Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fler lämnar allsvenskan för andraligor: ”En krass verklighet”

Allsvenskan

Fler och fler spelare lämnar allsvenskan för spel i andraligor i Europa.
Bara i sommar har fyra spelare lämnat allsvenskan för engelska Championship och tyska 2. Bundesliga.

Foto: SCANPIX

Under de senaste åren har spelare som Emil Forsberg, Tokelo Rantie, Lasse Vibe och Joseph Baffo alla lämnat allsvenskan för spel i andradivisioner i England och Tyskland.

I år har ännu fler spelare tagit liknande steg. Kalmars måltjuv Marcus Antonsson valde Leeds i Championship, IFK Norrköping Christoffer Nyman och Elfsborgs Simon Hedlund hamnade båda i 2. Bundesliga i Eintracht Braunschweig respektive Union Berlin, och IFK Göteborgs Gustav Engvall blev till slut klar för Bristol City.

- Det är en andradivision, men jag känner att det är ett väldigt bra steg för mig och min egen utveckling. Tyska andraligan är en bättre liga än vad många tror, både vad gäller fansen och fotbollen. Jag valde det för att jag trodde att det var rätt steg i min utveckling, säger Nyman om sitt val att gå till Braunschweig.

Annons

Därtill har ett flertal spelare ryktats till andradivisionsklubbar den senaste tiden, exempelvis Haukur Hauksson till Leeds och Anton Tinnerholm till Fulham.

Stefan Lundin, sportdirektör på Svensk Elitfotboll (Sef), är inte glad över att fler spelare väljer att lämna allsvenskan för andraligor.

- Vi kan inte göra något åt det. Det är upp till varje spelare att ta det beslutet. Vi kan ju inte direkt ha begränsningar där, vi kan bara beklaga att spelare tar det beslutet, säger han till Fotbollskanalen.

Lundin skulle hellre se att fler spelare väljer att stanna kvar i allsvenskan.

- Toppklubbarna i de andradivisionerna är väldigt duktiga, det är inget snack om det. Det är nog fullt möjligt att de mäter sig med de allsvenska toppklubbarna. Men jag menar att den internationella erfarenheten, att spela mot lag från andra länder, och därmed exempelvis öka sina chanser att bli landslagsspelare, den kan du definitivt få genom att spela för Malmö FF, IFK Göteborg, AIK, Elfsborg eller andra svenska klubbar som regelbundet kvalar till Europa League och Champions League. Den utbildningsformen tror jag är bättre ur en spelares perspektiv än att spela i en andradivision i ett annat land. Det är min bestämda uppfattning. Jag tror helt enkelt att det handlar om att man får så mycket betalt att man inte kan säga nej.

Annons

Så du tror inte att det främst handlar om det sportsliga när allsvenska spelare tar steget till en andraliga?
- Det finns säkert de som kommer påstå att det sportsligt sett är lika bra eller bättre, och det har jag inga synpunkter på. Jag menar bara att det är tråkigt för svensk fotboll att man lämnar allsvenskan för spel i en andradivision. Det tycker jag är en tråkig utveckling. Jag menar definitivt att om man spelar i Malmö FF eller någon annan av våra största klubbar, som regelbundet kvalar i Champions League och Europa League, är det ett bättre karriärsval än att gå till en andradivisionsliga.

Istället pekar Lundin ut de högre lönerna i Championship och 2. Bundesliga som en stor anledning till att spelare väljer att lämna allsvenskan för just de ligorna.

- Även i vanliga arbetslivet är det ju så att lönen har en stor inverkan på var du vill jobba. Det måste vi också förstå, eftersom en spelarkarriär är väldigt kort. Men det gäller ju att orka investera i sin utveckling, och då kanske man inte ska tänka först och främst på lönen.

Annons

Agenten Patrick Mörks firma har varit med och tagit exempelvis Christoffer Nyman och Joseph Baffo till 2. Bundesliga. Mörk pekar ut nivån på andraligorna som det största skälet till att allsvenska spelare väljer att ta sådana steg.

- Både 2. Bundesliga och Championship är väldigt bra ligor. 2. Bundesliga har exempelvis rankats väldigt högt i flera år, och de bedömare som jämför ligorna har den ofta högre än holländska Eredivisie. Det är en ganska utbredd uppfattning. Championship har också många stora klubbar i dag. Spelarna ser det säkert som en väg upp till högstaligan, säger Mörk till Fotbollskanalen.

