Under måndagens allsvenska upptaktsträff hölls ett panelsamtal om hur svensk fotboll ska jobba för att minska ordningsstörningar på arenorna runt om i landet.
Diskussionen inleddes med att Per Engström, sektionschef vid polisens NOA, berättade om svårigheterna att identifiera maskerade individer som begår lagbrott på läktarna. Ett problem man måste hitta lösningar på för att exkluderingsstrategin ska få maximal effekt.
SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt har i sin tur medgett att den nämnda strategin och dess verktyg måste "vässas" ytterligare framöver. Engström är enig.
- Vi hamnade i ett läge under 2023 med ett antal olika handlingar som var oacceptabla. Att börja skjuta saker okontrollerat in på arenan som kan träffa spelare och så vidare, det är oacceptabelt. Att kasta bangers som kan orsaka skador… Det fanns ett antal olika situationer som var oacceptabla.
Polischefen fortsätter:
- Det finns ett antal olika åtgärder (för att få bukt med problemen). Arrangören har ett ansvar. Man kan sätta upp nät, naturligtvis. Sen handlar det om hanteringen kring hur man säkrar sina arenor, för de ska vara säkra. Innan, under och efter matchen.
Discoverys programledare Tommy Åström ledde samtalet.
Att det är så pass få som döms till tillträdesförbud och arrangörsavstängningar i förhållande till antalet ordningsstörningar, vad anser du att det beror på?
- Framför allt handlar det om maskeringen. Vi kommer inte åt dem i de miljöerna (på läktaren). Vi har exkluderingsstrategin som vi ska jobba med i fem år och vi ska börja jobba med ett kameraprojekt för att lättare kunna identifiera personerna. Och så har vi säkerhetsplanerna, som är ett tredje alternativ.
Varför kommer ni inte åt maskeringen?
- Det är svårt för oss att gå upp på en läktare i dag och komma åt personerna som är maskerade. Vi klarar inte av det med mängden personer som finns på en läktare.
Eventuella lösningar? Engström ger polisens syn på det.
- Vi tittar på att kunna avbryta en match, helt enkelt. När folk börjar maskera sig, vad är det ett tecken på? Det är ett tecken på att brottslig verksamhet på något sätt ska inträffa. Jag tycker man ska markera tydligare mot det, för när det dyker upp 20-30 personer i helkroppsdräkter är det något på gång. Vi skulle inte acceptera det på andra ställen i samhället.
Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Johan Lindvall deltog också i samtalet och lyfte fram supporterdialog som en viktig del i det lösningsorienterade arbetet.
- Nu pratar vi hårda åtgärder. Nyckeln tror jag är att ha en ännu bättre dialog med SFSU och respektive klubbs supporterorganisationer. Vi kan inte vända trenden om vi inte får med oss supportergrupperna, de måste förstå och sätta någon form av internt tryck. Vi har en bra dialog med dem från Sef:s håll men den kan bli ännu bättre, säger Lindvall.
- Det är hårt och mjukt. Vi måste jobba på flera fronter.
Sedan tog samtalet riktning mot Engströms omdebatterade utspel häromveckan. Polischefen öppnade då för att kunna tömma läktare som en åtgärd för att komma till rätta med de problem som myndigheten belyste i sin rapport kring säkerhetsläget säsongen 2023.
Antalet matcher med "allvarligt ordningsläge" och "allvarliga incidenter" ökade kraftigt i fjol, slog Polisen fast i rapporten. Det var med den bakgrunden som Engström då föreslog att det borde övervägas att kunna spela klart matcher inför tömda läktare om så krävs.
Ett utspel som möttes av kritik från både klubb- och supporterhåll eftersom det är en kollektiv bestraffning och inte ligger i linje med den nämnda exkluderingsstrategin, som går ut på att straffa individer som gör sig skyldiga till lagbrott.
Nu tar Engström ett steg tillbaka från sitt uttalande.
- Det ska vara en absolut sista åtgärd, säger han.
- Vi vill inte att det här ska drabba fotbollen med tömda läktare. Det är i så fall när vi hamnar i ett läge där matchen inte kan fortsätta. När man måste skydda spelarna och skydda matchen, då finns det som en åtgärd. Det har blivit en missuppfattning kring att tömma läktare. Det har varit en debatt runt det senaste tiden och mycket beror på en typ av missförstånd skulle jag säga.
Vad för typ av missförstånd?
- Vi har ju pratat om säkerhetsplaner, och i dem ska det ingå att kunna evakuera eller tömma en läktare beroende på vad det är för situation. Nu pratar vi bara ordningsstörningar, men man måste vara beredd att kunna göra det vid en brand eller något annat också. Bombhot mot en arena. Då måste du som arrangör ha med det i din säkerhetsplan. Jag tror att det är runt den biten som det har blivit en grav missuppfattning.
Anser du att läktarna borde ha tömts vid exempelvis derbyt mellan Djurgården-AIK förra säsongen, när poliser tågade in på arenan? Anser du att den matchen inte borde ha fullföljts med publik?
- Det är svårt att dra sådana här riktlinjer, utan det är polisen på plats tillsammans med matchdelegater och domare som gör den bedömningen. Det är därför vi jobbar tajt tillsammans med de här sakerna. Vi ska ha ett antal olika scenarion som vi går igenom innan en match. Det ska finnas med i planeringen och inte komma som en överraskning.
Nyligen rapporterade sajten fotbollsthlm.se att Sef:s säkerhetschef Per Eliasson presenterade ett förslag på en liknande ”tömma läktarna-åtgärd” för Engström i vintras. Detta utan att ha förankrat saken med elitklubbarna som intresseorganisationen företräder.
Johan Lindvall påstår att Sef och berörda storklubbar nu har rett ut saken.
- Att tömma läktare är inget fokus vi vill ha. Det skulle vara en sådan förlust om vi hamnar i det läget. Gällande frågan hade vi ett möte med klubbarna i fredags där vi gick igenom processen som ägde rum för fyra månader sedan. Klubbarna lyfte upp sitt och vi lyfte upp vårt från vårt perspektiv och landade därefter i en total enighet, säger Sef:s generalsekreterare.
- Jag är jättetrygg i att klubbarna är trygga i att vi driver rätt frågor. Vi har inga agendor från centralt håll och vårt uppdrag är att driva klubbarnas utveckling. Man processar saker och har olika åsikter, sen fattar man ner det till något man är enig runt. Och det är vi kring steget med ordningsstörningar som vi nu tar tillsammans med klubbarna.
Lindvall tillägger:
- Det är en process längs vägen och ingen kan göra något utan att det passerar vårt medlemsmöte för beslut.
Kort efter fotbollsthlm:s publicering tog Lindvall sin kollega Eliasson i försvar och hävdade att Sef de facto hade presenterat förslaget om tömda läktare för klubbarna innan det togs vidare till polisen.
Det var något som flera av klubbarnas företrädare inte kände igen.
- Så kan det vara, och jag kan pudla. Då har vi och jag inte nått fram från centralt håll, säger Lindvall.
- Men vi har rett ut det där nu. Om de (klubbarna) upplevde det så är det deras upplevelse och jag har inga problem med att be om ursäkt. Det viktigaste är att vi är enade framåt och har en plan för säsongen som väntar. Jag har hellre fokus på den än vad som hände för fyra månader sedan. Jag upplever saken som helt utagerat och upplever att jag har stöd i det.
Regeringen har i sin tur startat en utredning med syfte att minska läktarvåld och ordningsstörningar inom svensk fotboll. Den ska vara klar 2025.