Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Röstläget i VAR-frågan - så tänker alla distrikt: "Vårt uppdrag är att vara negativa"

Allsvenskan

VAR är en av de mest omdebatterade frågorna i svensk fotboll. 
Fotbollskanalen har nu gått igenom var alla inblandade parter står - vid en potentiell omröstning i framtiden. 
Göteborgs FF är ett av två distrikt - som har beslut mot VAR. 
- Vårt uppdrag är att vara negativa, säger Bert Andersson, ordförande i GFF, till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

VAR har under de senaste åren varit en het fråga i svensk fotboll. Ska det bli ett införande av systemet i allsvenskan eller inte? Åsikterna är delade, samtidigt som en majoritet av alla elitklubbar har årsmötesbeslut om att vara mot VAR. I dagsläget är inte något förslag eller beslut i rullning om att införa VAR, vilket i sådana fall tidigast kan beslutas om på Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte hösten 2024.

Under ett representantskapsmöte har distriktsförbunden majoritet med 24 röster, medan Svensk Elitfotboll (intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan) har åtta röster, Svenska Fotbollförbundets styrelse sju röster och Elitfotboll Dam (intresseorganisation för klubbarna i damallsvenskan och elitettan) sex röster.

Annons

Så hur ställer sig egentligen distrikten, som alltså har makt vid ett beslut i frågan, till ett införande av VAR? Fotbollskanalen har gjort en rundringning för att gå igenom läget.

I dagsläget har endast två distrikt tagit ställning mot VAR, vilket är Göteborgs FF och Värmlands FF, som via årsmötesbeslut i vinter är motståndare till VAR.

Göteborgs FF:s ordförande Bert Andersson, som även är förste vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet, berättar att distriktet i dagsläget sitter lugnt i båten. 

- Mig veterligen är frågan inte öppen någonstans just nu, och styrelsen ville inte säga ja till motionen, då vi inte vet vad vi säger ja till. Styrelsen hade varken bestämt sig för ja eller nej gällande VAR och kring processen som sådan. I dag finns det ingen process, eller konkret fråga att jobba mot, som vi har årsmötesbeslut på, säger Andersson till Fotbollskanalen. 

Annons

Har ni planer på att bedriva någon form av kampanjarbete för att få fler att tycka som ni gör gällande VAR-motstånd?
- Så uttryckte inte motionärerna sig. Vårt uppdrag är att vara negativa till VAR. Det fanns inga medskick kring att kampanja eller så. 

Andersson tror vidare inte att ett potentiellt beslut kommer tas på årets representantskapsmöte, då ett förslag inte lagts fram så här långt. 

- Tiden är knapp. Förbundsstyrelsen kan ställa förslag till repskapet, som är långt in i hösten, men motionstiden för repskapet går ut den 30 april. Nu är det årsmöteshelg i svensk fotboll med Götalandsmöte på fredag och årsmöte på lördag. Då klarnar det kanske mer kring hur distrikten har det, säger han. 

Andersson, som alltså just nu är förste vice ordförande i SvFF, lämnar sin post vid det kommande årsmötet, då han har suttit i tolv år. Han menar att SvFF-styrelsen, som har sju röster, lär följa elitklubbarna vid ett framtida VAR-beslut. 

Annons

- Resonemanget vi har fört i SvFF-styrelsen i sådana här frågor är att SvFF-styrelsen följer eliten. Vi har med dem i styrelsen av ett skäl, att vi har gett dem en särställning, och det vore konstigt om tre stycken i styrelsen sa nej, och tre sa ja. Men nu skiftar vi, då det är två nya på väg in i SvFF-styrelsen, och jag vet inte var de står personligen. Det är ett rörligt mål. Just nu finns det ingen debatt, eller fråga, men samtidigt så lever frågan. 

Vad gäller Uefa upplever inte Andersson att det finns påtryckningar om att införa VAR.