Hur stor roll tror du att pengarna spelar?
- Det är ju den ständiga frågan när svenska spelare blir utlandsproffs. Svenska spelare tjänar ju i princip ingenting. Lönerna i allsvenskan är ju så låga att man får tysta ner det, man vill inte berätta för klubbar utomlands vad spelarna tjänar i Sverige. Man kan ju kolla på danska ligan, där lönerna är dubbelt så höga, i ett mindre land. Av det skälet vill i princip alla allsvenska spelarna ut, för det finns inga pengar här. Har man inget bud från Holland och får ett bra bud från Championship eller 2. Bundesliga, då tar man det. Så det är en kombination av pengar och det sportsliga. Om du lyckas i en andraliga så har du en större chans att gå till högstaligan än om du spelar i Sverige.

Annons

Hasan Cetinkaya är också agent, men ser inte positivt på trenden att fler väljer Championship och 2. Bundesliga.

- Det är ingen bra utveckling, det måste jag säga. Det här är så pass duktiga spelare att de måste kunna ta steget till högstaligor och utvecklas där, istället för att hamna i andraligor, säger han.

Tror du att trenden fortsätter i framtida transferfönster?
- Det har ju varit en trend, men jag vet inte hur det kommer vara i framtiden. Jag jobbar i alla fall inte så med mina klienter. Jag håller mig helst borta från den typen av klubbar och ligor, för jag tror inte att det är bra för mina klienters utveckling.

Cetinkaya menar dock att det finns vissa undantag. Han var själv med och tog sin klient Emil Forsberg till RB Leipzig, som då spelade i 2. Bundesliga.

- Det fanns en plan bakom den transfern. Han gick för 40 miljoner, och det fanns en klar karriärplan bakom den flytten, och en plan bakom klubben, säger han.

Annons

- Om man till exempel går till ett hårt satsande Newcastle eller Aston Villa i Championship, då finns det möjlighet att spela bra fotboll och gå upp i Premier League. Men många av lagen som andra spelare gått till är ju inga höjdare.

Cetinkaya tror kvalitén på andraligorna och att fler svenskar går dit kan få konsekvenser även för landslaget.

- Det kan ju drabba spelarna negativt i deras utveckling, och kommer även drabba svensk fotboll och landslaget. Du kan ju se att det är många spelare i landslaget som spelar i andraligor, och det påverkar spelet. Det är en helt annan nivå i en andraliga än i en förstaliga.

Sef:s Stefan Lundin ser inga tydliga åtgärder som skulle hålla spelare kvar i allsvenskan längre – annat än sportslig framgång.

- Det vi kan och bör göra är naturligtvis att bli framgångsrika i det europeiska cupspelet, så att vi kan locka spelare att vara kvar. Dessutom gör deltagande i exempelvis Champions Leagues gruppspel att du kan erbjuda högre löner, och få spelare att känna att det är bra för karriären att stanna. Men det är en ganska krass verklighet. Det finns ingen romantik i det här kan jag säga.

Annons

Övergångar från allsvenskan till andraligor senaste åren

Simon Hedlund från Elfsborg till Union Berlin

Marcus Antonsson från Kalmar FF till Leeds United

Christoffer Nyman från IFK Norrköping till Eintracht Braunschweig

Gustav Engvall från IFK Göteborg till Bristol City

Emil Forsberg från Malmö FF till RB Leipzig

Joseph Baffo från Halmstads BK till Eintracht Braunschweig

Lasse Vibe från IFK Göteborg till Brentford

Tokelo Rantie från Malmö FF till Bournemouth

Svenskar i The Championship

Viktor Johansson, Aston Villa

Tim Erlandsson, Nottingham Forest

Pontus Jansson, Leeds United

Anel Ahmedhodzic, Nottingham Forest

Martin Olsson, Norwich City

Khalid Abdo, Aston Villa

Marcus Olsson, Derby County

Gustav Engvall, Bristol City

Fuseine Rashid, Derby County

Marcus Antonsson, Leeds United

Svenskar i 2. Bundesliga

Miiko Albornoz, Hannover 96

Joseph Baffo, Eintracht Braunschweig

Simon Hedlund, Union Berlin

Filip Retting, Nürnberg

Christoffer Nyman, Eintracht Braunschweig

Publicerad 2016-09-02 kl 16:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS