Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Lagerbäck har helt rätt om Bosmantjafset

Olof Lundh

CARSON. Bosmandomen är över 13 år gammal. Ändå har inte alla svenska klubbar lärt sig handskas med följderna. Att hota med bänken är bara destruktivt

I december 1995 vann Jean-Marc Bosman sin största seger som fotbollsspelare. Han vann en strid i EG-domstolen och med det domslutet fick alla kontraktslösa spelare rätt att flytta gratis när de var utan kontrakt.
Under den första tiden gjorde klubbar allt för att begränsa flytträtten, men med tiden har de flesta accepterat läget.

Dock inte alla och allt som oftast hettar det till i allsvenska klubbar. Landslagsbacken Mattias Bjärsmyr är den senaste spelaren som hamnar i kläm mellan sina drömmar att gå vidare som spelare och tjäna stora pengar och klubbens planer att se om sin Kamratgård.
Vilket kan sluta med bänken för Bjärsmyr i vår och ett svagare U21-landslag och ett sämre försäljningsvärde.

Annons

Bladet frågade Lars Lagerbäck i dag om han tyckte att spelare har ett moraliskt ansvar att inte gå som Bosman, och därmed se till att klubbarna kan få betalt för spelarna.
Förbundskaptenen var rak: Det står klubbar och spelare fritt att göra som de vill när kontraktet går ut. Om klubbar har en policy måste de vara tydliga.

Han är mitt i prick där. Kontrakt gäller under en tid och det är lika för båda parter. IFK Göteborg har både värvat Bosman-spelare och skickat i väg spelare vars kontrakt gått ut. Varför skulle inte en spelare kunna göra likadant om man befinner sig i det läget?
Självklart kan Bjärsmyr välja att inte förlänga – och det är bara korkat att bänka honom.

Bästa laget ska ju spela och varför bänka en spelare och därmed förstöra hans marknadsvärde än mer. Dessutom ser ju andra spelare hur en kollega behandlas och det är knappast till fördel för klubben.

Annons
Både Håkan Mild och Stefan Rehn vet ju att alla spelare drömmer om att komma i väg och testa sig i en bättre liga – och tjäna pengar.
Bättre då att jobba ihop med flyttsugna spelare för att maximera för bägge parter.

Kalmar FF är för mig ett exempel på hur man hanterade Viktor Elm när parternas förhandling brakat samman. Man offrade sex miljoner kronor för att spela med bästa laget och ta hem ett SM-guld. Tänk om man bänkat honom? Ja, inte fan hade det blivit guldfest då.

Misstaget KFF gjorde var att man inte förlängde i tid, men det kan vara svårt att träffa exakt rätt eftersom spelare utvecklas olika och sedan kanske man inte har resurser att höja ens lön – för det brukar sprida sig i en trupp.

Elfsborg är en klubb som i princip inte haft några Bosmanfall eftersom man är tidigt ute och förlänger kontrakt och har en tanke på hur man ska jobba även på lång sikt.

Annons
Vilket ger en större trygghet och tydlighet – något spelarna uppskattar.
Det är något klubbarna borde jobba på – och om Kalmar tappar även Rasmus Elm som Bosman då är det mer fel på klubben än på spelaren.

Allt för ofta slutar sådana här situationer med att man från klubbens sida mer eller mindre snyggt lägger ett personligt och moraliskt ansvar på spelaren. Hotar med bänken.

Visst, spelare har ansvar men inte för mer än sina kontrakt och att då straffa dem är kontraproduktivt. Bättre då att försöka sälja dem och att sälja i rätt tid.

Alla klubbdirektörer och sportchefer vet ju hur spelares värde faller ju mindre tid man har kvar på kontraktet. Om IFK Göteborg nu försökt förlänga med Bjärsmyr utan att lyckas borde man kanske försökt kränga av honom i somras eller i vinter om nu det var viktigast att få in marknadsvärdet.

Annons

För det gäller att maximera det kontrakt man har.

*****

Sett till hur bra Martin Ericsson varit på träningarna kan man redan slå fast att det är årets allsvenska värvning. Striden om SM-guldet står på västkusten: Elfsborg vs Göteborg.

*****

Räkna inte med Zlatan Ibrahimovic mot Österrike. Han är ju avstängd mot Portugal och är tillbaka först till VM-kvalet mot Danmark i juni.

Varför ska han till Graz?

*****

Sven-Göran Eriksson kan verkligen sätta sig i skiten. Nu med spelare som är från andra länder. Tyvärr tror jag inte en bra prestation mot Sverige räcker för honom – det måste bli seger.

Helst en stor sådan.

*****

Häromåret hade vi ett överflöd på anfallare. Nu är det annat läge. Får Lagerbäck ens ihop fyra anfallare till VM-kvalet mot Portugal i mars?

Henrik Larsson och Johan Elmander är ytterst tveksamma. Markus Rosenberg har varit ur slag. Ibrahimovic är avstängd. Comeback för Marcus Allbäck?

Annons

*****

…för ingen av anfallarna på plats i Los Angeles har imponerat under träningen. Vill till att Nannskog o Co hänger lite mål i matcherna om de ska med i vår.

*****

Roland Andersson är inte rätt man att ta över efter Lars Lagerbäck. Svårare än så är det inte.

Publicerad 2009-01-23 kl 08:14
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto