I en exklusiv undersökning som Verian, tidigare Sifo, gjort på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen framkommer det att en majoritet av de som följer allsvenskan har en positiv bild till att införa VAR i serien. Men åsikterna går isär i olika "kategorier". De som frekvent ser allsvenskan på plats är nämligen negativt inställda till videogranskningssystemet.
Resultatet är ingenting som förvånar Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, som tidigare ställt sig positiv till videogranskningsverktyget.
"Resultatet bekräftar den bild av synen på VAR bland fotbollsintresserade som vi från SvFF tidigare redovisat, också i det att det finns skillnader i olika undergrupper. VAR är ett digitalt hjälpmedel som inte är enhetligt eller färdigutvecklat. Från SvFF är vi måna om att fortsätta diskutera hur svensk fotboll ska kunna utvecklas, med respekt för den demokratiska beslutsmodell som vi har", skriver han i kommentar.
Inte heller Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) är särskilt förvånad.
- Det jag tänker är att den mer engagerade fotbollspubliken, som ser matcherna på plats och på tv, har en mer negativ inställning till VAR än övriga, säger Carl Jaktlund, ledamot i SFSU, till Fotbollskanalen.
Ni i SFSU har tagit ställning för att motverka VAR i svensk fotboll och resultatet av undersökningen visar att det finns en ganska stor skara som är positiv till VAR. Hur ser du på det?
- Min åsikt är att vi har en ganska klar majoritet bland svensk elitfotboll, genom årsmötesbeslut. Hade den åsikten (VAR-positiv, reds. anm) varit större så hade vi inte haft en majoritet i Sef i dag. Våra klubbar är emot ett införande av VAR.
En majoritet av klubbarna i allsvenskan och superettan fattat årsmötesbeslut om att verka mot ett införande av VAR. Utöver det är två distriktsförbund, Göteborgs FF och Värmlands FF, motståndare till VAR efter årsmötesbeslut den här våren.
VAR-undersökningen kommer inte få SFSU att byta fot i VAR-frågan.
- Nej. Många aktiva supportrars ställningspunkt är att motverka VAR i största möjliga mån och vi ska förhindra ett införande, säger Jaktlund.
Ni företräder supportrarna och den här undersökningen riktar sig till allsvenskt intresserade. Känner du att ni företräder supportrarna på läktarna och kanske inte alla allsvenskt intresserade?
- Ja, vi företräder den aktiva delen av fotbollspubliken. Vår målgrupp är de som ser många matcher och det är där det finns en negativ inställning, säger Jaktlund.
Om VAR ska införas i Sverige måste det klubbas igenom på SvFF:s årliga representantskapsmöte. Där har SvFF:s styrelse (sju), distriktsförbunden (24), Svensk Elitfotboll (åtta) och Elitfotboll Dam (sex) röster när olika beslut ska fattas. Men något förslag om att VAR ska införas har inte lagts fram än så länge.