Mjällby AIF
GAIS - Djurgårdens IF
GAIS
STREAMA PÅ SÖNDAG

Djurgården gjorde många förändringar i sin startelva och det var hela sju nya spelare jämfört med matchen mot Maribor i Europa.

Början av första halvlek var jämn. Sirius skapade den första chansen. Efter två minuter slog Leo Walta en lång och fin passning som Marcus Lindberg nickskarvade i stolpen.

Tio minuter senare var det dags för hemmalaget igen. Adam Vikman slog en fin passning igenom Djurgårdens mittfält till Yousef Salech som vände upp och drog iväg ett skott, men Jacob Ring räddade.

Efter 14 minuter kom bortalaget upp i ett bra anfall och bollen nådde nyförvärvet August Priske, men avslutet gick utanför.

Djurgården var nu inne i det och ett annat nyförvärv, Santeri Haarala drev upp bollen bra och hittade ut till höger där Peter Therkildsen kom i fint läge, men avslutet var svagt och gick över.

Sirius var det bättre laget i den andra halvan av första halvlek.

Efter 27 minuter kom halvlekens bästa läge. Dennis Widgren slog en passning framåt till Salech som snabbt slog en lång och bra boll ut till höger där Noel Milleskog fick ett kanonläge. Han valde mellan att ta avslut eller att försöka passa Lindberg som hade fått öppet mål. Han valde passning, men den blev för svag och chansen försvann.

Tre minuter senare testade Walta ett lurigt skott som studsade precis framför Rinne, som räddade ut till hörna.

Kort efter passade Henrik Castegren fint till Lindberg som hittade in till Salech i straffområdet, men avslutet gick över.

Castegren slog sen en mindre bra passning som Magnus Eriksson bröt och kontrade. Han satte den vidare fram till Priske som var på väg att få ett bra läge i straffområdet, men lyckades inte få tag på bollen.

Noel Milleskog stod, som bekant, för en misslyckad passning när han hade ett drömläge att ge Marcus Lindberg öppet mål, i princip. Om situationen sade han följande till Max:

- Jag velade mellan om jag skulle skjuta eller passa Marcus. Det blev en passning som var både för hård och för djup. Det är lätt att vara klok i efterhand, sa han.

Han fortsatte:

- Jag tycker att vi kan ha lite längre anfall. Det är mycket fram och tillbaka nu och vi kommer inte riktigt upp i pressen. De droppar ner ganska djupt, så det blir svårt för mig att pressa Une. Det måste vi justera i andra halvlek, och vi måste sätta våra lägen.

Djurgårdens Magnus Eriksson:

- Vi börjar matchen ganska bra. Första 20-25 minuterna är bra. Sedan är det ett par bolltapp och så gömmer vi oss lite. Då äter Sirius sig in, de är skickliga på hemmaplan.

Djurgården fick en drömstart på den andra halvleken. Efter bara en minut blev det 1-0.

Daniel Stensson tog för lång tid på sig på egen planhalva och  Marcus Lindberg bröt. Men bollen hamnade hos Haarala som satte igång en snabb och bra kontring. Han slog en perfekt passning mellan Castegren och Patrick Nwadike till Patric Åslund som gjorde det jättebra när han först tog med sig bollen i fart och sedan avslutade säkert nere i borte hörnet.

Efter 56 minuter borde Åslund ha fått sitt andra mål. Han klippte till strax utanför straffområdet och fick en kanonträff, bollen träffade ribban och gick in i mål men studsade ut - men domarna trodde inte att den var inne och spelet fortsatte till vilda protester från bortalaget.

Efter 77 minuter var det nära att bli 2-0. Inbytte Oskar Fallenius fick bollen inne i straffområdet och klippte till. Bollen var nära att sitta i bortre hörnet men Jakob Tånnander gjorde en jätteräddning.

Efter 86 minuter fick Sirius ett bra kvitteringsläge. Filip Olsson hittade Salech vid bortre stolpen, men när han avslutade dök Haris Radetinac upp och blockerade.

Mot matchens slut tryckte Sirius på för en kvittering - men Blåränderna stod emot bra och Uppsalagänget lyckades inte peta in bollen.

Djurgården vann således med 1-0 och är tvåa i allsvenskan. Sirius är nia.

- Vi kommer ut med en gameplan som vi följer. Den resulterar i vinst, så det är ingenting att klaga på, sa målskytten Patric Åslund till Max efter slutsignalen.

Om sitt mål sa han följande:

- Vi vann bollen, sedan gick jag i djupled och tog med bollen med en touch och sköt med vänstern. Det var inte svårare än så.

Det som var på mångas läppar var Åslunds bortdömda spökmål i den andra halvleken. Åslund var besviken över händelsen.

- Ja, den är ganska mycket över linjen. Så det är ju tråkigt. Jag kände det (att den var inne) på studsen efter ribbträffen.

Sirius huvudtränare Christer Mattiasson:

- Det handlar om att ta vara på målchanserna vi skapar och få in bollen. Det gör vi inte. Sedan åker vi på världens kontring. Det är vi som vinner boll - sedan får Djurgården friläge. Vi skapar några lägen i slutet, men vi hade kunnat åka på 2-0 tidigare. Jag är rätt så besviken på hur vi genomför sista halvtimmen.

Thomas Lagerlöf gav en pik till domarteamet på den efterföljande presskonferensen:

- Fantastik andra halvlek. Synd domaren inte hade glasögonen med sig, sa han.

Djurgården ställs härnäst mot Malmö FF i allsvenskan i ett toppmöte den 1 september. Sirius möter VSK dagen innan.

Sirius: Tånnander - Castegren, Nwadike (Murbeck 87), Jeng, Widgren - Vikman (Heier 60), Walta - Milleskog (Pyndt 60), Lindberg (Olsson 79), Persson (Ljungberg 87) - Salech

Djurgården: Rinne - Therkildsen, Une Larsson, Danielson, Bergh - Stensson (Schüller 61), Eriksson (Sabovic 72) - Radetinac, Åslund (Wikheim 61), Haarala (Hümmet 81) - Priske (Fallenius 72)