IFK Värnamo blickar tillbaka på en turbulent vår där laget har tvingats spela sina tre inledande allsvenska hemmamatcher på annan ort eftersom Finnvedsvallens gräsmatta inte har bedömts vara i speldugligt skick.
Under torsdagsmorgonen inspekteras Finnvedsvallens gräsmatta inför IFK Värnamos hemmamöte med IF Brommapojkarna och då råder det optimism runt föreningen.
Inför matchen har det varit ett varmare klimat. Men det finns en annan aspekt som gör att det nu råder positiva tongångar inför planinspektionen.
På rekommendation från Svenska Fotbollförbundet har Värnamo kommun tagit hjälp av Simeon Liljenberg, som har fått i uppdrag att få bukt på gräsproblematiken.
- Vi har fått ett väldigt stort förtroende för hans kompetens som han har för att bemästra den situation som vi är i just nu. Han har varit nere vid två tillfällen och det är han som leder arbetet. I första läget handlar det om en månad där vi ska få igång planen för att få den godkänd och i ett bra skick. Sedan fortsätter det samarbetet under resten av året, förklarar Johan Arvidsson, fritidschef på Värnamo kommun, för Fotbollskanalen.
Men även om man i Värnamo är imponerade av Liljenbergs arbete är huvudpersonen själv ödmjuk när det gäller arbetet med Finnvedsvallens gräsmatta.
- Vi är ett team som arbetar med det här. Jag är en pusselbit av många andra, men det är mycket slit som görs på planen och jag har varit en del av det, berättar Liljenberg för Fotbollskanalen.
På kort tid har gräsmattan hämtat sig, men det har funnits ett flertal utmaningar för Simeon Liljenberg och hans medarbetare.
- Utmaningen med planen är att det är en plan som inte har någon planvärme och den hamnar därför efter om man jämför med resten av planerna. Det är en slags duk som man lägger ut över planen, men det är inte tillräckligt:
- Dessutom ligger planen vid ett vattenskyddsområde. Då finns det andra utmaningar och man får titta på vad som gäller vid skötseln, det kan vara svårt att hitta nycklarna om man inte får använda alla verktyg i verktygslådan. Då får man i stället undersöka vad som är gångbart i ett vattenskyddsområde.
Klockan 09:00 under torsdagen är det dags för planbesiktningen inför matchen mot BP. Då kommer inte Liljenberg finnas på plats, men han berättar att man har arbetat för att optimera chanserna för att planen ska godkännas utifrån de riktlinjer som finns i bedömningen från inspektörerna.
- Nu ska jag inte föregå någonting, men jag vet vad man inspekterar och vad kraven säger. Framför allt handlar det om att minimera skaderisken och det är det som har varit i fokus under de två senaste veckorna. Vi har bytt ut delar där planen är ojämn för att minimera skaderisken. Planen är fortfarande inte tipptopp, men den är bättre.
Simeon, som jobbar med flertalet elitarenor och golfbanor i Sverige, är dagligdags mest aktiv på Friends Arena, men har även internationella uppdrag i jakten på den bästa spelytan, säger Liljenberg och berättar att det finns en särskild drivkraft bakom arbetet med gräsmattor:
- Jag vägrar konstgräs, det är därför jag gör det här. Jag tycker inte att man ska ta den enkla vägen och lägga en konstgräsmatta i stället för naturgräs. Konstgräs är absolut en bra lösning, men som jag ser det är det ett av tre underlag tillsammans med naturgräs och hybridgräs.
Under torsdagsmorgonen kommer alltså domen i frågan om Värnamo kommer att behöva flytta sin fjärde raka allsvenska hemmamatch eller om en lång vår börjar lida mot sommar för de fotbollsintresserade i Värnamo.
- Jag är väsentligt mer hoppfull. Jag upplever att den är oerhört mycket bättre, men det är dumt att ta ut något i förskott. Vi inväntar inspektionen, men jag upplever att vi gjort allt vi har kunnat utifrån de förutsättningar som finns, summerar Värnamo kommuns Johan Arvidsson.