- Jag har pratat lite med tävlingsfolket i Uefa, och de har inga som helst ambitioner att tvinga på länder VAR. Det har flera stycken sagt, oberoende av varandra. Jag har haft fel vinkel och har trott att de med runt 40 länder med VAR kan trycka till, men så är det inte. Det bekräftade även Karl-Erik (Nilsson, förste vice president i Uefa). Han trodde inte då att det skulle bli ett krav från Uefa, säger Andersson. 

Annons

Värmlands FF:s ordförande Pernilla Uddh menar i sin tur att det i dagsläget inte finns planer på att bedriva kampanj från VFF:s sida vad gäller att öka motståndet mot VAR.

- Nej, något sådant finns inte i dagsläget. Det enda vi har sagt är det vi kom överens om på årsmötet, att vi inte kommer gå för VAR i det här läget. Sedan får vi se framöver, då det är en diskussion med våra föreningar. Det är ganska få föreningar i vårt förbund som blir berörda av det här, säger hon till Fotbollskanalen. 

Ett av alla neutrala distrikt är Skånes FF, även om det finns en nära dialog med Malmö FF, som just nu är distriktets enda lag i allsvenskan. 

Martin Åkerman, ordförande, menar att distriktet lär gå på linjen som lagen som berörs av frågan står för, även om distriktet i dagsläget ser sig som neutralt. 

Annons

- Vi har sagt så här, att vi har i nuläget bara en klubb, tyvärr, i herrallsvenskan som berörs, och det är Malmö FF, så vi håller en löpande diskussion med dem och väger in deras åsikter i det hela, vilket blir vägledande så länge det bara är de som berörs. Sedan hoppas vi för skånsk fotbolls skull att fler föreningar berörs av frågan, och då får man lyssna på alla. Det finns inget förslag att ta ställning till, så i nuläget är vi avvaktande och blir det aktuellt kommer vi föra vidare diskussioner med som det ser ut nu Malmö FF. Vi har även haft bra diskussioner med MFF Supports ordförande. Den frågan är i nuläget ingen stor fråga för oss, utan vi avvaktar till det blir dags för ett skarpt förslag att ta ställning till. Då för vi diskussion med berörda föreningar i Skåne. Vi har löst det med att diskutera internt med MFF och MFF Support, säger Åkerman till Fotbollskanalen. 

Annons

MFF har årsmötesbeslut om VAR-motstånd. Om det skulle bli en omröstning i dag, så följer ni deras linje?
 - Vi vill inte sätta ner en fot i frågan, då vi får se vart det landar vid ett skarpt beslut, men som det ser ut nu ser vi inte någon anledning att prata emot vår enda förening som är berörd av beslutet. Vi håller oss avvaktande till det finns något att ta ställning till, och förhoppningsvis har vi fler föreningar att föra en diskussion med då. 

Till Stockholms FF:s årsmöte, som hölls tidigare i vinter, motionerade AIK, Djurgårdens IF och Hammarby IF om att distriktet ska ta ställning mot VAR, men det röstades ned. I dagsläget har därmed StFF inte ett definitivt beslut i frågan.

På Upplands FF:s, Västergötlands FF:s och Östergötlands FF:s årsmöten kom det också upp VAR-motioner som röstades ned, och därmed är de i dagsläget också neutrala. 

Annons

Vad gäller Elitfotboll Dam (intresseorganisation för klubbarna i damallsvenskan och elitettan) meddelar Tomas Hoszek, generalsekreterare, att organisationen följer Sef:s linje. Sef har i sin tur en majoritet med klubbar som är motståndare till VAR. 

- Vi följer det som vår systerorganisation Sef gör i frågan. Vi håller samma linje. Antagligen blir det nej då, säger Hoszek till Fotbollskanalen. 

I faktarutan nedan går det att se hur samtliga distrikt och olika parter ställer sig till VAR i svensk fotboll. 

Alla inblandade parter om VAR

24 DISTRIKT (ALLA HAR VARSIN RÖST)

Blekinge FF, kanslichef Magnus Karlsson:
"Vi hade inga motioner på vårt årsmöte. Vad jag känner till har vår styrelse ej tagit beslut i frågan".

