Årets allsvenska säsong slutade i skandalscener när flera supportrar stormade Olympia efter slutsignalen och HIF-anfallaren Jordan Larsson attackerades.
Fotbollskanalens Olof Lundh skrev i sin Fredagskrönika att han ville se en haverikommission efter händelsen och nu kan Fotbollskanalen berätta att just en sådan kommission tillsätts.
Det bekräftar nu Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.
- Polis, klubbar, SEF, SvFF, SFSU och Enable är tillsammans med sociala myndigheter viktiga kuggar för att föra utvecklingen ytterligare ett steg framåt. Hela lösningen finns inte hos en enda part. Det är viktigt att förstå. Därför samlas fotbollen i Säkerhetsgruppen (som kommer att utse representanterna i kommissionen reds. anm). Och för att komma framåt på de största problemområdena behöver vi på djupet analysera var bristerna finns. Det finns ett bra uttryck: ”På varje komplext problem finns en enkel lösning – och det är fel". Därför behövs haverikommissionen, säger Enquist till Fotbollskanalen.
- Det är otroligt lätt att i affekt slänga ur sig alla möjliga svar men så enkelt är det inte. Därför inrättar vi en haverikommission som får i uppdrag att vid sidan av löpande verksamhet fokusera på alla delar av ett problemarrangemang.
Planstormningen på Olympia kommer att bli den nyinrättade kommissionens första uppdrag och Enquist hoppas att en konkret analys av vad som hände ska vara på plats inom en månad.
- Innan jul kommer vi ha en ganska bra analys av vad som hände där och framför allt varför. Och under vintern ska vi kanske analysera 4-5 olika matcher under året som redan har hänt.
- Nu kan vi i lugn och ro gå ned på djupet. Vi har haft ett system där vi tidigare skickade ut böter till klubbarna när någonting gick fel. Nästan oavsett vad. Det kan ha viss effekt och har haft viss effekt. Men efter ett tag så blir böterna… det blir lite uppgivet när man inte kan hantera problemen, och så vet man att böterna kommer flygande. Det blir nästan att klubbarna börjar budgetera för att det blir böter. Så i stället för att skicka böter så försöker vi lägga energi på att kvalitetssäkra vad vi gör. Och då behövs detta forum.
Vad är skillnaden nu jämfört med tidigare, hur har arbetet gått framåt?
- Det som skiljer nu jämfört med för två år sedan är att vi har en fullständig enhet mellan alla parter. Nu är alla tillsammans, det var vi inte förut. Och det gör att vi kan göra en haverikommission. Det hade varit omöjligt för ett par år sen, då hade det kastats skit fram och tillbaka. Nu är vi så pass enade i vår syn att vi är redo att tackla de absolut svåraste problemen. Det behöver vi. Det är inga lätta frågor att hantera när man har så stora grupperingar i ett evenemang och sen kan så få individer sätta allt på huvudet. Svepande böter, allmänna fördömanden, kollektiva bestraffningar… ja, det har verkligen inte fungerat bra, så vi måste bli mer precisa i arbetet och då krävs en riktig haverirapport att utgå från. Lärande och utveckling.
Enligt Enquist blir ett av de viktigaste delarna i kommissionens arbete att det mynnar ut i konkreta resultat. Till skillnad från exempelvis de polisanmälningar som oftast hamnar i papperskorgen.
- Vi har också sagt att haverikommissionen ska vara noggranna med att det verkligen blir verkstad även med det repressiva arbetet efteråt. Att det sker polisanmälningar och anmälningarna behandlas och verkställs. Enligt overifierade uppgifter har Djurgården och Hammarby lämnat in över 1000 olika polisanmälningar - men det är bara en handfull som gått vidare till någon typ av straff.
Han fortsätter:
- Varför blir det så? Är vi tillräckligt tydliga i våra anmälningar? Finns det något vi kan göra för att underlätta utredningarna. Inte ute efter att kasta skandalsiffror men är fundersam över det. Jag tror inte någon sitter och vill sabotera. Kanske är det så att klubbarna ska sortera lite noggrannare vad de anmäler, eller kanske förbereda anmälan lite bättre så att det inte tar tre veckor att få igång utredningar om det som ändå är småbrott i åklagarnas ögon. Kanske ska polisen prioritera på annat sätt. Det är sådana här slutsatser vi behöver komma fram till.
Enquist vill dock betona att arbetet med arrangemang i Sverige långt ifrån alltid innehåller brister, men att det finns stora steg att ta. Haverikommissionen får därför en viktig roll.
- Jag tror att vi är ganska bra på att hantera evenemang i stort. Jag tycker att fotbollen får för lite credd för det. Vi gör väldigt mycket bra. Just när det går snett och mörka krafter slår till och vi blir lite chanslösa. Då dras allt bra ner i smutsen. Kanske kan vi lära oss att undvika de problemen om vi går ner på djupet, varför hände det? Jag tror att vi är bättre rustade än någonsin för så bra samarbete. Nu kan vi börja kliva framåt i vissa av de här frågorna.