Svenska Fotbollförbundet går under fredagen ut med att skärpta åtgärder mot protester och olämpligt uppträdande införs inför den kommande säsongen, då det har kommit påbud från Uefa om det till samtliga medlemsnationer, i syfte att "värna om fotbollens image och anseende, samt att få mer fokus på spelet så att publiken får se mer fotboll".
SvFF skriver att uppträdande, som tidigare år kan ha passerat utan gula kort, inte längre accepteras. Om någon exempelvis "visar bristande respekt genom att göra gester, springa mot eller omringa någon av domarna, använda olämpligt språk eller sparka/kasta bollen för att visa missnöje" ska det leda till gult kort.
"Om uppträdandet går över i att bli aggressivt eller hotande kan rött kort bli följden. Uefas instruktioner gäller både spelare och ledare", skriver förbundet på sin hemsida.
"Även handlingar som utgör bristande respekt efter att rött kort utdelats, till exempel att vägra att direkt lämna planen (eller tekniska området) för att istället diskutera eller visa missnöje, kommer att anmälas till disciplinnämnden", skriver förbundet vidare.
Samtidigt är förhoppningen att de skärpta åtgärderna ska leda till ett förändrat beteende, så att det inte blir fler gula kort framöver.
Domarbasen Stefan Johannesson förklarar de skärpta åtgärderna.
- Det är alltid svårt att ändra, men nu har vi gett direktiv till domarna om det här, och om vad vi tycker att de ska beivra, som gester, omringning och allmänt beteende mot motståndare. Det har gått lite för långt, och Uefa har nu klivit in och sagt att vi måste hämta hem det här. Annars går det åt fel håll. Vi har inte satt emot oss det här, och även om vi inte har störst problem i Europa, så finns det saker som gör att vi nu tar ett omtag, säger han till Fotbollskanalen.
Kan det bli fler gula kort till en början?
- Ja, initialt kan det vara så innan det satt sig hos spelare och ledare, men förhoppningsvis är det inte så. Bara av att de får informationen, så tänker de kanske till. Vi får se, det ska även sätta sig hos domarna. Det är inte bara att trycka på en knapp. De måste lära sig också. Det är lätt för oss ledare att säga att vi vill ha det här nu, men det är ute på planen det gäller. Det kan ta ett tag innan det sätter sig, men då får det göra det. Vi ska efterfölja det här och det vi har lärt ut.
Kan det även bli fler anmälningar till disciplinnämnden?
- Domare anmäler genom att ge rött kort, och då går det ju dit, men vi kommer inte springa och göra anmälningar till disciplinnämnden utanför planen. Det är inte tanken. Det ska vara tuffare på planen mot direkt mobbning mot domare, och med gester som kan uppvigla det runt omkring. Vi vill ha ett snabbare spel och inte så mycket uppehåll, utan spela fotboll.
Fjärdedomaren ska vidare framöver fokusera på spelet, och inte något annat.
"I samband med detta har fjärdedomarna instruerats att fokusera på sin huvuduppgift enligt regelboken: att övervaka matchen i enlighet med spelreglerna. Det innebär att fjärdedomaren ska ha sin uppmärksamhet mot spelplanen och att därför utrymmet för att vara tillgänglig för kontakt med personer i det tekniska området är begränsat, samt att kommunikationen sker på fjärdedomarens villkor. Saklig och respektfylld kommunikation kommer fortsatt att vara möjlig inom dessa ramar. Bristande respekt i dessa situationer hanteras i enlighet med spelreglerna", skriver förbundet.
Vad gäller handsregeln har det också blivit en justering från Uefas sida, som beskrivs på följande vis:
"Uefa har också justerat tolkningen av handsregeln: varning ska utdelas när ett handsregelbrott stoppar ett lovande anfall - vid skott på mål då försvararen avsiktligt och osportsligt stoppar bollen med hand/arm eller då en passning mellan två medspelare i ett lovande anfall stoppas med hand/arm av en motspelare. Uefa har också meddelat att när bollen tydligt ändrar riktning på spelarens eller medspelarens kropp innan den träffar spelarens hand/arm i normalfallet inte är att anse som ett handsregelbrott".