Bohusläns FF, ordförande Stefan Herre Eriksson:
- Det var inte uppe för diskussion (under årsmötet), utan mer en redogörelse. Det var heller inga motioner om det, där medlemmar ville styra oss åt ett beslut. Vi följer strömmen, och vi förstår alla parter i det här. Det är inget konstigt i att supportrarna säger som de gör, då det är skillnad på att sitta vid tv:n hemma och se alla repriser. Jag kan inte svara på det (distriktets officiella hållning), och det kan först tas beslut på representantskapsmötet. Om vi inte har fått en motion, så är det ingen fråga för årsmötet. 

Dalarnas FF, ordförande Monika Vester:
"VAR-frågan är inget hett ämne i Dalarna. Vi har inte fått någon motion att behandla till detta år eller tidigare år. Vid ett 'skarpt' läge så kommer vi naturligtvis lyfta fråga med våra föreningar i Dalarna". 

Dalslands FF, ordförande Leif Källén:
- Vi har inte haft uppe VAR-frågan på årsmötet. Så länge det inte finns ett förslag att ta ställning till så har vi ingen officiell hållning. Vi väntar på ett förslag och har inte diskuterat det än i styrelsen utan någon direkt uppfattning. 

Gotlands FF, ordförande Monica Hjerp:
"Ingen motion till vårt årsmöte, och vi är neutrala i frågan".

Gästriklands FF, ordförande Ola Johansson:
- Vi har inte diskuterat något om VAR på årsmötet. Vi har heller inte tagit ställning i frågan. Jag kan inte svara på hur vi kommer stå, men vi kommer bolla med distrikten när frågan dyker upp.

Göteborgs FF
Distriktet klubbade nyligen igenom, under sitt årsmöte, att ta ställning mot VAR - efter en motion från Gais, som även IFK Göteborg och Örgryte IS stöttade.

Hallands FF, ordförande Cristel Brorsson:
VAR är ingenting vi har diskuterat på årsmötet. Vi har inte heller någon officiell ställning. 

Hälsinglands FF, ordförande Ali Nefzi:
- Vi pratade inte om VAR på vårt årsmöte. Vi har heller inte någon officiell ställning till det vad jag känner till. Det är något vi i sådana fall får ta med föreningarna om det blir aktuellt.

Jämtland-Härjedalens FF, ordförande Torgny Röhdin:
"Det är ingen stor fråga hos oss av naturliga skäl. Vi avvaktar och följer utvecklingen. Däremot har ÖFK frågan uppe inför sitt årsmöte". 

Medelpads FF, ordförande Lena Wallgren:
- Vi har inte haft någon diskussion om VAR på årsmötet överhuvudtaget. Inga diskussioner gällande VAR i vår styrelse finns för närvarande. I min roll följer jag givetvis debatten, men i styrelsen har vi inte resonerat om det. Vi får se när - och om - frågan dyker upp.

Norrbottens FF, kanslichef Michael Fleuron:
"I dagsläget är VAR en ickefråga för oss i Norrbotten. Frågan var inte aktuell eller lyftes på årsmötet".

Skånes FF, ordförande Martin Åkerman:
- Vi har sagt så här, att vi har i nuläget bara en klubb, tyvärr, i herrallsvenskan som berörs, och det är Malmö FF, så vi håller en löpande diskussion med dem och väger in deras åsikter i det hela, vilket blir vägledande så länge det bara är de som berörs. Sedan hoppas vi för skånsk fotbolls skull att fler föreningar berörs av frågan, och då får man lyssna på alla. Det finns inget förslag att ta ställning till, så i nuläget är vi avvaktande och blir det aktuellt kommer vi föra vidare diskussioner med som det ser ut nu Malmö FF. Vi har även haft bra diskussioner med MFF Supports ordförande. Den frågan är i nuläget ingen stor fråga för oss, utan vi avvaktar till det blir dags för ett skarpt förslag att ta ställning till. Då för vi diskussion med berörda föreningar i Skåne. Vi har löst det med att diskutera internt med MFF och MFF Support.

