AIK ställs i sin bortapremiär mot IF Brommapojkarna den 6 april i allsvenskan.
Nu uppmanar flera AIK-supportergrupper till att bojkotta matchen och att "se till så att läktarna ekar tomma" under tillställningen. En stor anledning till supportergruppernas beslut är den rådande VAR-debatten i svensk fotboll.
AIK, Djurgården och Hammarby motionerade nyligen till Sockholms FF:s årsmöte om att distriktet framöver ska rösta nej till VAR, samt aktivt driva att VAR inte införs i svensk fotboll. Däremot blev det i slutändan ett bakslag, då styrelsens förslag vann om att i dagsläget inte ta ställning emot ett VAR-införande. Samtidigt rapporterade Expressen att IF Brommapojkarna-företrädare inte ställde sig bakom storklubbarnas motion under årsmötet.
AIK-supportergrupperna vill därmed nu markera mot BP.
"På grund av Brommapojkarnas fientliga inställning till medlemsdemokrati, nomineringen av katastrofen Fedrik Reinfeldt och BP-ledningens vurmande för VAR har AIK:s samlade supportergrupper tagit det svåra beslutet att uppmana till bojkott av bortamatchen den 6 april", skriver supportergrupperna i ett utskick och fortsätter:
"Att inte vara på plats för att ge vårt fulla stöd till spelarna är ytterst beklagligt men beslutet är taget med svensk fotbolls framtid i åtanke och vi hoppas att det respekteras och följs av samtliga Gnagare".
Vidare radar supportergrupperna upp anledningar till beslutet:
"Brommapojkarna anser att en styrelse är bättre beslutsfattare i avgörande frågor än vad föreningarnas medlemmar är. 'Våra medlemmar är lydiga' löd ett citat men i själva verket bör förhållandet mellan medlemmar och styrelse vara det omvända".
"Brommapojkarna nominerade Fredrik Reinfeldt till posten som Svenska Fotbollförbundets ordförande. Hittills har han precis enligt farhågorna visat sig vara mer intresserad av att fjäska för Uefa och bedriva lobbyarbete för ett införande av VAR än att driva svensk fotboll framåt".
"Brommapojkarna röstade emot de andra Stockholmsklubbarnas motioner emot VAR och i förlängningen för ett införande av VAR i allsvenskan. Detta trots att BP till skillnad från övriga tre elitklubbar saknar både aktivt medlemsengagemang i frågan och en supporterkultur som påverkas av beslutet".
"Brommapojkarna underkänner årsmötets legitimitet vid beslutsfattande. Som svar på motionerna från AIK, Dif och Hammarby påstods det att endast medlemmarna och inte föreningarna är emot VAR - som om det fanns ett motsatsförhållande".
Avslutningsvis skriver supportergrupperna följande:
"Uttalandena från BP:s representanter följer ett mönster av liknande uttlanden från antidemokratiska fotbollspampar som på alla sätt vill stärka sin egen makt. De tycks alla ha glömt bort vilka de är satta att representera: medlemmarna".
"Brommapojkarna vill gärna ta varje tillfälle att vinstmaximera med hjälp av bortasupportrar eftersom att de saknar egen publik. Så även denna gång genom att flytta matchen till Tele2 Arena för att tjäna några extra miljoner och försöka slå publikrekord. Låt oss i stället se till så att läktarna ekar tomma".
"Den svenska supporterrörelsen har gång efter annan visat vad vi tycker om VAR och en överväldigande majoritet av klubbarna i landets högsta serie har årsmötesbeslut om att verka emot ett införande. Värnar man inte om ett starkt medlemsinflytande och den svenska supporterkulturen kan man inte förvänta sig att samtidigt kunna dra nytta av den och tjäna pengar på vår närvaro. Värna föreningsdemokratin och vägra VAR - bojkotta BP!".
AIK:s vd/klubbdirektör Fredrik Söderberg om supportergruppernas beslut:
"Jag har egentligen ingen kommentar till själva bojkotten utan det är beslut som är upp till de fristående organiserade supportergrupperna. Jag önskar alltid ett starkt stöd för AIK på plats, men ibland behöver vi alla följa principer för ett högre syfte. Uppenbarligen har man bedömt att detta är ett sådant tillfälle och det får respekteras", skriver han till Fotbollskanalen och fortsätter:
"Däremot var det rätt förkastliga uttalanden som yttrades under årsmötet. Att insinuera att ett årsmötesbeslut, som är den mest grundläggande föreningsdemokratiska principen, inte skulle vara legitim är starkt och jag förstår att Robert Falck reagerade. Och jag tycker det var bra att han gjorde det".
"Personligen är jag stolt över att verka i en klubb som tar föreningsdemokratin på allvar. Det handlar inte om VAR i sig, det handlar om hur och på vilka grunder besluten tas".
BP-klubbdirektören Peter Kleve ger också sin syn på bojkotten.
"Jag har full förståelse för reaktionerna, jag var själv inte med på mötet med Stockholms Fotbollförbund, men tagit del av det som sades i efterhand. Vi har haft interna samtal om det i klubben och vi har konstaterat att retoriken på mötet och i intervjuer efter inte blev bra", skriver han till Fotbollskanalen och fortsätter:
"För oss som liten klubb är medlemsdemokratin helt avgörande, utan 51-procentregeln skulle vi aldrig kunna vara med och tävla på den högsta nivån, som vi nu faktiskt är, både på dam och herr".
"För Brommapojkarna är det självklart att styrelsen förr sina medlemmars talan och inget annat. Brommapojkarnas medlemmar har inte tagit ställning i VAR-frågan, därför röstade klubben för en utredning om VAR på mötet, så att frågan sen efter att utredningen är gjord kan ställas skarpt och med mer fakta till våra egna medlemmar".
"Det var olyckliga uttalanden som blev fel i en het diskussion på mötet och i påstridiga mediala efterbevakningar, det beklagar vi. Brommapojkarna värnar hårt om den svenska föreningsdemokratin och vi har som klubb haft stora beslut tagna på årsmöten senaste åren i vår namnfråga, där medlemmar valt klubbens framtid, det blir inte starkare än så".