IFK Göteborg - Halmstads BK
IFK Göteborg
Halmstads BK
STREAMA PÅ MÅNDAG

Serieledaren Malmö FF hade tre nya ansikten i startelvan sedan våravslutningen mot BP. Pontus Jansson var tillbaka efter en internutredning och ackompanjerades i mittförsvaret av 19-årige Nils Zätterström, som gjorde allsvensk startdebut. På mittfältet fick Oliver Berg inleda för första gången sedan han ådrog sig en skada i april. Tabellåttan Halmstads BK gjorde ett byte sedan segern mot Gais, där Marcus Olsson ersatte Phil Ofosu-Ayeh.

Efter en avvaktande matchinledning sköt hemmalagets Sebastian Nanasi matchens första skott på mål i den 15:e minuten, ett avslut som målvakten Tim Erlandsson motade bort. Några minuter senare tvingades HBK byta ut Naeem Mohammed och in klev nyförvärvet Blair Turgott.

I den 22:a minuten var olyckan framme igen för HBK. Malmös Erik Botheim jobbade fram en passning i straffområdet som Amir Al-Ammari styrde olyckligt och Anders Christiansen kunde raka in sitt första mål på över ett år.

HBK svarade i den 29:e minuten. Berg slog en passning galet mitt på egen planhalva, Birnir Snær Ingason tog bollen och sköt den via stolpens insida i mål från cirka 25 meter. Mindre än tio minuter senare hade MFF återtagit ledningen.

Lasse Berg Johnsen och Nanasi kombinerade sig fram i straffområdet, Erlandsson hamnade helt fel i målet och Isaac Kiese Thelin kunde slå bollen i mål på Nanasis passning. Det var skytteligaledarens elfte mål i år och assistkungens åttonde framspelning under samma period.

Ett effektivt Malmö gick till halvtid med en 2-1-ledning. Anders Christiansen kommenterade sitt mål i Max sändning:

- Det var skönt så klart. Som jag sa till ”Sebbe” (Nanasi), man ska fylla på så kommer chanserna gratis, sa MFF-kaptenen och fortsatte om första halvlek:

- I perioder är det okej. Efter vi gör mål blir vi för slarviga och vi ger också bort ett mål. Vi ska inte bjuda in dem. De gör det bra, de är farliga i sina kontringar, det ska vi se upp för. Men annars ska vi bara få dem att springa så blir de trötta och då blir det större ytor. Sen måste vi också stänga matchen.

HBK-spelarna var dock inte färdiga med distansskotten. Någon minut efter paus provade Gisli Eyjólfsson från en närmast hopplös position och fick se avslutet landa i kryssribban. Den andra halvleken blev en avslagen historia under en lång stund sedan.

MFF var mest intresserat av att kontrollera matchbilden med sitt bollinnehav och gästerna hade svårt att organisera ett anfallsspel. Matchen stängdes i den 74:e minuten. Kiese Thelin spelade fram radarpartnern Botheim, som dribblade bort en HBK-spelare i straffområdet och placerade in sitt nionde mål i allsvenskan.

Matchen slutade 5-1, sedan inhopparen Hugo Bolin först förvaltat en målvaktsretur innan han prickade in sitt andra mål i matchen på stopptid. Resultatet innebär att MFF befäster serieledningen i allsvenskan. I en haltande tabell är de nio poäng före Mjällby AIF. Nästa omgång möts lagen på Strandvallen i ett oväntat toppmöte.

- Jag får väl säga att jag är nöjd. Jag var lite nervös innan matchen, men nu i efterhand får jag säga att det gick så som jag hade önskat, säger Nils Zätterström till Max efter matchen och fortsätter:

- Pontus hjälpte mig jättemycket och kommunicerar. Vi har spelat ihop i några träningsmatcher och på träningarna, så det kändes tryggt.

Derek Cornelius och hans Kanada har skördat framgångar i Copa America. Detta har öppnat för Zätterström, som meddelar att han är redo att axla ansvaret:

- Jag gör mitt bästa och sen får vi väl se. Jag känner mig redo just nu.

HBK-managern Magnus Haglund var under presskonferensen inne på att de hade spelare skadade vid sidlinjen när Malmö gjorde sina två första mål i matchen. Likadant var det innan MFF:s 3-1- mål.

- Det är en situation vid mittlinjen. Jag är väldigt förvånad att han (huvuddomaren) inte vågar blåsa frispark till oss. Han ligger vid mittlinjen och vi försvarar med en man mindre. Det är tufft att möta Malmö med en man mindre på planen, säger Haglund.

Henrik Rydström svarar:

- Jag känner tvärtom, att domarna verkligen vågar blåsa frispark mot oss. Generellt har jag svårt att förstå att vi åker på så många frisparkar mot oss, med det stora bollinnehavet vi har match efter match, men just den här situationen har jag inte sett, säger MFF-tränaren.

- Ni spelar så fult, flikar Haglund - som satt bredvid på presspodiet - in sarkastiskt.

För HBK blir dagens match mest ihågkommen för Andreas Johanssons inhopp. Det gör att 42-åringen gjort flest allsvenska matcher någonsin - 432 stycken.

Malmös lag: Dahlin - Stryger, Jansson, Zätterström, Martin Olsson (Moisander 71')- Berg (Rosengren 82'), Christiansen (K) (Ali 71'), Berg Johnsen, Nanasi (Jørgensen 86') - Kiese Thelin, Botheim (Bolin 82').

Halmstads lag: Erlandsson - Wallentin (Wiedesheim-Paul 72'), Baffoe, Marcus Olsson (Johansson 82'), Nogueira - Eyfjolsson, Svedberg (Allansson 82'), Al-Ammari (K), Granath - Snaer Ingasson (Boakye 72'), Mohammed (Turgott 20').