Arenasituationen har länge varit en het potatis i Göteborg.
Nyligen rapporterade GP att rivalerna Gais och Öis har skickat in en gemensam skrivelse till kommunen, med målet att få politiken att besluta om en ny arena på Heden (för 5 000-6 000 åskådare).
Endast ett stenkast bort ligger Gamla Ullevi. Där spelar Öis och Gais i dag - likväl som IFK Göteborg och damlandslaget.
Nu kan Fotbollskanalen berätta om det allra senaste gällande Gamla Ullevis framtid.
De kommunala bolagen Got event, som driver och hyr ut arenan, och Higab, som äger fastigheten, har sedan en tid tillbaka gemensamt börjat undersöka hur man kan bygga ut arenan för att möta de ökade behoven från klubbarna.
I april tog Got event och Higab, ihop med arkitektbyrån Liljewalls, gemensamt fram skisser på hur en framtida uppgradering av Gamla Ullevi skulle kunna se ut. Den innefattade bland annat en utökad kapacitet med omkring 4 000 åskådare (Gamla Ullevi rymmer i dag cirka 18 500 åskådare) samt förbättrade loger och restauranger.
Under säsongens lopp har planerna på en uppgraderad version av Gamla Ullevi intensifierats.
Got event har sedan skisserna i april fört diskussioner med Higab - vilket har landat i vad man nu kallar för en "förförstudie".
- Där tittar Higab på om det finns hinder i form av krockande detaljplaner eller till exempel om det finns invändningar från grannar, säger Henrik Jutbring, evenemangschef på Got event, till Fotbollskanalen.
Efter "förförstudien" är Got events mål att ta nästa steg i processen som slutligen kan resultera i ett uppgraderat Gamla Ullevi. Det steget innebär att Higab utför en vanlig förstudie.
- Förstudien i sig kommer ge svar på många av de viktigaste frågorna som projektets omfattning, kvalitet, kostnadsnivå, tider, etappbyggnad och liknande, säger Jutbring.
När tror ni er kunna komma igång med en förstudie?
- Vi kommer ha en avstämning kring ”förförstudien” här under hösten med Higab. Då har de gjort ett grundjobb, men jag vågar inte säga när en förstudie är igång.
För att alltihop ska leda till ett första spadtag på Gamla Ullevi krävs det att en rad punkter faller på plats. De punkterna skiljer sig åt beroende på om den nuvarande detaljplanen för området runt Gamla Ullevi behöver förnyas eller inte, vilket ”förförstudien” tittar närmare på.
Om en ny detaljplan krävs ser processen ut som följer:
1. En förstudie tas fram av fastighetsägaren Higab
Beskriver projektets omfattning och kvalitet, kostnadsnivå, tider, etapputbyggnad med mera. Förstudien utgör underlag för fortsatt arbete och beslut.
2. Ansökan om planbesked
Stadsbyggnadsförvaltningens besked till fastighetsägaren att påbörja planeringsarbetet.
3. Förprojektering och investeringskalkyl/driftkalkyl
Första fasen i ett byggprojekt. I denna fas undersöks behov och lösningar för fortsatt planering och kostnadskalkyler.
4. Investeringsbeslut och driftbeslut
Går via Higab och kommunstyrelsen samt kommunfullmäktige. Driftbeslut tas av Got event ihop med kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
5. Detaljplanarbete
Kommunal process för beslut om användning av mark.
6. Projektering och upphandling
Framtagning av ritningar och handlingar för byggprojektet och för val av leverantörer/entreprenörer.
7. Etappvis utbyggnad
Byggprojektets olika faser, tidsmässigt uppdelade.
Om detaljplanen inte behöver förnyas blir processen kortare - och ser då ut så här:
1. Förstudie tas fram av fastighetsägaren.
2. Förprojektering och investeringskalkyl/driftkalkyl
3. Investeringsbeslut och driftbeslut
4. Projektering och upphandling
5. Etappvis utbyggnad
Hur lång tid de två olika processerna kan tänkas ta är ännu för tidigt att svara på, förklarar Henrik Jutbring.
Han är samtidigt tydlig: En eventuell uppgradering av Gamla Ullevi kräver ett politiskt uppdrag - vilket i dagsläget inte finns.
- Detta är en så pass omfattande utbyggnad att det absolut behövs, säger Jutbring och utvecklar:
- I dag är det ett tjänstemannainitiativ som framför allt har kommit fram i dialog med IFK Göteborg. Vi har sett att det finns möjligheter här. Då har vi tittat på de byggnadstekniska förutsättningarna för att öka på kapaciteten och hitta andra fördelar med en utbyggd arena. Det är det som behöver studeras närmare.
IFK Göteborgs ordförande Richard Berkling sa nyligen att han tror att det eventuella EM:et för damer, som Sverige hoppas arrangera tillsammans med Danmark 2029, spelar in i de accelererade arenaplanerna.
- Det tror jag har satt en del bollar i rullning, sa Berkling till Fotbollskanalen.
Henrik Jutbring menar å sin sida att det inte går att svara på än.
- Men det är ingen hemlighet att stora mästerskap generellt sett kan medföra utbyggnader av infrastruktur. Via större mästerskap passar man helt enkelt på att göra investeringar i arenor, säger Jutbring.
- Märk väl, det här är generellt, jag har inget att säga om just det här specifika fallet, men till exempel kom en stor läktardel till på Ullevi inför VM i friidrott 1995.
Han fortsätter sedan:
- Jag ser det som att vi och Higab tar initiativ till att utreda möjligheterna i samverkan med IFK Göteborg. Men ytterst är det här politiska beslut. Vi tjänstemän kan ta fram underlag och göra ett grundarbete.