MFF har årsmötesbeslut om VAR-motstånd. Om det skulle bli en omröstning i dag, så följer ni deras linje?
 - Vi vill inte sätta ner en fot i frågan, då vi får se vart det landar vid ett skarpt beslut, men som det ser ut nu ser vi inte någon anledning att prata emot vår enda förening som är berörd av beslutet. Vi håller oss avvaktande till det finns något att ta ställning till, och förhoppningsvis har vi fler föreningar att föra en diskussion med då. 

Smålands FF, ordförande Christer Gustafsson:
- Nej, det var det inte (uppe på årsmötet), men jag vet att det har varit uppe på andra distrikts årsmöten, men det har inte varit någonting hos oss. Nej, det var vi inte gjort det (fattat beslut om en officiell hållning).

Stockholms FF
AIK, Djurgårdens IF och Hammarby IF motionerade till distriktets årsmöte om att ta ställning mot VAR och rösta nej i frågan i framtiden, men fick nej på årsmötet. I dagsläget avvaktar därmed distriktet med att ta ställning i frågan. Styrelsens svar på motionerna var följande:

"Vi yrkar avslag på motionerna i dess lydelse men bifaller en del av andemeningen i motionerna, att när ett konkret förslag från SvFF:s styrelse eller annan part, om ett införande av VAR eller varianter av VAR, föreligger, så skall StFF:s styrelse ta upp frågan på lämpligt beslutande medlemsmöte (representationskap eller årsmöte) för omröstning. Syftet är då att fastslå på vilket sätt Stockholms Fotbollförbund skall rösta på, i det konkreta förslag som då föreligger". 

Södermanlands FF, ordförande Nina Lindström:
"Nej, ingen motion vid Sörmlands årsmöte, och heller inga frågor från någon förening före, under eller efter mötet. Vi avvaktar vidare utredningar centralt. Inget aktivt arbete (vare sig för eller emot) i vårt distrikt". 

Upplands FF
IK Sirius, som har ett medlemsbeslut om att motverka VAR, skickade in en motion till distriktets årsmöte i år om att "rösta i frågan utifrån den hållning majoriteten av distriktets elitklubbar har". Däremot röstades motionen ner. I dagsläget avvaktar distriktet med att ta ställning, och ordförande Johan Richt sa nyligen följande till UNT:

- Vi har inte diskuterat det eftersom det inte finns något förslag att ta ställning kring. Det är viktigt att tillägga att Sirius motion inte handlade om att ta ställning för eller emot VAR, utan motionen handlade om att elitklubbarna i Uppsala skulle ha ensam beslutsrätt i frågan. Det var vad motionen och omröstningen handlade om, inte VAR. 

Värmlands FF, ordförande Pernilla Uddh:
- Just nu är det så att vi kommer rösta nej (till VAR) i frågan, så vi står kvar vid det. Vi hade vårt årsmöte för några veckor sedan, där årsmötet beslutade det, och sedan får vi se i framtiden hur det utvecklar sig. Det är inte färdigt och det kommer vara en diskussion en lång tid framöver, så det kan mycket väl ändra sig.

Västerbottens FF, ordförande Tommy Bodin:
"Västerbotten har inte fått in någon motion, varken 2024 eller tidigare, att vi ska verka mot VAR i svensk fotboll. Ingen motion att vi ska verka för VAR heller. Vi har heller inte fattat något beslut hur vi ställer oss. Om det lämnas in en motion till SvFF angående VAR kommer vi att ta upp frågan på aktuellt årsmöte och där ge våra föreningar chans att tycka till".

Västergötlands FF
IF Elfsborg, som har årsmötesbeslut om att moverka VAR, motionerade till VFF:s årsmöte om att distriktet ska rösta utifrån elitklubbarna i distriktets hållning - vid en potentiell framtida VAR-omröstning. Däremot beslutades avslag.

- Den handlade aldrig om ja eller nej till VAR utan om vilka som ska få rösta i frågan. Styrelsen tyckte att det var en farlig väg att gå att selektera vilka som ska få rösta och motionen fick avslag, sa distriktschefen Niclas Krantz till SLA

I stället röstades ett tilläggsförslag från Hestrafors IF igenom gällande att när frågan väl kommer upp på SvFF:s bord, så ska det kallas till ett beslutande medlemsmöte i distriktet.

Västmanlands FF, ordförande Birger Jonsson:
- Vi kommer göra som vi har gjort hittills, sitta still i båten. Vi har haft det uppe i styrelsen och på årsmötet, men vi har ingen drivning från våra föreningar åt något håll eller ingen press på oss kring hur vi ska rösta än så länge. Vi sitter still i båten och kommer initialt gå åt Svenska Fotbollförbundets riktning. Vi är neutrala i frågan än så länge, och vi vill se hur det utvecklas, om man kan få ner kostnaderna och att det blir en bra sak för svensk fotboll - om det ska införas. Men inför det här årsmötet har vi ingen annan hållning än SvFF.

Ångermanlands FF, ordförande Håkan Lönnefors:
- VAR- frågan var inte uppe på årsmötet, även fast den kändes aktuell i övrigt. Vi har inte någon hållning i den frågan. Det har diskuterats fram och tillbaka, men vi har inte så många elitklubbar, så frågan har inte varit aktuell

Örebro Läns FF, ordförande Johan Ringaby:
- Det sades inte ett ord om VAR på vårt årsmöte. Vi inväntar så vi har något att ta ställning till, och i och med att det inte har kommit något så har vi inte tagit oss an den frågan. Om frågan kommer upp kommer vi ta en dialog med elitföreningarna utifrån deras ställningstaganden och medlemsmöten. Dialog är det första steget när det dyker upp.

Östergötlands FF:
IFK Norrköping, som arbetar för att motverka VAR i svensk fotboll, skickade in en motion till Östergötlands FF:s årsmöte om att distriktet ska rösta mot VAR framöver. Motionen röstades dock ned. Ordförande Per-Arne Sterner till NT:

- Det man vet är vad IFK:s medlemmar tycker och vad väldigt många elitföreningar tycker. Vad folk i allmänhet tycker, och vad företrädare för föreningar i lägre divisioner tycker har man egentligen ingen koll på, sa Sterner i samband med årsmötet och fortsatte:

Göteborg fick bifall i frågan men i Stockholm blev det också nedröstat. Vårt svar är att vi vill vänta och inte ta ställning förrän det är skarpt läge och någonting att ta ställning till.

SVENSK ELITFOTBOLL (ÅTTA RÖSTER)
Svensk Elitfotboll är intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan, där en majoritet är motståndare till VAR. Sef jobbar på medlemsklubbarnas uppdrag.

ELITFOTBOLL DAM (SEX RÖSTER)
Elitfotboll Dam är intresseorganisation för klubbarna i damallsvenskan och elitettan. Tomas Hoszek, generalsekreterare på Efd, meddelar att organisationen följer Sef:s linje.

- Vi följer det som vår systerorganisation Sef gör i frågan. Vi håller samma linje. Antagligen blir det nej då

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS STYRELSE (SJU RÖSTER)
Svenska Fotbollförbundets styrelse har sju röster under ett representantskapsmöte. Enligt Bert Andersson, som är förste vice ordförande fram till nästa årsmöte, har diskussionen så här långt varit att följa elitklubbarnas vilja vid ett VAR-beslut.

- Resonemanget vi har fört i SvFF-styrelsen i sådana här frågor är att SvFF-styrelsen följer eliten. Vi har med dem i styrelsen av ett skäl, att vi har gett dem en särställning, och det vore konstigt om tre stycken i styrelsen sa nej, och tre sa ja. Men nu skiftar vi, då det är två nya på väg in i SvFF-styrelsen, och jag vet inte var de står personligen. Det är ett rörligt mål. Just nu finns det ingen debatt, eller fråga, men samtidigt så lever frågan, säger Andersson. 

Publicerad 2024-03-15 kl 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS