För att få ansvara över ett lag i allsvenskan, superettan eller damallsvenskan behöver man som huvudtränare ha en Uefa Pro-licens.
Varje år anordnar SvFF en Pro-utbildning med tio platser. Nu står det klart vilka tränare som har antagits till den senaste upplagan av kursen och får chans att ta licensen, som är den högsta på utbildningsstegen, härnäst.
Det handlar om:
- Eldar Abdulic (huvudtränare, Sandvikens IF)
- Daniel Angergård (huvudtränare, Kristianstads DFF)
- William Bergendahl (huvudtränare, IK Brage)
- Jesper Björk (huvudtränare, AIK)
- Joakim Felldin (huvudtränare, Trelleborgs FF)
- Andreas Holmberg (huvudtränare, Örgryte IS)
- Joel Kjettselberg (huvudtränare, FC Rosengård)
- Max Mölder (huvudtränare, Landskrona Bois)
- Rikard Nilsson (huvudtränare, IK Oddevold)
- Rafael Roldán Bermúdez (huvudtränare, Linköping FC)
För ett par år sedan lanserade Uefa en satsning med mål att få fram fler kvinnliga tränare på högstanivå. Initiativet möjliggör en extra, elfte plats på SvFF:s Pro-utbildning.
Den platsen har Tiina Jukarainen (assisterande tränare i IFK Norrköping) lagt vantarna om.
Roger Sandberg, gruppledare för tränarutbildningar på SvFF, berättar att urvalsprocessen i vanlig ordning var svår. Unikt för i år är att alla antagna tränare har ett huvudtränaruppdrag i toppligorna på herr- respektive damsidan i Sverige vilket innebär att de omgärdas av Pro-kravet.
- Det har aldrig hänt tidigare, säger Sandberg till Fotbollskanalen.
- Senaste sex-sju åren har vi jobbat aktivt med att vara behjälplig mot klubbar som hamnar i den positionen (att deras chefstränare behöver komma in på Pro-utbildningen). Däremot är vi inte helt nöjda med att vi fyller en hel kursgrupp av sådana tränare
- Där får vi fundera på om vi ska ändra våra antagningskriterier eller hur vi ska tänka. Vi vill inte att det ska bli en stängd grupp med bara tränare som hamnat i den situationen. Vi vill vara behjälpliga, men det kan också tjäna att klubbarna tar ansvar och inte anställer tränare som inte har rätt utbildning och sedan räknar med att vi kommer att erbjuda dem en plats.
Sandberg fortsätter:
- Vi får ta oss en funderare om det här skulle vara ett problem som kvarstår framöver. Det här är ingen situation som vi är helt tillfreds med. Å andra sidan är vi glada eftersom det kommer in flera unga och hungriga tränare som är väldigt ambitiösa. Ingen skugga ska falla över tränarna som har kommit in.
Kursen hade 59 ansökande. Det innebär att ett helt gäng tränare får fortsätta jaga en Pro-licens kommande år i stället.
- Det är ingen lätt värdering men vi försöker göra det så rättvist som möjligt varje år. Men ja, det är svårt. Det enklaste hade varit om vi kunde ta in exakt så många vi hade velat. Men detta är en överenskommelse med Uefa och alla länder har ett visst antal platser att förhålla sig till, säger Sandberg.
- Och vi har inte så få. Vi har tio platser varje år, de flesta länder tar in vartannat år och en större grupp med runt 20 platser. De största länderna tar inte in många fler. Tyskland, England, Italien och Spanien erbjuder exempelvis 24 platser vartannat år. Det är inte så att vi har få platser.
En del tränare som vi har pratat med genom åren upplever en viss frustration över att det är svårt att komma in. Har det nått er också?
- Ja, det händer. Och det hör till. Oftast handlar det om att de tränarna inte är tillräckligt pålästa om kriterierna och så vidare. Det finns ett visst antal kriterier att förhålla sig till och som vi värderar utifrån.
HJK:s Ferran Sibila är exempel på en tränare som inte blev antagen.
Pro-utbildningen pågår under två års tid och sträcker sig över 2024 samt 2025. Kursen består av 37 kursdagar fördelade över nio gemensamma träffar på Bosön i Stockholm.
Klicka här för att se vilka tränare som går Uefa Pro-utbildningen 2023/24.