Under måndagen inleddes rättegången för de tolv personer som är åtalade, misstänkta för våldsamt upplopp i samband med Malmö FF:s bortamatch mot Hammarby i september förra året. MFF-supportrarna slogs då med Djurgårdens supportrar kvällen före när de kommit till Stockholm.
Förutom våldsamt upplopp är fem av de tolv även misstänkta för försök till rån efter att ha försökt ta en Dif-supporters ryggsäck - och en är även misstänkt för narkotikabrott.
Åklagare Henrik Nordquist tryckte hårt på de här sakerna:
* Att försöka koppla ihop personerna till varandra och även till ultrasgrupperingen Brigada. Han visade mängder av bilder från husrannsakan och telefontömningar där det bland annat gick att se att de åtalade hade Brigada-kläder. Enligt Nordquist har Brigada dels en tydlig organisation med en ledningsgrupp där tre av de åtalade är ledare, dels provmedlemmar som måste bevisa sig själva genom att begå brott för att bli fullvärdiga medlemmar.
* Att försöka visa att deras gruppering har ett stort våldskapital.
Efter telefontömning från några av de tilltalade visade åklagare Nordquist upp flera filmklipp från uppstyrda slagsmål mellan MFF-supportrar och andra lags supportrar. Klippet var på elva minuter och var oerhört våldsamt. Några av åhörarna ville inte titta och höll även för öronen.
Personer slogs ned och låg utslagna när motståndare kom fram och stampade, den som redan såg ut att vara livlös, rakt i huvudet.
I klippet gick det att se några av de åtalade personerna och man kunde se och höra hur supportrar skrek "sieg heil".
Rättens ordförande Sofia Tauson avbröt mitt i klippet och frågade åklagaren:
- Behöver vi se elva minuter av det här? sa hon.
Åklagare Nordquist fortsatte att trycka på våldet och visade sedan upp videoklipp från upploppet i Stockholm. Det hade filmats från polisers kroppskameror och man såg flera av de åtalade.
Det gick att se hur en grupp från Djurgården vällde upp från Fridhemsplans tunnelbanestation och mot den restaurang där MFF:s supportrar befann sig. Det kastades bangers, bengaler, stolar och flaskor.
Sedan gick Henrik Nordqvist igenom person för person av de tolv åtalade. Det visades mängder av filmklipp och bilder från slagsmålet nere i tunnelbanan och även från restaurangen där MFF-fansen befann sig innan och också från hotellet där många bodde.
En del av de åtalade var inte maskerade vid upploppet och gick därför att se. Men några av personerna som åklagare Nordquist menade var åtalade, de var maskerade, och därför fokuserades det på detaljer på kläder för att kunna bevisa.
Åklagare Nordquist visade också upp de omtalade chattarna mellan ledande personer i Brigada och MFF-stjärnan Pontus Jansson.
- Den intima relationen har man med någon man känner stort förtroende för, och det visar att att den här personen tillhör toppskiktet i Brigada. Pontus skulle inte ha den kontakten med en vanligt supporter, sa Nordquist.
Samtliga tolv åtalade nekar till brott. En erkände att han kastat en stol, men att han gjorde det för att skydda sig själv. Och en annan erkände att han riktat en spark mot en Dif-supporter i tunnelbanan, men att den inte var så kraftig att den borde räknas som misshandel.
I samband med att åtalet väcktes för ungefär två veckor sedan så gjorde Fotbollskanalen ett dokument från förundersökningen, som handlade om heilande supportrar, uppstyrda slagsmål, krav på total lojalitet, och tryck på Malmö FF.
Då benämndes flera av de åtalade personerna med påhittade namn.
Bland annat "Stefan".
Under måndagens rättegång förnekade "Stefan till brott".
Åklagaren försökte visa att "Stefan" är ledaren i Brigada, att det var han som styrde upp slagsmålet och att han sparkade på målsäganden som låg ned.
"Stefans" försvarare sa sedan:
- Jag börjar med bakgrund till varför min klient var där, det var för att Malmö skulle spela dagen efter. Man behöver vara där i god tid, det går inte att åka samma dag. Vi har sett mycket film i dag. Men det är ett mycket kort händelseförlopp. Vi menar att det är omkring två minuter, inte tio minuter som har nämnts, sa han och menade att det här inte var något uppstyrt slagsmål, att Malmös supportrar stormades och att hans klient blev överraskad.
Den som kallades för "Gurra" i Fotbollskanalens dokument nekade också till brott. Åklagare hävdade att "Gurra" är en annan av ledarna inom Brigada.
- Min klient medger att han har varit på plats, men att han inte varit maskerad och inte känt till att det skulle ske någon konfrontation. Tiderna visar att händelseförloppet är 19 sekunder då han deltar. Han kom inspringande, fyra sekunder senare tar han en stol och kastar, tre sekunder efter fortsätter han mot spärrarna, tolv sekunder senare springer han ut, säger "Gurras" försvarare.
- Man kan konstatera att min klient inte svarar på något i chatten. Åklagaren har angett som bevistema att min klient ska ha någon form av våldsattityd, men inför guldmatchen var det ju snarare så att han hade en lugnande attityd mot övriga deltagare, att det inte skulle vara kaos.
Flera av de åtalades försvarare tryckte på att det var ett väldigt kort händelseförlopp och att upploppet inte var planerat utan att MFF:s supportrar blev tagna på sängen och stormade och försökte bara försvara sig.
Åklagarens sakframställan drog över tiden och därför hann man inte med förhör med målsäganden som utsattes för rånförsök, och inte heller med fem av försvarsadvokaternas kompletterande sakframställan.
Den sjunde och sista försvarsadvokaten, som pratade innan måndagens förhandlingar avslutades, bad om att få se filmen på hans klient en gång till.
Han menade att bilden visade olika personer.
- Han har inte deltagit i någon våldsaktivitet. Vad jag vill visa med bilden är att vi ser tre personer, min klient till vänster, en annan i mitten och den påstådda gärningsmannen till höger. Men åklagaren gör gällande att min klient är gärningsman och att han vid tillfället hade den klädsel som syns till vänster. Men titta på färgerna mellan höger och vänster. Jag påstår att färgen på kläderna som min klient har är blå och att den som gärningsmannen har är svart. Titta också på märket på bröstet. Det innehåller en del luckor och blåa slag, medan märket på gärningsmannens klädsel är helvitt, det har även en annan utformning.
- Jag vill visa detta för att den här personen i mitten har polisen påstått inledningsvis är min klient, först efter anmärkning från min klient så har man från polisen ansett att den uppgiften är korrekt. Jag vill också visa att vita skor är vanligt. Det vill jag att rätten tänker på. Jag vill också trycka på att klädseln och utseendet med kort hår också är vanligt förekommande.
Under tisdagen fortsätter rättegången och då hålls förhör med vittnen och åtalade.