Polisen gick nyligen ut med en summering av ordningsläget i svensk elitfotboll under 2023, och slog fast att antalet matcher med "allvarligt ordningsläge" och "allvarliga incidenter" ökade kraftigt. Därefter tyckte Per Engström, sektionschef vid polisens nationella operativa avdelning, att arrangörer ska ta större ansvar framöver, och att klubbar ska överväga att spela klart matcher inför tömda läktare - om det krävs vid allvarliga ordningslägen.
Svensk Elitfotboll (intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan) presenterade därefter en ny plan för att hantera ordningsstörningar, där en del i beskedet var att det inte finns några nya regler kring att tömma läktare. Det finns enbart sedan tidigare med som en möjlighet som sista åtgärd vid ett matchmöte.
Per Eliasson, ansvarig för säkerhet på Svensk Elitfotboll (Sef), hävdade i en intervju med Expressen att läktartömning aldrig varit ett ämne att diskutera med polisen.
- Vi har inte diskuterat det (att tömma läktare, reds. anm.) med dem, sa Eliasson till tidningen.
Enligt fotbollsthlm.se ska dock Eliasson själv föreslagit för Polismyndigheten att tömma läktare vid ordningsstörningar. Sajten har tagit del av mejl mellan Eliasson och polischef Engström där han skickat en powerpointpresentation på 51 sidor och Sef-toppen ska bland annat skrivit följande:
"Måste tydliggöra att en stängd sektion/arena inte är en återgång till villkorstrappan - det är en konsekvens av respektlöst beteende av ett antal supportrar som gör att vi måste ta nästa steg i exkluderingsstrategin för att fortsatt skapa trygga och säkra evenemang."
Eliasson hävdar att tömning av läktare är en förlängning av exkluderingsstrategin och att mejlet till Engström inte ska tolkas som förslag på åtgärder.
- Det vi menar är att exkluderingsstrategin är grunden för allt. Vi ska alltid sträva efter att hitta lösningar som gör att vi så träffsäkert som möjligt hittar de individer som begår brotten, att de lagförs och inte har tillträde till våra arenor. Men en del av att upprätthålla den goda ordningen är att tömma en sektion i vissa situationer. Det är en förlängning på exkluderingsstrategin. Exkluderingsstrategin gäller alltid, den är vi överens om, men vi måste också våga säga att det kan finnas situationer där vi måste säkra evenemangets ordning och reda och trygghet. Då kan den åtgärden bli nödvändig. Men det är inget nytt, arrangören har alltid haft den möjligheten, säger han till sajten.
Exkluderingsstrategin avser att straffa enskilda individer, via tillträdesförbud genom åklagare eller via arrangörsavstängning genom berörd klubb i stället för den förra modellen med villkorstrappan, vilken många klubbar såg som kollektiv bestraffning. Genom villkorstrappan kunde polisen exempelvis minska kapacitet genom arrangörsvillkor.
Enligt fotbollsthlm.se ska inte Eliasson ha förankrat ”läktartömning” hos klubbarna före han förslog det för polisen. Han ska ha skickat sitt mejl till Engström den 23 november 2023. Säkerhetsgruppen inom Sef - som består av säkerhetscheferna för AIK, Djurgården, Hammarby, IFK Göteborg och Malmö FF - diskuterade nya förslag kring säkerhetsdirektiv den 4 december 2023.
- Det är inget förslag. Det var en reflektion över saker och ting som hade hänt. Diskussionen som vi hade i början på december med de säkerhetsansvariga var av en annan typ, där man pratade om vilka åtgärder som vi ska titta på. Det här var mer en reflektionen över säsongen som vi precis hade lagt bakom oss, svarar Eliasson till sajten, på frågan om hur väl förankrat hos klubbarna mejlet till Engström var.
Sef har ytterligare ett organ för säkerhetsfrågor, säkerhet råder, som består av samtliga 32 elitklubbars vd:ar. Fotbollsthlm uppger att man varit i kontakt med flera personer från båda organen och ingen ska ha känt till Eliassons mejl till Engström.