Flera av Malmö FF:s egna och unga spelare har chans att få starta i allsvenskan. Franz Brorsson kan bilda mittbackspar ihop med Lasse Nielsen i premiären, Pawel Cibicki och Mattias Svanberg är nära startplatser, och Erdal Rakip kan ta sålde Enoch Kofi Adus plats.
Föreningen har genomgått en förändring under de senaste åren. Så här kort väg för talangerna var det inte när Brorsson flyttades upp inför 2015.
- Första året jag kom upp hade vi 28 man. Folk fick inte ens träna, så många var det. Folk satt och väntade ut kontrakt och grejer. Detta är optimalt. Spelare 23 och 24 är nu ungdomar, U19-spelare. Vi har spets, men ändå unga som tar plats. Spelar vi elva mot elva kommer det upp tre-fyra från U19. Så ska det vara, lite närmare. Det är riktigt smart av klubben för framtiden.
- Nu känns det nära för alla. En skada så ”oh, nu är jag nästan där”.
I vinter kan ännu fler etablerade lämna. Malmö FF har tolv spelare vars kontrakt då går ut. Brorsson är inte en av dem, men han själv pratar om en förlängning. Det har redan funnits samtal med sportchefen Daniel Andersson.
- Vi har pratat lite, men jag har två år kvar. Det är rätt lugnt. Vi får se hur det går här, jag kanske förlänger. Det är mycket möjligt faktiskt. Jag har ingen brådska att sticka. Jag förlänger gärna ytterligare år och har den tryggheten. Ta kliv och ta mer plats.
- Jag är inte den som väntar ut kontrakt, jag är inte den typen.
Du kommer inte att lämna som Bosman?
- Nej, jag är ingen Bosmantyp. Sedan kan skador och sånt liknande hända, men det är bättre att en klubb kommer och säger ”Jag vill ha dig” och får betala för dig och tro på, än att gå som Bosman. Komma dit billigare och lite lätt att komma undan. Jag sitter hellre på ett långt kontrakt och är tillräckligt bra för att bli såld, men jag trivs jättebra i staden och i klubben.
Historien om Franz Brorsson har annars inte saknat problem. Döpt efter Franz Beckenbauer och bägge gick igenom samma transformation: från mittfältet till backlinjen. Franz Brorsson var yttermittfältare tills han var 15 år, ytterback i ett par-tre år, och mittback sedan 18 års ålder.
- Då var det att ändra mitt spelsätt och min kropp.
- Jag var skadad mycket från ungefär 16 år. Det var mycket gym, jag la på mig säkert åtta-tio kilo på de åren. Väldigt mycket, jag vägde jättelite under ungdomsåren. Då tog kroppen stryk. Jag hade mycket skador då under perioden när jag var 16, 17, 18.
Han var skadad första halvan av 2015. Han såg sig själv som A-lagets åttondeval som mittback på våren, 19 år gammal. Det fanns etablerade mittbackar som Rasmus Bengtsson, Erik Johansson, och Filip Helander. Även Oscar Lewicki och Alexander Blomqvist var klivet högre upp i rankingen.
När de flesta var indisponibla fick Brorsson starta en kvalmatch i Champions League.
- Jag var jättejättelångt bak i hierarkin. Om någon då hade sagt "nu ska du starta Champions League-kval om ett halvår”, det hade jag aldrig trott. Inte ens den veckan trodde jag det, sedan gick det snabbt. Det var en chansning från Åge (Hareide). Det gick snabbt, den veckan tror jag att jag spelade tre matcher från start. Hade man varit dålig i första kanske man hade blivit utlånad som många blir och sedan släppt. Det hjälpte mycket att tränaren trodde på en där.
Vad hände då med skadorna? En viktig faktor var att Brorsson fick vara med i A-laget och ha tillgång till ledarstabens kompetens. Fystränaren Ben Rosen och sjukgymnasterna har visat honom vad som skapar en bra fotbollskropp. En inte helt lätt insikt för Brorsson, som gillar att bygga muskler.
- Innan var det bara att man gick in i gymmet och körde muskler som skulle se bra ut. Mycket biceps, triceps, bänkpress. Nu har det blivit mer rörelseträning. Jag kan sticka till gymmet och bara köra rörelse, stretcha, och tänka mer ”vad behöver jag för fotbollen?”. Övningar som är bra för en, men inte så roliga.
- Sen har jag kommit upp (till A-laget) och blivit av med problemen. Jag kör gym för att hålla upp det, men inte på samma sätt. Smartare. Inte köra fem bröstövningar, det räcker kanske med en och sedan köra andra grejer. Mage, smarta övningar för knä och baksida lår. Allt förebyggande.
- Jag känner mig väldigt säker på musklerna. Inga känningar på det sättet. Innan kunde jag gå en eller två matcher och fick känningar direkt. Jag var bara borta två matcher förra året. Det är väldigt bra jämfört med tidigare säsonger.
Samtliga i Malmö FF:s A-trupp får också allt mer av vad som kallas för ”pre-activation”. Spelarna går in i gymmet 30-45 minuter innan träningarna börjar för några mindre övningar och stretching, allt för att få igång blodet.
För Brorsson kan 2017 också komma att vara ett karriärsdefinierande år: chans att bli ordinarie i Malmö FF, U21-EM, och Champions League-kval.
- Jag brukar bara köra på. Sedan vill jag komma med i U21, spela hela tiden, men jag vill hålla det enkelt, inte göra det för stort. Sedan vet man om att gör man ett bra år här kan mycket hända.