Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Polisens svar efter mötet med MFF: "Konstigt att de säger så"

Allsvenskan

Malmö FF träffade polisen och MFF Support angående oroligheterna i samband med hemmapremiären.
Nu ger polisen sin bild av mötet, och betonar att de framöver inte alltid kommer agera mot supportermarscher.
- Det jobbar vi med att minimera så mycket som möjligt, säger Mats Karlsson till Fotbollskanalen.  

Foto: TT.

Mats Karlsson, till höger.

Tidigare i veckan hölls mötet mellan Malmö FF, polisen och den officiella supporterföreningen MFF Support. Detta med anledning av oroligheterna före och efter den allsvenska hemmapremiären mot Hammarby, där tre poliser skadades och lika många anmälningar gjordes för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.  

MFF konstaterade att vissa av polisingripandena skapade en “otrygg situation för tredje part”, där vittnesmål beskrev oskyldiga supportrar som kommit i kläm när polisen agerat mot lagbrott som maskering, pyroteknik och bangers. 

När Fotbollskanalen bad vd:n Niclas Carlnén om en kommentar från mötet hänvisade han till SLO:n (Supporter Liaision Officier) Pierre Nordberg, som närvarade på mötet och skildrade lite över 70 vittnesmål från supportermarschen till Eleda Stadion och hemgången från arenan. 

Annons

- Vi kan inte säga till en myndighet vad de ska göra och inte göra. Men man kan ha förhoppningen att de ska lyssna på oss och ta sig den här massiva kritiken som vi har fått in, och att man kommer ändra sig. Om de har ändrat sig så är det inget som de har sagt. Men polisen erkänner inte när de gör fel eller så heller, sa Nordberg till Fotbollskanalen.  

Mats Karlsson var också på mötet och agerade som biträdande kommenderingschef under hemmapremiären. Han, som även är regionalt ansvarig för idrottsrelaterad verksamhet i polisregionen, tycker att det är "konstigt" att Nordberg, som en företrädare för MFF, uttalar sig så om polisens självrannsakan vid fel.  

Karlsson invänder även mot Nordbergs påstående om att MFF inte sagt att polisen ska agera hårdare ute på stan.  

Polisen menar att MFF, i egenskap av arrangör och medlem i Svensk Elitfotboll, tillsammans med de andra Sef-klubbarna i vintras framförde önskemål om att ordningsmakten ska kunna agera mot personer som begår brott och ordningsstörningar innan de kommer till arenan. Något som Svenska Fotbollförbundet bekräftade för Fotbollskanalen innan mötet.  

Annons

- Det har varit grunden i samtalen. Då har vi (svensk fotboll) framfört att vi ibland ser hur supportermarscher sker genom stadskärnor med polisär närvaro i rätt hög grad, där det pågår maskering och brott begås, men där ingenting görs. Utan polisen har följt marscherna genom stan och sen lämnat över folket samt ansvaret till arrangören vid insläppet, sa SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman. 

Polisen har tidigare sagt att det inte finns något nytt nationellt direktiv kring detta. Karlsson förklarar däremot att det nya i den nationella operationsordern är tre fokusområden; på narkotika, pyroteknik och maskering.  

Han förklarar att det årliga mötet med supportrarna blev uppskjutet, och att klubbarna fick reda på de tre nya fokusområdena i uppstartskonferensen med mellan Sef, SvFF och polisens nationella operativa avdelning (Noa).  

Annons

- Det kanske är där det “diffar” lite. Det är inga nya direktiv eller inriktningar, utan det är fokusområden. Det vi har gjort innan ska vi ha lite mer fokus på. Men jag tror mycket är bristen på att vi inte har hunnit med kommunikationsinsatserna och mötena där. För det är viktigt att veta vad som gäller även när det inte är någon ändring. Svensk lag gäller innan, den gäller nu och den gäller i morgon, säger Mats Karlsson till Fotbollskanalen.  

Vid mötet framförde MFF vittnesmål rörande en kommunikationsbrist från polisens sida under hemmapremiären. Karlssons upplevelse är att poliserna var “väl slutna och inte så kommunikativa”, och att de på lösa grunder varnat supportrar för tillträdesförbud väl mycket. 

Karlsson betonar att de ska jobba med tillträdesförbud men att det ska kommuniceras annorlunda. För tillfället har MFF ett rekordhögt antal tillträdesförbud utdelade: 51 stycken. 

Annons

- Om en polispatrull, i samband med en marsch exempelvis, ser ett agerande som är i strid med lagen, kopplat till idrotten - då vill jag att de ska agera så att det kan rendera i tillträdesförbud. För då har den individen visat att den inte ska vara på en arena, enligt vad som är beslutat, säger Karlsson.  

Vittnesmålen från mötet skildrade också övervåld från polisens sida. Karlsson vet inte hur många utredningar som är igång mot polisanställda. Han kan heller inte gå in på varje enskilt vittnesmål, men han uppmanar folk att anmäla om de blir felaktigt behandlade.  

Malmö FF skrev också att det är viktigt att supportrarna “känner till förutsättningarna och att man är uppmärksam på sin omgivning när man tar sig till och från en match", då polisen kan komma agera på ett liknande sätt vid supportermarscher framöver.  

Annons

Karlssons råd till supportrarna är att fjärma sig från de som maskerar sig och använder pyroteknik i ett supportertåg, eftersom “sannolikheten ökar att man kommer påverkas i ett polisiärt ingripande om man går bredvid någon som smäller eller eldar” 

- Vi förstår att de här marscherna mer eller mindre är spontana stundtals. Om ni har ett block längst fram som maskerar sig och uttalar till polisen att “ni bestämmer inte, det gör vi” - när vi agerar mot dem och det brottet som begås så får det en påverkan på andra som går i tåget, i och med att tåget stoppas upp. Det är ofrånkomligt och det jobbar vi med att minimera så mycket som möjligt, den påverkan, säger polisen.  

Ibland kommer polisen inte gå in i ett supportertåg, utan är det lägesbilden som avgör om de agerar. Det kan bli fler möten mellan polisen och MFF framöver.  

Annons

- Min uppfattning är att vi över tid - jag och Niclas Carlnén - inte alltid varit överens. Men jag upplever att vi alltid varit överens om att vi måste kunna prata med varandra. Det är två skilda saker, säger Karlsson och avslutar:  

- Man måste vara så proffsig att man kan tycka olika men ändå prata med varandra. Så känner jag gentemot alla dem vi ska prata med, att kommunikationen är viktig och vi är tydliga med hur vi tänker oss att agera. Så att den enskilde vet hur svensk polis agerar. Förutsägbarheten är en fördel. 

Publicerad 2024-04-19 kl 11:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS