Tidigare i somras kunde fotbollskanalen.se berätta om ett kontroversiellt samarbete mellan Gefle, Åtvidaberg och företaget Club Consulting. Genom olika avtal hade riskkapitalbolaget försett de allsvenska klubbarna med spelare, och därigenom fått en omfattande inblick i deras sportsliga verksamhet.
Sakförhållandet i sig var helt tillåtet. Utomstående parter får stå som delägare till en fotbollsspelare och det förekommer både i Sverige och utomlands att riskkapitalbolag helt eller delvis finansierar olika övergångar. Club Consulting har aldrig varit missänkt för några oegentligheter. Men i det specifika fallet fanns farhågor om att Gefle och Åtvidaberg på ett otillåtet sätt försatt sig i ett beroendeförhållande till en utomstående aktör, vilket skulle kunna hota deras självbestämmande. Klubbarna hävdade att så inte var fallet, men på onsdagen föll domen från svenska fotbollförbundets disciplinnämnd och båda föreningarna dömdes till dryga böter. De fick betala 200 000 respektive 250 000 kronor för att ha brutit mot reglerna om tredjepartsinflytande.
Och samtidigt som frågan debatteras i Sverige planerar Uefa att gå ett steg längre. På torsdagen skriver den engelska tidningen the Guardian att generalsekreteraren Gianni Infantino helt och hållet vill sätta stopp för tredjepartsägande från och med nästa säsong. Något som skulle förhindra riskkapitalbolag från att investera i spelare och hoppas på avkastning vid en eventuell senare försäljning.
- Tredjepartsägande underminerar det förtroende som måste finnas mellan en enskild spelare och hans arbetsgivare. Det skapar en intressekonflikt och leder till att spelaren får mindre möjlighet att påverka sin egen karriär. Dessutom försätter det klubbarna i en ond spiral av skulder och beroendeställningar, vilket på det hela taget försämras omvärldens syn på fotboll, säger Infantino till the Guardian.
- Vidare råder inga tvivel om att tredjepartsinvesterare påverkar klubbarnas transferpolicys, trots att sådant är strikt förbjudet. Det här är fakta som Fifa själv kommit fram till, och om organisationen inte agerar kommer Uefa att göra det.
För närvarande är tredjepartsägande inom fotbollen ett utbrett fenomen och enligt Fifas egna beräkningar uppgår värdet på delägda spelare globalt sett till mer än tio miljarder kronor, även om marknaden är svår att övervaka i detalj. För att på sikt få bukt med saken vill Uefa under en övergångsperiod fasa ut tredjepartsägandet och gradvis skärpa straffen för de klubbar som inte återgår helt till mer traditionella ägandeformer. Några saker som Gianni Infantino nämner är böter och förbud för delägda spelare att deltaga i Champions League och Europa League. En annan åtgärd skulle kunna vara att införa transferförbud, på samma sätt som när klubbarna bryter mot reglerna om Financial Fair Play.
När fotbollskanalen.se talar med svenska fotbollförbundets chefsjurist Krister Malmsten ställer han sig positiv till Uefas planer, och påpekar att det i grunden inte handlar om att de befintliga riskkapitalbolagen i Sverige skulle ägna sig åt skumraskaffärer eller försöka sätta press på de klubbar och spelare de ingår avtal med. Det finns inga misstankar om till exempel uppgjorda matcher, vilket enligt Uefa ska ha förekommit på andra håll i världen. Men blotta möjligheten för tvivelaktiga påtryckningar måste undanröjas, anser Malmsten.
- Vår utgångspunkt är att varje omständighet och förhållande som kan utgöra en risk att våra föreningar och förbunds integritet hotas måste stoppas. Sedan vill jag absolut inte påstå att det de facto förekom någon otillbörlig påverkan från exempelvis Club Consulting, men redan att möjligheten teoretiskt sett finns där är förbjuden, säger han.
Malmsten bekräftar att diskussionen om ett förbund mot tredjepartsägande har förts inom Fifas disciplinkommitté, där han själv är verksam, men att det hittills inte kommit något skarpt förslag därifrån. Ett skäl skulle enligt the Guardian kunna vara att Fifa får svårt att agera, med tanke på hur utbrett tredjepartsägandet är i flera av dess medlemsorganisationer. Inte minst i Sydamerika, där både Brasilien och Argentina till stor del anammat ägandeformen.
Inom den europeiska konfederationen finns däremot flera tunga förbund, inte minst engelska FA, som driver på för en regeländring, och därmed anses Gianni Infantino ha mandat att "gå före" Fifa i processen.
- Ett sätt skulle kunna vara att reglera detta i den så kallade "Uefa-licensen" som alla klubbar som deltar i Uefas tävlingar måste ha. För oss är det superettan och allsvenskan som faller under den kategorin. Där går det att ställa krav på vilka ägandeformer som godtas. Sedan har ju vi i Sverige en nationell licens också som går att använda, men jag vill vara noga med att det här är mina egna funderingar och inget som kommer från Uefa, säger Krister Malmsten.
Om Uefa går före Fifa när det gäller detta, kan SvFF bestämma sig för att i sin tur gå före Uefa och instifta reglerna snabbare?
- Nej, det finns inga planer på det. Vår policy har alltid varit att vi följer de direktiv som kommer från Uefa och Fifa när det gäller den här sortens frågeställningar.
Men det råder en samsyn om att tredjepartsägande är ett problem?
- Jag skulle inte uttrycka det så, men generellt sett menar vi att det finns en fara med tredjepartsägande oavsett dess former. Skälet till det är att vi alltid vill att våra föreningar och förbund ska vara oberoende och inte styras av något annat än strikt fotbollsmässiga aspekter.