Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Här är finalparet i Champions League

Olof Lundh

Sir Alex Ferguson måste ha jublat framför den direktsända lottningen. Först Porto - och sedan Arsenal eller Villarreal.
United är redan i Rom och där blir det spanskt motstånd, och jag menar inte Liverpool.

Det var Roma-legendaren Bruno Conti som skötte själva lottningen när de sista åtta lagen i Champions League skulle placeras ut i kampen om att nå finalen i Rom.
Sett till hur United tidigare förnedrat just Roma så kan Conti knappast bidragit till att ge det engelska storlaget den lätta lottningen. Annars är det ju legio med den typen av beskyllningar nu för tid, och det handlar om värme i bollarna och så vidare.

Men alla fyra lag på den undre halvan hade inneburit betydligt tuffare motstånd för United. Villarreal och Porto är inte ens nära Barcelona, Liverpool, Bayern eller Chelsea som alla knuffades ihop mot varandra – vad de nu gjort Roma?

Annons
Tuffaste testet för United blir Arsenal som troligen kommer att få tillbaka några skadade spelare (typ Fabregas och Rosicky och en sådan som Eduardo blir bättre) till i slutet på april då det är dags för semifinaler.

Finare vin

Men jag undrar om inte Sir Alex unnade sig ett finare vin än vanligt när han korkade upp för helgen och byggde på det röda? Kan inte se annat än att United slår Porto och det ganska enkelt.
Okej för att det portugisiska laget skickade ut Atletico Madrid efter en rätt stark insats – men United är annat än det klassiska falla-ihop-laget från den spanska huvudstaden.

Alla Porto-fans kommer säkert att dra upp 2004 då Porto slog ut just United i åttondelsfinalen efter ett mål av Costinha och det fick dåvarande tränaren José Mourinho att fira våldsamt längs med sidlinjen. Men dagens Porto är långt ifrån det laget som då vann Champions League. Klubben har blivit konstant plundrad på storspelare genom åren och imponerar genom att fylla på med nytt, men mot United är det inte nog.

Annons

Ett trefrontskrig väntar

Manchester Uniteds största hot är egentligen den egna framgången. Efter förlusten mot Liverpool är ligan inte helt avgjord och det kommer att bli grymt med matcher för klubben som jagar efter FA-cupen, Premier League och Champions League.
Ett trefrontskrig riskerar alltid att bli för mycket av det goda – och april blir späckat av avgörande matcher och då har man en bred trupp och en manager som vet vad det handlar om.

På andra sidan finns Villarreal mot Arsenal som är en repris från semifinalen 2006, och efter att ha sett det spanska lagets darriga ligaform och hur man precis tråcklade sig förbi Panathinaikos så är Arsenal min favorit. Framför allt måste en del Villarreal-spelare och alla fans få ångest av minnena då Riquelme hade straff i slutet av den andra semifinalen mot Arsenal – men bommade mot Jens Lehmann.

Annons

Visst, en hel del av de inblandade än inte kvar längre – vem hade kunnat tro att Bajens Sebastian Eguren skulle spela kvart i Champions League – och det är en ny match. Arsène Wenger och Arsenal har inte heller haft den bästa av säsonger men fransmannen har fått alltmer fason på laget. Formkurvan pekar svagt uppåt och som jag skrev ovanför sett till skador så talar tiden för London-klubben, även om man inte får använda Arsjavin i Europa-spelet.

Löjligt med ny repris

På tal om repriser är lottningen Liverpool-Chelsea närmast löjlig. För femte säsongen i rad möts lagen i Champions League och det är fjärde gången i själva cupspelet. Liverpool har försprång enligt statistiken med segrar i semifinalerna 2005 och 2007 men det var London-klubben som vann i fjol.
Den är nästintill omöjlig att tippa – och bara Liverpools lite cyniska och resultatinriktade boll gör att jag tror på Rafael Benitez manskap.

Annons

Bägge klubbarna är fortfarande inblandade i kampen om Premier League och de kan inte slå av på takten där och för Chelseas del väntar även Arsenal i FA-cupens semifinal. Kanske ytterligare en liten grej som talar för just Liverpool? Att Gerrard inte riskerar åtal för misshandel och Benitez har förlängt är ytterligare saker som är positiva för klubben.
Samtidigt går det inte att bortse från att Guus Hiddink fått fram det bästa av sitt lag sedan han släppt in Didier Drogba för fullt.

Tyska Bayern München har av många lyfts fram som en outsider att plocka hem hela rasket. Efter att Franck Ribéry och Co fullständigt ran riot med portugisiska Sporting så minskade inte det snacket. Jag tror inte det tyska storlaget kan rubba Barcelona trots att man får börja borta.
Okej för att Barça inte övertygat helt och hållet på sistone, men Lyon blev trots allt utskickat och man håller ställningarna hyfsat i La Liga.

Annons

Messi, Eto’o och Henry gör mål

Bayern München kan vara utan Klose för säsongen, det är i varje fall ytterst tveksamt att han ska bli bra nog till att spela kvartsfinalen. Lägg till att även Luca Toni haft problem så är det lätt att inse att den viktigaste lagdelen kan vara försvagad mot Barcelona.
För det är inget snack om att Messi, Eto’o och Henry kommer att göra mål – frågan är bara om det blir fler än försvaret släpper in?

Det skulle ge Manchester United-Barcelona i en final och för min del är det i så fall Europas två bästa lag för tillfället som möts.
Dessutom fjolårsmästarna mot vinnarna 2006 och det jag vill se i en Champions League-final – två kulturer som gör upp.
Så inte ens jag vill se två Premier League-lag i final och det är kanon att det inte kan bli fyra lag från England i semifinal.

Annons

Så här går det i Champions Leagues cupspel:

Villarreal-Arsenal Blir säkert en målsnål och kanske inte så välspelad kvartsfinal. Laget som går vidare kommer inte göra det med stor marginal.
Vidare: Arsenal

Manchester United-Porto Blir enkelt för United att ta sig vidare och att man dessutom får börja hemma är en fördel. Kan ha avgjort redan i första matchen.
Vidare: Manchester United.

Liverpool-Chelsea Egentligen en omöjlig kvartsfinal att tippa. Liverpool har vunnit bägge ligamatcherna och inte ens släppt in ett mål, men det är ett annat London-lag nu med Guus Hiddink. Senast var det övertid och gången innan var det straffar. Kan bli liknande drama nu.
Vidare: Liverpool.

Barcelona-Bayern München Ska någon kunna hota Barca? Nja, jag tror inte ett försvagat Bayern kan rubba det spanska laget.
Vidare: Barcelona

Annons

Semifinaler

Manchester United-Arsenal Två klubbar som har fullt upp med cupspel i både FA-cup och Champions och bredden avgör till Uniteds fördel. Kommer att bli jämnt men det är en fördel att börja hemma som United gör.
Vidare: Manchester United.

Barcelona-Liverpool Ännu en rematch och det var för två år sedan som Craig Bellamy firade mål med en golfsving, och Liverpool kunde sedan hålla undan i returen. Okej för att det är en semi som passar Liverpool men inte en gång till.
Vidare: Barcelona

Final

Manchester United-Barcelona
Tipset dröjer till den...

Publicerad 2009-03-20 kl 17:14
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto