Norges förbundskapten Ståle Solbakken tycker att konstgräs borde förbjudas i landets högsta liga, precis som i Nederländerna och snart i Skottland. Han är övertygad om att naturgräs är bättre för spelarnas utveckling och menar att konstgräset har gjort att man har gått miste om viktiga spelartyper.
- Det måste bort. Konsekvensen är att man har svårt att utveckla försvarare i samma grad som lagen som har gräs. Jag tror att det även gäller större, tyngre anfallare och fysiska yttrar, säger han till VG, som frågar varför man inte kan utveckla tillräckligt bra försvarare på konstgräs?
- För att du ser dum ut där. Du kastar dig in (i situationer) på konstgräs. Motståndaren spelar runt dig. Du vill inte tackla. Du får inte det riktiga duellspelet. Titta på en riktig gräsmatch i Eliteserien kontra en konstgräsmatch, det är stor skillnad på hur man spelar, hur många närkamper det är, och så vidare, säger han.
I Norge tränare och spelar tolv av 16 lag i den högsta serien på konstgräs. I Nederländerna är det alltså förbjudet, vilket det även blir i Skottland från och med nästa säsong.
- I Danmark är det bara två lag kvar som har konstgräs och där jobbar man på att få bort det, säger Solbakken.
I Sverige är det åtta allsvenska lag som spelar på gräs och lika många på konstgräs.
Svensk Elitfotboll (SEF) är intresseorganisation för de 32 klubbarna i allsvenskan och superettan vars uppdrag är att driva utvecklingen av den nationella herrelitfotbollen.
Svante Samuelsson är sportchef. Han förstår Ståle Solbakkens resonemang, men menar att det här inte är en fråga som drivs i Sverige.
- Det har inte varit någon stark diskussion om detta på ganska länge i klubbarna. Men det finns säkert några som tycker olika. Men det är ingen fråga som har drivits starkt när vi har träffats, säger han till Fotbollskanalen.
Han säger att man måste tänka på hur arenalandskapet ser ut.
- Det är två stora klubbar från Stockholm (Djurgården och Hammarby) som spelar på konstgräs, det är också Elfsborg och några till. Det skulle vara ett stort beslut om man skulle förbjuda det med tanke på hur arenalandskapet ser ut. Rätt eller fel, det tycker intressenterna olika om. Men det drivs ingen stark opinion i våra ligasammanhang, det har det inte gjorts på många år, säger han.
Svante Samuelsson tycker att frågan är ännu större än bara allsvenskan, att det också beror på underlaget som ungdomarna växer upp på.
- Spelarna från storstäderna lägger nästan alla tusentals timmar på konstgräs. Så frågan är bredare än bara de allsvenska arenorna. De som kommer upp från storstäder är fostrade på konstgräs.
- Jag håller med Ståle om problematiken kring spelartyper, vilka vi får fram och hur de spelar på de olika positionerna. Det kommer fram många bollskickliga och tekniska spelare, men inte lika många fysiska.
Under sin spelarkarriär uttalade sig Kim Källström några gånger negativt om konstgräs.
- Jag tycker det är kasst, det är fruktansvärt att spela på konstgräs. Generellt är det katastrof. Bara känslan för mig när jag sätter foten på konstgräs så tappar jag lite av motivationen. Jag tycker att det måste gå att få vanligt gräs att fungera. Det funkar ju på så många ställen ute i världen, sa han i en intervju med
Aftonbladet när han under 2014 spelade i Spartak Moskva.
Det har gått flera år sedan uttalandet och nu är Källström fotbollschef på Svenska Fotbollförbundet. Han står fast vid att han föredrar naturgräs men har samtidigt en förståelse för konstgräs.
- Det är alltid bra med debatt om hur vi kan utveckla fotbollen och våra spelare. Jag, och många med mig, tror jag hade uppskattat om så mycket fotboll som möjligt hade spelats på gräs både för barn, ungdomar och seniorer, men på våra nordliga breddgrader är det en utmaning och konstgräsplanerna möjliggör att fler kan spela och få bra träningstillfällen och det är viktigast, säger han.
Borde Sverige följa Nederländerna och Skottland?
- Som jag förstår det finns det ingen sådan agenda som drivs inom elitfotbollen. Många av elitklubbarna spelar sina matcher på konstgräs och möjligheten att göra det innebär att våra högsta serier är tillgängliga för lag från olika geografiska områden i Sverige, vilket är väsentligt.
Hur tänker du kring det Ståle Solbakken säger om att man med konstgräs har svårt att utveckla försvarsspelare, fysiska anfallare och yttrar?
- Konstgräset gynnar sannolikt en viss spelartyp och man talar ofta om att det finns utmaningar för spelare som ”växer upp” på konstgräs att utveckla sitt försvarsagerande. Men det ligger också på alla tränare och ledare att se till att unga spelare får lov att utveckla hela registret som spelare och främja olika spelartyper. Konstgräset tillåter spelarna å andra sidan att utveckla andra delar som tekniken, passningsspelet, exempelvis.