Augusti, 2023. Allsvenskan.
Vid tvåmålsunderläge mot Malmö FF satte sig Sirius mittfältskugge Daniel Stensson plötsligt ner på planen och signalerade att han var i behov av behandling.
Men någon skada rörde det sig inte om, avslöjade han själv i halvtid. I stället var det hela ett medvetet drag för “tjäna” ett par minut åt sig lag i form av en “taktisk time out”.
- Det var ingen känning alls, om jag ska vara ärlig. Det var ett taktiskt beslut, sa Stensson till Discovery+.
Fenomenet taktiska time out-er var redan etablerat bland flera allsvenska lag vid det laget. Och saken hade blivit en snackis såväl i tv-sändningar som sociala medier.
En som ofta hamnade i skottgluggen var Kristoffer Nordfeldt. AIK:s keeper spelade samtliga minuter i allsvenskan i fjol trots att han vid flera tillfällen tvingades till behandling för diverse problem under pågående match, vilket då också innebar avbrott i spelet.
CBS rapporterade nyligen att MLS har vidtagit åtgärder för att få försöka bort ovan nämnda inslag ur sin liga 2024. I alla fall så gott det går. Exempelvis kommer utespelare som ligger ner i mer än 15 sekunder och är i behov av behandling att tas av. De får sedan inte äntra planen igen inom två (2) minuter.
Några undantag finns dock: huvudskador, målvaktsskador, allvarliga skador eller skador som uppkommer i samband med en regelöverträdelse som resulterar i varning/utvisning för motspelaren.
För att snabba på spelet ännu mer gör amerikanerna även en förändring vid byten. En spelare som blir utbytt har tio (10) sekunder på sig att lämna planen, misslyckas hen med det får spelaren som i sin tur ska bytas in vänta ytterligare 60 sekunder innan denne får komma in i. Då i samband med nästa spelaravbrott.
SvFF:s domarbas Stefan Johannesson tycker att MLS regelförändringar är intressanta och han ser gärna att de implementeras i allsvenskan på sikt, även om de inte löser alla problem.
- Jag tycker att det här låter jätteintressant. Jag älskar det här med bytena, att spelarna har tio sekunder på sig att lämna planen, säger Johannesson till Fotbollskanalen.
Ex-rättskiparen anser att klubbarna inom svensk elitfotboll måste ta större ansvar i frågan för att få bukt med tidsslösande otyg.
- Vi har inte börjat kolla på något liknande (i svensk fotboll) än. Allt som ska ändras måste komma från Sef, sen ska det dras med klubbarna och så vidare. Vill domarna ändra något måste det in på repskapet (SvFF:s representantskapsmöte hålls i november varje år). Så vill man få in något sådant här måste man jobba ett år framåt i tiden hela tiden, säger Johannesson.
Kommer du att följa hur förändringarna funkar i MLS i år?
- Jag skulle vilja vända på det: jag tycker att det borde vara klubbarnas intresse. Det är inte domarna som har problem med det här, vi gör vad vi blir tillsagda att göra i form av regler och direktiv. När jag själv tittar på fotboll irriterar jag mig på det där (tidsslöseri), därför borde klubbarna vilja göra något åt det.
- Helt plötsligt är alla målvakter skadade och alla fattar varför: de vill ha taktiska time out-er. Men det finns inget vi som domare kan göra åt det. Det är klubbarna som accepterar att det beteendet finns. Skulle de gå ihop och göra något åt det, då skulle det inte vara så. Förändringar behövs, tycker jag, för det handlar om hur vi i svensk fotboll vill ha det.
Du vill se större engagemang från Sef-klubbarna gällande att ta fram förslag på förändringar som kan gynna spelet, helt enkelt?
- Ja. Kring allt sådant som snabbar på spelet. Att få bort alla minuter som slösas vid byten och så vidare. Se på Premier League. Det är standard med över 100 spelminuter per match där. Vi vill ha ett så snabbt och effektivt spel som möjligt i stället för att behöva lägga till tid på grund av spelavbrott. Därför är den här frågan (om förändringar) intressant att ställa till Sef.
Vidare menar Johannesson att förändringar är nödvändiga framöver. Annars kommer de medvetna avbrotten inte försvinna.
- Och det behövs för att gynna spelet och ta bort allt som drar ut på tiden. Ta exempelvis när ett lag ligger under i slutet av matchen och jagar mål ... och motspelarna behöver rusa ut vid ett byte. Jag tycker det låter helt underbart! Eller “rusa”, tio sekunder för att gå av är ganska lång tid oavsett var man befinner sig på planen.
Några större regelförändringar i övrigt är inte att vänta i svensk elitfotboll 2024, berättar SvFF:s domarbas. Däremot kommer domarna jobba ännu hårdare med att försöka få bort olämpligt uppträdande bland både spelare och ledare.
Johannesson är inställd på att just det kan bli en het diskussionspunkt i början av säsongen.
- Vi kommer strama åt, och det är på direktiv från Uefa, kring olämpligt uppträdande. Vi kommer bli mycket tuffare och lägga mycket mer krut på det. Uefa kom nyligen överens med de fem stora nationerna om att vi måste göra något eftersom det börjar bli alldeles för mycket mot domare från lag, spelare och tränare. Framför allt att domare omringas, vilket de kallar för “mobbing”.
Han fortsätter:
- Kolla på de ligorna i dag. Så fort en spelare protesterar eller gör något efter signal får de gult kort. Det blir varning direkt. Så olämpligt uppträdande är en punkt vi kommer jobba hårt med och det ska vi informera klubbarna om. Det gäller allt kring gester, protester och allmänt (olämpligt) beteende kan man säga.
Det kan ju vara svårt att hitta en konsekvent linje gällande det. En viss gest kanske släpps igenom utan bestraffning en gång, medan samma gest bestraffas en annan. Förväntar ni er att det kommer “blåsa” kring det här i början när ni ska gå ut hårt?
- Absolut. Det är som du säger, men vi måste också få in att vi inte håller på med gester och så vidare. Sen kommer frågan alltid komma kring vad som är en gest. Är det bara vädjande eller något aggressivt? Det är inte jättelätt.
- Vi är inte ute efter att få bort alla känslor från fotbollen men vi måste få en bättre miljö för domarna eftersom det håller på att gå åt helt fel håll. Detta är inte specifikt för svensk fotboll, utan problemet är större i de större ligorna. Generellt tycker jag att vi har ett ganska bra klimat i svensk fotboll men vi följer direktiven som kommer från Uefa för att vår fotboll ska vara samma som den internationella, avslutar Johannesson.