Kalmar FF
AIK
STREAMA PÅ LÖRDAG

ONÖDIG DRAMTIK FÖR ÖVERLÄGSET MFF
Den första halvleken kan sammanfattas som ett evighetslångt malmöitiskt bollinnehav. Det dröjde mer än en halvtimme innan Sergio Peña gjorde ledningsmålet på ett distansskott, men MFF var inte hotat mer än vid något enstaka tillfälle i första halvlek. Inom matchens första fem minuter hade gästerna tagit sig in i HBK:s straffområde vid tre tillfällen, och vid minst ett tillfälle kändes det som att Malmö hade bollen i flera minuter utan att hemmalaget fick tag i den. Bollinnehavet var brutala 86-14 i procent i halvtid.

Allra jobbigast hade kanske Halmstads högerback André Boman, som ställdes mot Taha Ali på sin kant. Boman gjorde det inte dåligt, men MFF svarade på understödet med att överbelasta med bland annat Hugo Bolin från den andra sidan. Det finns tacksammare uppgifter än den som Boman hade i dag.

MFF ägnade den andra halvleken åt att kontrollera spelet, men de borde ha stängt matchen. Istället skapade HBK lite dramtik under några anfallssekvenser mot slutet. Halmstads offensiv, som dittills varit obefintlig, förmådde dock inte mer än någon klar målchans under forceringen. MFF:s 1-0-seger gör att de är sex poäng före tabelltvåan Djurgården, som har en match färre spelad.

SKÖNT BESKED FÖR RYDSTRÖM
Mellan matcherna mot Paok var chefstränaren Henrik Rydström tvungen att rotera. Nyförvärvet Colin Rösler ersatte Jens Stryger som högerback och Oliver Berg spelade från start i en offensiv roll likt nämnde Ali.

Rösler byttes ut i den 55:e minuten mot Elison Makolli (skadekänning) och hade en väldigt lugn eftermiddag både offensivt och defensivt. Berg blandade och gav, klev ner i planen efter en timme och 90 minuter var välbehövligt för mittfältaren. Och Sead Haksabanovic fick äntligen debutera i himmelsblått, när han kom in i den 82:a minuten.

Efter några roteringsförsök med dålig utgång, och kritik på köpet, var det ett skönt besked för Rydström. Spelare vars självförtroende behöver höjas kunde matchas och mer trötta ben fick välbehövlig vila.

MATCHENS HÄNDELSE
Det förkrossade bollinnehavet från den första halvleken sänktes till 72 procent vid slutsignal. Den enskilt största händelsen blir då Peñas kalasträff. Borde målvakten Tim Erlandsson - mycket bra i övrigt - gjort det bättre? Med tanke på avståndet ser jag inte skottet som otagbart.

FRÅGETECKNET
Jag har redan sågat HBK:s anfallsspel, och det ser inte ljusare ut när så många av lagets målskyttar är skadade eller sålda. Naeem Mohammed har gjort fem mål men är borta länge med en knäskada. Där bakom finns Villiam Granath på tre mål, men tre av de fem bästa målskyttarna internt i HBK är inte ens kvar i klubben. Det kan bli en lång höst för managern Magnus Haglunds lag.

MATCHENS BÄSTA SPELARE
3: Sergio Peña. Dikterade spelet likt en quarterback och varierade svårare saker med kontrollerade passningar. Det kändes som att mittfältaren inte slog bort en enda boll i dag. Målet var kröningen på en superb insats.

2: Lasse Berg Johnsen. Den här matchen var det mittfältskompanjonen Berg Johnsen som levererade avgörande passningar. Frispelade både Berg och Ali till lägen men utan mål som resultat.

1: Taha Ali. Hade definitivt kunnat göra mål. Men vänsteryttern stod för lyckade dribblingar och var det största hotet från sin kant.

Publicerad 2024-08-10 kl 17:23