Besara hjälte - tvåmålsskytt i Bajens knock

STOCKHOLM. Nahir Besara visade återigen hur viktig han är för Hammarby.
Under söndagens toppmöte slog han till med dubbla strutar när Bajen vann med 3-0 över Mjällby.

STREAMA PÅ SÖNDAG

Hammarby tog på söndagen emot Mjällby AIF på Tele2 Arena. Inför matchen låg hemmalaget på femte plats med 25 inspelade poäng. Mjällby, å sin sida, placerade sig på en imponerande tredjeplats med 29 pinnar.

Bajen öppnade i ett rasande tempo och etablerade snabbt ett anfallsspel - och redan efter fyra minuter kom hemmalagets första stora möjlighet. Nahir Besara slog en hörna som möttes av Markus Karlsson - men bollen smet precis över ribban.

Efter omkring tolv spelade minuter segnade Bazoumana Touré ner i gräset och hade ont, och många Hammarby-fans höll andan när 18-åringen fick vård. Men efter ett kort avbrott reste sig yttern upp och fortsatte spela. Han visade fem minuter senare att skadan inte var allvarlig när han så när prickade in ledningsmålet i krysset efter en sylvass kontring - men Noel Thörnqvist stod för en bra räddning. Dessförinnan hade Tom Pettersson ett skott i stolpen när han klev fram på högerkanten och slog ett misslyckat (?) inlägg.

Hammarby fortsatte att ånga på och med 20 minuter kvar av den första halvleken kom nästa läge. Oscar Johansson Schellhas tog sig fram och serverade Shaquille Pinas som tryckte av med vänstern. Avslutet smet emellertid strax utanför, och i den nästkommande sekvensen var Jacob Bergström nära att nicka in ledningsmålet för bortalaget. Minuter senare nickade Arvid Brorsson så när in bollen från nära håll efter ett långt inkast av Alexander Johansson, men Warner Hahn stod för en jätteräddning.

Ett mål hängde i luften, med andra ord.

I minut 38 åkte Mjällby på en smäll, då försvarskuggen Tom Petersson tvingades till ett byte efter att ha fått problem med vaden.

På tilläggstid i den första halvleken var Hammarby bara någon decimeter från att ta ledningen - två gånger. Först räddades Nahir Besaras avslut på mållinjen, och sekunder senare snappade Jusef Erabi upp en retur och avslutade från en snäv vinkel. Men bollen dansade på Mjällbys mållinje och Blekinge-klubben kunde till slut rensa. Ställningen var, trots en rad jättelägen åt båda håll, 0-0 när domaren blåste av för halvtidsvila.

- Det är en jämn match. De är bra offensivt. Det är bara försöka att mata in bollar i deras box så kommer målet snart, sa Jusef Erabi till Max i paus.

Alexander Johansson gav också sin syn på den jämna tillställningen i halvtid:

- En fartfylld halvlek. Första 15 har Bajen kontroll på matchen. De har mycket boll men vi äter oss in i det. Vi är jäkligt bra till sista fem av halvleken. Men det är en bra start från oss, sa han till Max.

Det tog bara några minuter innan Bajen tog ledningen i den första halvleken. Efter ett inlägg som stöttes ut av Mjällby-försvaret fick poängkungen Nahir Besara tag i bollen strax utanför straffområdet. Han avlossade ett kontrollerat avslut som seglade in bakom Noel Thörnqvist.

Tio minuter senare var det dags igen. Hampus Skoglund kom fram på högerkanten och slog bollen snett inåt bakåt. En Bajenspelare hoppade över kulan vilket ledde till att Nahir Besara fick ett drömläge. Han gjorde inget misstag - utan placerade säkert in 2-0-målet.

3-0 skulle även komma. I minut 86 älgade Deniz Gül fram och blev nedriven av Colin Rösler i straffområdet. Straff till Bajen, gult kort till Rösler. Oscar Johansson Schellhas klev fram och satte sitt första mål i Hammarby-tröjan hur säkert som helst.

Mjällby gjorde några tappra försök att peta in en reducering under den andra halvleken, men man lyckades inte överlista ett starkt Hammarby. Slutresultatet kunde således skrivas till 3-0 till hemmalaget Bajen, som därmed närmar sig en topp tre-plats i allsvenskan.

- Jättefin dag. Jag tycker att vi gör första kvarten riktigt bra i första halvleken. Men sen blir det jämnt där emellan sen hittar vi momentum mot slutet som vi tar med oss in i den andra halvleken och gör det jättebra, sa Nahir Besara i Max efter matchen och kommenterade sitt första mål:

- Jag känner mig självsäker och hittade en bra lucka.

Mjällbys tränare Anders Torstensson:

- Jag summerar den här matchen som att Hammarby gör det bra första kvarten och får publiken med sig. Vi repar oss bra från den pressen de har i början och spelar oss in i matchen och har en makalös chans där vi får bollen rakt på Hahn, sa han och fortsatte:

- Skilladen mellan Hammarby och Mjällby i dag är första målet och sedan får de publiken med sig.

Första 15 är det bästa vi gjort under en inledning av en match. Mjällby kan göra mål, men även vi kunde ha gjort mål. Krysset var rättvist i halvtid. Sedan kliver vi ut och gör en fenomenal andra halvlek. Såklart speglat av mål, men vi hade bearbetat ner Mjällby i den första halvleken. Det var en tung dag i Mjällby för sju matcher sedan, men efter det går vi 13-2 med fem vinster, ett kryss och en förlust. Idag är det inget snack om saken mot ett jäkligt bra Mjällby. 3-0 speglar matchen bra, sa Kim Hellberg på presskonferensen efter matchen.

Oscar Johansson Schellas satte Bajens 3-0-mål via straffpunkten, vilket var hans första mål i Bajen-tröjan, och Hellberg berättade om spelet bakom straffmålet:

Alla spelare pushade fram honom (Oscar Johansson Schellhas) vid straffen. Med tanke på hans prestation var det kul att få kröna det med ett mål. Han har inte fått ut tillräckligt med poäng framåt utifrån hur bra han har varit. Idag är han fantastisk.

Hammarby IF: Warner Hahn - Hampus Skoglund, Victor Eriksson, Ibrahima Fofana, Shaquille Pinas - Tesfaldet Tekie, Markus Karlsson (Fredrik Hammar, 76) - Oscar Johansson Schellhas, Nahir Besara (Paule Vagic, 75), Bazoumana Touré (Deniz Gül) - Jusef Erabi.

Mjällby AIF: Noel Thörnqvist - Tom Petersson (Jacob Killerich, 38), Colin Rösler, Arvid Brorsson - Elliot Stroud, Nicklas Røkjær, Jesper Gustavsson, Herman Johansson - Alexander Johansson (Imam Jagne, 68), Jacob Bergström, Viktor Gustafsson (Abdoulie Manneh, 68).