På tisdagen hade Svenska Sportjournalistförbundet en debatt som hette "90 minuter om läget på läktaren". Den hölls på Östermalm i Stockholm och gästades av:
Fredrik Reinfeldt (Svenska Fotbollförbundets ordförande), Fredrik Gårdare (tidigare chef för polisens aktionsgrupp inom idrott), Johan Lindvall (generalsekreterare på Svensk Elitfotboll), Mats Ihlbom (supporteråklagare), Tryggve Pederby (Svenska fotbollssupporterunionen), Robert Laul (journalist på GP), Mats Jonsson (säkerhetsansvarig i Djurgården), Elsa Alm (debattör, fotbollssupporter och ungsekreterare i LO).
När debatten kom in på användandet av pyroteknik på arenorna så fick Fredrik Reinfeldt ordet.
- När vi talar om ordningsstörningar tycker jag att det är väldigt viktigt att vara tydlig över att vi talar om två väldigt olika saker. Jag hoppas få komma till våldsamheter, det tycker jag är väldigt väsentligt allvarligare och grövre. Det är djupgående samhällsproblem. Jag tänker inte sortera pyrotekniken där. För mig tillhör fotbollen alla. Alla som är på arenan och alla som följer detta på teve. Då vill jag påpeka att matcher ska börja i tid och man ska se planen och matchen. Kärleken till fotbollen handlar om att inte titta in i dimma utan att se matchen. Det gör man inte särskilt bra på teve. Och det stör också stora delar av publiken på plats, sa Reinfeldt och fortsatte:
- Människor lever sina liv att man måste hem, de har barnpassning, de har jobb de ska sköta, och så tar vi bara för givet att matcher förskjuts med en timme eller något liknande. Det finns inget samhällskontrakt kring detta där alla håller med om det här, utan det är tvärtom så att rätt många är förtvivlade över varför inte någon lyssnar på dem, för de vill att matcher ska börja och sluta i tid. Det är okej att tycka det.
Går det att komma åt det här, att vi får matcher som börjar och slutar i tid?
- Jag älskar Premier League, matcherna börjar och slutar i tid. Jag älskar Champions League, matcherna börjar och slutar i tid. Jag älskar den internationella fotbollen. Jag älskar landskamperna, matcherna börjar och slutar i tid. Det går. Jag tänker inte säga att pyroteknik är det farligaste och största hotet vi har. Våldet är det största hotet. Men det finns aspekter kring det här som vi kan diskutera.
- Men det sker en eskalering. Vi har brännskador. Vi har människor som faktiskt gör sig illa till följd av användning av pyrotekniken, och vi har sett eskaleringen med utskjutande. Jag hör att man nu säger att man inte ska göra det, men det är ett känt fenomen att det som i början är litet ofta blir större, och den eskaleringen är farlig.
- Vi har varit livrädda för att det ska skjutas pyroteknik rakt på en femåring och den dagen det händer, då har ni en annan samhällsdebatt. Det här är en diskussion innan den stora olyckan har hänt. Om det nu innebär att den uppgörelsen, den här kommunikén som har varit, att vi inte kommer att se utskjutande pyroteknik, ja då tycker jag att vi har tagit ett stort steg framåt och då är det väldigt bra. Men då ska jag först se det också.
Kommunikén som Reinfeldt nämnde handlar om att flera ultrasgrupperingar har gjort en gemensam markering inför 2024 där man bland annat vill få ett stopp på kastande av pyroteknik.
När Reinfeldt sedan fick en fråga om hur man kan komma åt våldsamma element och få bort den delen från läktaren så svarade han:
- Det är en svår miljö. Det är en subkultur. Vi har i den här starka subkulturen väldiga problem och det har tilltagit med sociala medier och känslan av att man ska visa upp vad man kan. Men vi har också omfattande maskering som sker i en del av de här grupperingarna och oftast i kollektiva uppträdanden där man i princip uniformerar sig. Då talar vi inte om några få utan om en mycket stor andel. Då är det svårt för lagstiftan. Om du kan maskera dig helt kollektivt och se ut som alla andra, då riskerar vi att få en manlig subkultur där man säger: här gäller våra regler och inte samhällets och vi gör vad vi vill.
- Jag vill bara understryka att var helst i världen den typen av manliga kulturbeteenden har uppträtt med att: vi gör vad vi vill, vi använder våld, vi beter oss hur vi vill och det ska inte få några konsekvenser… ingenstans har det lett till ett samhälle som fungerar. Och det kommer det inte att göra i det här fallet heller och därför delar jag naturligtvis uppfattningen att den här exkluderingen är den metod vi ska använda.
För några år sedan övergavs den så kallade villkorstrappan som princip vid ordningsstörningar. Den modellen innehöll element av kollektiv bestraffning och ersattes i stället av en exkluderingsstrategi där individer som begår brott eller andra regelöverträdelser ska identifieras, lagföras och/eller drabbas av andra sanktioner som till exempel arrangörsavstängning.
Fredrik Reinfeldt säger att han har noterat att tillträdesförbud och avstängningar från arrangemang växer i antal och att han ser flera klubbar som har agerat på försäsongen.
