Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Polisen om kampen mot bengalbränder

Allsvenskan

Polisens syn: bengaliska eldare ska inte användas på fotbollsarenor.
- Händer det något med över 40 000 människor på en begränsad yta kan det få katastrofala följder, säger poliskommissarien Mikael Berkesand.

Foto: Scanpix

Inför säsongen stod det klart att föreningarna kan ansöka om tillstånd för att fansen lagligt ska få använda pyroteknik i samband med matcher. Vid den tidpunkten hade Hammarby, Djurgården och Malmö FF visat sitt intresse. Superettanklubben Gais har dessutom haft en stående ansökan sedan tidigare.

Men efter sju omgångar av allsvenskan står det dock klart att vägen fram till ett beslut är lång.

Stockholmsderbyt försenades

Bengalbränningar har förekommit i flera matcher — allra senast under Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby på Friends Arena — och resulterat i långa speluppehåll.

- Alla avbrott är beklagliga och det är de som tänder bengalerna som har ansvaret för det, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i Föreningen svensk elitfotboll (Sef).

Annons

- Vi håller på att prata om det här men det är föreningarna som måste göra det här tillsammans med deras supportrar, och det är väl den diskussionen som pågår på ett par ställen. Vet inte exakt hur långt de har kommit, den frågan ligger hos supportergrupperna och föreningarna. Det är de som måste komma överens. Vi kan inte lösa det i centrum, så att säga.

"Inte säkert"

Polisen ser gärna att processen snabbas på.

Vid varje bengalbrand finns risken att personer kan komma till skada, antingen av de varma bengalerna eller av den kraftiga rökutvecklingen som sedan lägger sig som en tjock matta över planerna.

- Står man och viftar med bengaler som brinner med 1 800 graders värme mitt i ett folkhav... Ja, det säger sig självt att det inte är säkert, säger poliskommissarien Mikael Berkesand som regelbundet jobbar vid högriskmatcher.

Annons

- Än så länge har det inte hänt någon katastrof, men det vore olyckligt om man väntar på att något ska hända innan det blir en förändring. Det vi vill är att supportrarna själva inser det här och söker andra vägar för att få det mer säkert.

TT: Hur arbetar ni med det här?

- Vi jobbar tätt med klubbar. Vi jobbar med insläppen och ser till att visitationer sköts ordentligt. Sedan tittar vi på legal användning av pyroteknik, och det är en del klubbar som är intresserade av att prova det som ett alternativ till den här okontrollerade pyroteknikanvändningen, säger han.

Publicerad 2015-05-05 kl 19:41
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS