen fick en märklig skruv och lade sig och snurrade på mållinjen innan Maanoja till slut fick tag på den.
I stället var det inhoppande brasilianaren Daniel Mendes som fick en djupledsboll och lyckades få bollen över Norrköpings målvakt Nuredin Bakiu till 2-0. Fram till måndagens derby mellan Hammarby och Djurgården är AIK i alla fall bäst i huvudstan.