- Vi skruvar till den och det är den metod vi har. Men vi ska samtidigt vara väldigt ödmjuka inför att det är omfattande maskering och att denna maskering inte bara handlar om pyroteknik. Det här är män där en del anser att de har rätt att använda våld och rätt att använda det mot polisen, ordningsvakter, supportrar från andra lag och att det inte anser att det ska få några konsekvenser. Och det accepterar vi inte. Vi kan inte ge efter för det, då har vi något slags huliganismsamhälle som egentligen ingen av oss vill leva i.
Hur ska man komma åt det här med maskeringen?
- I de samtal som har förts med regeringen så har de ju skrivit in detta, att det har funnits lite olika tolkningar hos en del matcharrangörer huruvida man får använda bildmaterial. Vi har haft en dialog med Stockholm Live som har klubbarna i Stockholm om hur mycket de kan tänkas att man får använda. När vi har tittat på det rättsligt med den legala grund som finns nu så känner vi viss positivism att kanske hemmalaget kan använda det för arrangemangsavstängningar. Dock inte för bortalaget. Men det lagstiftaren säger att de ska titta på är ju att vidga möjligheten till att använda bildmaterial och möjligheten också i framtiden att vi använder utveckling av bildteknik.
- Polisen säger ju helt korrekt att inför stort kollektiv maskering så vill de inte gå in i den miljön, det vore ju rent arbetsmiljömässigt förkastligt. Vi har ändå en redovisning som visar att över 100 poliser var utsatta för någon form av våld under föregående säsong. Det är vårt dilemma. Det är därför det blir en sluten subkultur. Vi ska vara väldigt vaksamma på detta. Det får inte bli en bisatsmoral att för det mesta är det bra och att lite våld är okej. Vi kommer inte att acceptera våldsanvändningen. Det är den gränsövergång som är allra allvarligast och som vi ser mycket omfattande användning av våld runt fotbollen på ett sätt som jag egentligen inte kan se motsvarighet till någon annanstans i samhället.
Vad blir viktigast framåt?
- Det som kommer att avgöra det här är om vi tillåter det här att bli en fotbollsfest som alla väntar på nu, eller om vi får tidigt flera matcher som spårar ur, och då vill jag bara säga att både polis och politik och alla som finns runt har sagt att hit men inte längre, och jag tror inte att ni ska underskatta vad de har sagt. Jag hoppas verkligen att vi kan nå fram kring detta, att vi då med dialog och ett gemensamt ansvar kan lätta upp framför allt våldsanvändningen som har varit alldeles för omfattande.
Med på debatten var Mats Ihlbom, som arbetar som supporteråklagare. Han var oroad.
- Det jag tycker är problematiskt är att vi har många läktare där vi inte har någon som helst kontroll över, utan att det är ett antal kriminella individer som styr läktarna där ingen myndighet har att göra enligt de här personerna. Och det är det stora problemet. Det som är märkligt är att man kan inleda innan matchen har börjat, att man ser att det är 50-60 stycken som maskerar sig, begår lagbrott, går under flaggor och kommer ut i speciella overaller. Det är personer som är våldsverkarna säger han och fortsätter:
- Jag minns när IFK Göteborg spelade mot Värnamo förra året, på en liten arena. Det brändes i 90 minuter. Man sa i högtalarna i 90 minuter och sa att man kommer att bryta matchen. Men 90 minuter gick och det var bränning i 90 minuter. Det är ju ett jätteproblem. Det är ju som om jag säger till mina barn att ni får inte göra så för då får ni inget lördagsgodis, men sedan ger jag ändå godis efter fem minuter. Det funkar ju inte, sa han och fick medhåll av Reinfeldt.
Varför lagförs inte fler?
- Det beror väl på vad det är för brottslighet vi pratar om. Vad gäller brott på läktaren så har vi ju ett problem med att de kriminella elementen styr läktarsektionerna. Vi ser ju inte de i andra sammanhang i samhället, på konserter, teater, krogar. Vi skulle ju inte ha maskerade människor som håller på på det här sättet någon annanstans. Men om vi tittar på det som sker utanför arenorna, våldet. Där försöker vi med polisen på ett helt annat sätt. Inne på arenan tycker jag att vi är väldigt beroende av hur klubben agerar i de här situationerna. Och de stora problemen är som Fredrik (Reinfeldt) var inne på. Vi har jättebra teknik på arenorna, men det går inte om en grupp kollektivt maskerar sig, att ta reda på vem som är vem. Vi har inte kollektiv bestraffning i Sverige utan jag måste få fram en individ som jag kan belägga med tillträdesförbud.
Fredrik Gårdare, tidigare chef för polisens aktionsgrupp inom idrott, fick en fråga om att det har blivit infekterat mellan polis och supportrar, och vad man borde göra framåt:
- Hårdare tag i form av straff, paragrafer och inlåsning hjälper inte. Men det finns människor i det här, med de riktigt fundamentalistiska huliganerna som också står med ett ben i mc-gängs miljön och som också stå med ett ben i nazismmiljön, som i NMR. Vi ser att de umgås på fester och vi ser i olika demonstrationer och så vidare. Det finns väldigt täta band. De här personerna rår inte vanligt folk på utan där måste fotbollen få hjälp med att plocka bort personerna.
- Det måste till kirurgiska ingrepp. Det går inte bara att svepa in. Så polisen måste vara kirurgisk och verkligen gå in och ta personerna som vill det här, för de här personerna kommer inte följa några gemensamma kommunikéer eller normer som andra supportrar ställer upp på. Utan de kommer att jobba i det fördolda men ändå driva på att få det här kaoset och det här våldet.