FEM SPANINGAR: Bajen besegrade "Mjällby-spöket"

STOCKHOLM. Hammarby besegrade Mjällby på Tele2 Arena. Här är Fotbollskanalens Alexander Stenfelts spaningar från matchen.

HAMMARBY HADE GJORT LÄXAN - MJÄLLBY-SPÖKET BESEGRADES
I början av mars kryssade Hammarby IF mot Mjällby hemma på Tele2 och åkte ur svenska cupen (trots tre hemmamatcher i gruppspelet). I mitten av maj blev “Bajen” sedermera mer eller mindre utspelat av Mjällby på Strandvallen och förlorade med tre mål mot noll. Efter matchen var nog många överens om att de gulsvarta kunde göra ett, två eller till och med tre mål till.

Efter dagens match kan man konstatera att Hammarby har gjort Mjällby-hemläxan.

Man anföll med fart, kreativitet och stor beslutsamhet. Mjällby, som är kända för att hålla tätt bakåt, hotades ständigt. 1-0 och 2-0 kom, helt logiskt, i början på den andra halvleken. Dessförinnan hade man varit oerhört nära att spräcka nollan en, två och tre gånger i den första halvleken. Efter Besaras dubbla mål kontrollerade man hem matchen utan större problem - och närmade sig således en topp tre-plats i allsvenskan.

Jag vet inte om det handlade om konstgräset, trycket på Tele2 eller att Kim Hellberg har studerat Blekinge-klubben extra mycket efter vårens dubbla smällar. Men idag var Bajen helt enkelt betydligt bättre än Mjällby. Spöket är besegrat.

NO STÅHL - NO PROBLEM?
I onsdags tog alla transferrykten slut när Djurgården presenterade sitt senaste nyförvärv: Adam Ståhl, 29, lämnade Mjällby AIF för Blåränderna.

Kantspringaren var en av Blekinge-klubbens viktigaste kuggar, både framåt och bakåt, och bidrog alltid med hårt jobb, en vidunderlig envishet och en av allsvenskans största vinnarskallar. Dessutom var han poängmässigt viktig för Mjällby - då han bidrog med två mål och fem assist under de 16 allsvenska matcherna som 29-åringen hann spela innan han lämnade för Djurgården.

Mjällby utan honom?

Blekinge-klubben fick en tuff start på matchen och var stundtals i brygga när Bajen närmade sig ett ledningsmål. Men man åt sig in i matchen, etablerade ett bra anfallsspel och visade att man faktiskt inte bara kan försvara - man kan attackera också. Utan Adam Ståhl. Herman Johansson och Elliot Stroud sprang som två antiloper på sina respektive kanter - både framåt och bakåt. Visst, det är skönt att ha alternativ. Men idag visade Mjällby att man klarar sig utmärkt med “bara” Herman Johansson och Elliot Stroud - förutsatt att de är friska.

Och ja - Mjällby förlorade matchen. Ganska klart. Men jag har svårt att se hur Adam Ståhl skulle förhindra det. Bajen var för bra. Dessutom förlorade man mot ett formstarkt Elfsborg i förra veckan - trots att Ståhl spelade hela matchen på vänsterkanten.

MATCHENS HÄNDELSE
Besaras dubbla strutar i all ära, men en bit in i den första halvleken stod Mjällbys Arvid Brorsson för ett smärre blunder. Vid ställningen 0-0 blev Hammarby tilldelad en, fullt rättvis, frispark. Vad gjorde Brorsson?

Han plockade upp bollen och kastade iväg den, helt oprovocerat. Man kan förstå att en spelare kastar iväg bollen om man leder med uddamålet i minut 92. Men nu stod det alltså 0-0 i den första halvleken. Brorsson fick syna det gula kortet - och är således avstängd i Mjällbys nästa match mot AIK. Onödigt och obegripligt - speciellt när det råder osäkerhet kring huruvida Tom Petersson är spelklar till dess.

FRÅGETECKNET
Nu kan man verkligen ställa sig frågan: var Mjällbys första halva av allsvenskan för bra för att vara sann? Blekinge-klubben har nu förlorat två raka matcher utan att direkt imponera. Har den gråa tiondeplats-verkligheten skuggat över alla gulsvarta drömmar? Det är svårt att säga - och det är mycket kvar av den allsvenska säsongen. Men formsvackor kommer, vare sig man vill det eller inte. Är det, till slut, Mjällbys tur att gå kräftgång i några omgångar nu? Å andra sidan har man haft två svåra bortamatcher - men något säger mig att Mjällby går en tuff period till mötes.

MATCHENS SPELARE
3. Nahir Besara. Man kan alltid lita på att 33-åringen levererar. Idag visade han, än en gång, upp sina kvalitéer när han dikterade på offensiv planhalva. Med ett sylvasst avslut ordnade han även Hammarbys förlösande 1-0-mål. Kort senare placerade han in 2-0. Han har varit, och kommer förmodligen vara, Södermalm-klubbens överlägset viktigaste spelare denna säsongen. Briljant.
2. Hampus Skoglund. Han tog sig fram som en ångvält på högerkanten och gjorde livet jobbigt för Mjällby hela matchen. Assisterade till 2-0-målet.
1. Elliot Stoud. Mjällby gjorde ingen dålig match utan hotade Bajen vid ett flertal tillfällen i den första halvleken. Elliot Stroud var en stor anledning till detta. Han sprang, slog inlägg och slet dessutom som ett djur bakåt.

Publicerad 2024-07-28 kl 18:42