På torsdagen avslöjade Sportbladet att Fifa tänker ändra det regelverk som omger marknaden för spelarövergångar. I dagsläget får inte vem som helst fungera som mellanhand när en spelare byter klubb, utan det krävs att man klarat av ett särskilt agentprov och därmed kunnat lösa ut sin licens. Tanken är att systemet ska fungera som en kvalitetssäkring så att allting går rätt till på marknaden, och Fifa har även möjlighet att stänga av de agenter som missköter sig.
Men till sommaren ska licensen slopas, skriver Sportbladet. Orsaken uppges bland annat vara att tvisterna blivit för många och att Fifa inte vill ansvara för att reda ut de meningsskiljaktigheter som kan uppstå kring olika avtalsfrågor. Nu hamnar dessa istället hos andra instanser. Samtidigt är många besvikna över den stundande förändringen och hävdar att den kan leda till problem för såväl spelare som klubbar.
– Licenskravet har varit ett bra sätt att reglera en marknad som lätt kan gå över styr, säger SvFF-juristen Anders Hübinette till Sportbladet och fortsätter.
– Om man nu släpper det fritt och låter "vem som helst" vara mellanhand finns inga regler. Om det blir en tvist finns inget som tvingar en part att inställa sig för Fifa:s eller nationsförbundens skiljenämnder utan det hamnar mer i allmän domstol.
Hübinette får medhåll av agenten Patrick Mörk som kallar Fifas planer för "oansvariga" och varnar för att marknaden kan komma att luckras upp och bli väldigt svår att överblicka. IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild är inne på samma linje.
- Tas kraven på agentlicens bort är risken stor att det blir mer lycksökare, fler än de som försöker vara seriösa, säger Mild till Sportbladet.
Men alla är inte kritiska till att licensen försvinner. Agenten Hasan Cetinkaya, som bedriver sin verksamhet såväl i Sverige som utomlands, tror snarare att färre regleringar skulle gagna branschen som helhet.
- Jag har sett i medierna att vissa agenter är förkrossade och frustrerade över det här, men det har jag svårt att förstå. Jag tycker att det här är det bästa som kunde hända fotbollen, säger han till fotbollskanalen.se.
Varför då?
- För det första är reglementet vi har nu tandlöst. Det finns redan aktörer som inte är seriösa och som saknar Fifa-licens men som ändå agerar på marknaden. Samtidigt har vi hundratals licensierade Fifa-agenter som aldrig har genomföret en transfer eller byggt upp något kontaktnät. Då undrar jag varför man ska vara bunden till ett regelverk överhuvudtaget, särskilt med tanke på att frihandel faktiskt ska råda inom EU. Jag tror att många som reagerar negativt på det här bara är rädda att förlora sin verksamhet. De är osäkra och oroliga.
Men är det inte en trygghet för spelarna att samarbeta med agenter som har papper på att de genomgått utbildningar och klarat av de prov som krävs?
- Nej, för agentyrket bygger snarare på goda relationer, att man kan fotboll och att man har ett bra kontaktnät. Det finns många människor som kan göra bra ifrån sig på ett juridiskt prov, men som ändå inte blir duktiga agenter. Att klara det här jobbet handlar inte om att springa runt med ett Fifa-kort i plånboken och leka agent.
Cetinkaya delar inte Håkan Milds oro över att fler lycksökare kan dyka upp inom fotbollen när licensen försvinner.
- Det stämmer inte. Håkan Mild vet att det redan finns mängder av lycksökare och att de funnits inom branschen de senaste 15 åren, trots att vi haft licenssystemet. Det finns tusentals sådana aktörer. När det gäller tvister och sådana saker kan man dessutom gå till idrottens skiljedomstol Cas om det skulle bli problem. Den möjligheten försvinner inte bara för att Fifa ändrar sitt regelverk, säger han.
Samtidigt minskar väl kontrollen om Fifa inte håller i den?
- Fifa har ändå ingen möjlighet att granska alla oseriösa agenter. Hur ofta ser du att någon agent blir av med sin licens eller stängs av? Jag tycker att det finns väldigt mycket positivt med den här förändirngen. Vi kommer att slippa agenter som binder upp sina spelare på långa avtal, men som sedan bara sitter och solar på en semesterö istället för att försöka hjälpa dem med sina karriärer. Det är någonting väldigt bra.