- Men min bild är att vi är aktiva och vill möta klubbarna i de frågorna som är viktiga.
***
IFK Göteborg har tidigare varit tydliga med att man vill hitta en bättre arenalösning, vilket bland annat har fått en betydande del i klubbens nya verksamhetsplan som presenterades i våras.
Blåvitts ordförande Richard Berkling berättade nyligen om hur arenafrågan av olika anledningar är ”otroligt prioriterad”, i en längre intervju med Fotbollskanalen. En av de enledningarna är att de anser sig ha sämre kommersiella möjligheter än sina konkurrenter.
- Vi har ett sämre konkurrensläge än klubbarna i Stockholm och Malmö vad gäller möjligheten till kommersiella intäkter från arenaupplevelsen. Framför allt vad gäller partnerförsäljning, sa Berkling då.
Parallellt med arbetet av Gamla Ullevis framtidsplaner har Got event, med anledning av ovan, fått ett uppdrag av sin egen styrelse att titta närmare på möjliga kommersiella utvecklingar på arenan.
- Det kan handla om ytor, exponering, publikkomfort eller annat, säger Henrik Jutbring.
- Det är ett arbete som vi gör under hösten tillsammans med klubbarna. Där tittar vi mest utifrån den befintliga arenan, men även på vad som krävs framåt om det görs smärre insatser och investeringar på arenan. I allt det här har vi en utgångspunkt som är en dialog med klubbarna och Svenska fotbollförbundet.
Jutbring menar att utvecklingen av de kommersiella möjligheterna ligger klubbarna "väldigt varmt om hjärtat".
- Jag tycker att vi har en väldigt bra dialog. Vi har haft dialog med både Gais och Blåvitt de senaste veckorna, både inför kommande säsong och om utvecklingsmöjligheter i stort.
- Vi vill samma sak i många frågor. Vi vill skapa förutsättningar för bra ekonomi, bra besökarupplevelser och bra förutsättningar för idrotten på våra arenor.
***
I våras dröjde det ända till den 28 mars innan IFK Göteborg och Got event skrev på ett arenaavtal för Gamla Ullevi. Det var endast fyra dagar före Blåvitts allsvenska premiär mot Djurgården.
Då var IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild frän i sin kritik gentemot Got event:
- Vi undrar hur intresserade Got event och Göteborgs stad är av att skapa någonting som håller måttet. Hur ska man gå vidare? Vi tycker inte att de är intresserade av att hitta lösningar och bli bättre. Någonstans måste diskussionen upp på bordet - och den har legat gömd alldeles för länge, sa klubbdirektör Håkan Mild till Fotbollskanalen efter att avtalet var påskrivet.
Got events Henrik Jutbring svarade då:
- Vi tror att utveckling och samverkan kommer ur ökad förståelse för varandras perspektiv. Vi ser fram emot kommande samtal med IFK.
Sedan dess har dialogen blivit bättre, menade Blåvitts ordförande Richard Berkling nyligen. Bland annat förklarade han att Got event har bidragit ”i allra högsta grad” till att accelerera frågeställningen om Gamla Ullevi, i en intervju med Fotbollskanalen.
Henrik Jutbring tycker även han att dialogen mellan parterna har förbättrats.
- Vi har haft en löpande dialog och hörs i olika former nästan varje vecka. Dialogen är god och jag tycker att det är väldigt härligt med ambition. Vi vill alla lyfta evenemangsstaden Göteborg tillsammans. Att skapa goda förutsättningar för bra verksamhet, idrottslig framgång och välbesökta evenemang, säger Jutbring.
Han berättar samtidigt att parterna började diskutera ett framtida arenaavtal med klubbarna direkt efter att det senaste kritades på i slutet av mars.
- Vi har haft en dialog löpandes sedan i våras. Jag har haft ett antal möten med klubbarna och upplever en god ton. Jag har goda förhoppningar om att vi ska hamna i rätt frågor och kunna vara tidigare ute.
- Sen hoppas och tror jag att vi ska kunna skriva ett längre avtal än ett år den här gången. Det skulle gagna de investeringscykler vi lever i.
Det är inte bara fotbollsklubbarna IFK Göteborg och Gais som har haft problem med att komma överens med Got event om ett arenaavtal. Det gäller även ishockey-klubben Frölunda - som slutligen skrev på ett treårigt arenaavtal för Scandinavium dagen före SHL-premiären i slutet av september, vilket GP tidigare har rapporterat om.
I det avtalet har Frölunda rätt till en så kallad ”kick back” på kiosk- och restaurangförsäljning. Procentsatsen kommer att regleras inför varje år och ligger den här säsongen på 3,5 procent.
Huruvida en liknande lösning blir verklighet för fotbollsklubbar som IFK Göteborg och Gais i kommande avtal kan Jutbring inte svara på i dagsläget.
- Vi är mitt i en diskussion där, så jag tror att jag vill ha de diskussionerna med klubbarna direkt. Olika arenor har olika förutsättningar. Vi är dock måna om att erbjuda de allsvenska klubbarna liknande villkor på Gamla Ullevi, säger han.
Frölunda och Got event har kommit överens om att en tredje, neutral part ska finnas med i framtida förhandlingar mellan parterna. Henrik Jutbring tycker däremot inte att det behövs i fallen med stadens fotbollsklubbar.
- Jag ser inget sådant behov. Absolut inte. Jag uppfattar att det är en väldigt god ton och att vi har en bra utvecklingsagenda.