Under förra hösten kunde fotbollskanalen.se berätta om en regelförändring gällande ordningsstörningar och pyroteknik i SvFF:s nya tävlingsbestämmelser för 2015. Det så kallade "strikta ansvaret" togs bort och ersattes med ett "oaktsamhetsansvar", vilket var tänkt att underlätta föreningarnas strävan efter att öka säkerheten vid matcher i allsvenskan och superettan. Istället för att straffas för själva förekomsten av exempelvis bengaliska eldar på läktarna var det kvaliteten på klubbarnas arbete som skulle utvärderas. Om de ansågs ha gjort allt i sin makt för att anordna välfungerande evenemang skulle de få lindriga straff eller frias helt om någon incident ändå uppstod.
Men när säsongen väl drog igång dröjde det ändå inte länge innan den första fällande domen kom från disciplinnämnden. Det var AIK som efter cupderbyt mot Hammarby i mars, då det i båda klackarna avfyrades såväl rökbomber som ett flertal bengaler, bötfälldes med 200 000 kronor. Detta trots att klubben sade sig ha gått så långt som lagen tillåter för att stävja införseln av otillåten pyroteknik på arenan, genom bland annat visitering.
Domen väckte förvåning och förargelse på flera håll i fotbollssverige och såväl AIK som svensk elitfotboll (Sef) ansåg att den borde rivas upp. Båda två hävdade att disciplinnämnden tillämpat det nya regelverket på ett otydligt sätt och när fotbollskanalen.se talade med Sef:s generalsekreterare Mats Enquist skrädde han inte orden.
- Den dom som ligger nu är vi starkt kritiska till. Vi anser att den är otydlig och skickar signaler som skapar förvirring inom fotbollsrörelsen och därför vill vi ha ett annat rättesnöre. Vi tycker inte att domen stämmer med de premisser som låg till grund för regeländringen, säger Enquist till fotbollskanalen.se.
Och nu står det klart att disciplinnämnden tar ett steg tillbaka. Fram till dess att frågan utretts i nästa instans, Riksidrottsnämnden dit AIK bestämt sig för att överklaga, kommer inga fler bötesstraff att utfärdas gällande pyroteknik. Det innebär inte att alla som eldar per automatik går fria från böter, men ärendena bordläggs till dess att en ny praxis framkommit genom dom i Riksidrottsnämnden.
- Vi vill att den högsta instansen ska ta principiell ställning utifrån vad vi kommit fram till gällande AIK - Hammarby. Det vore ju meningslöst om vi satt och fattade beslut i en rad ärenden, och sedan når Riksidrottsnämnden en annan slutsats och river upp alltihop. Då är det bättre att alla instanser går i takt så att vi får en tydlighet från början, säger disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger.
Det beskedet är det motsatta från vad Tallinger sade till fotbollskanalen.se så sent som igår (onsdag). Då förklarade han att det nya regelverket redan var implementerat och att disciplinnämnden skulle jobba på som tidigare.
- Vi håller inte på och testar inte utan det är vår mening att det ska vara på det här sättet. Och kommer vi sen till en annan uppfattning så följer vi såklart det, sade Tallinger.
Har ni hittat en linje som ni följer i era beslut?
- Ja, det är självklart. Det bygger på att föreningarna visar på att de har gjort allt som de kan.
Enligt Tallinger handlar det dock inte om någon helomvändning, utan snarare om att disciplinnämnden vill kommunicera den linje som är bestämd sedan tidigare.
- Detta har vi varit överens om länge, nu går vi ut med det så tydligt som möjligt så att folk inte går och väntar på beslut i de nya ärendena, säger Tallinger.