Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sol Campbell - en lösning eller ett problem för Arsenal?

Christensons blogg

Ni har naturligtvis redan läst om Sol Campbells remarkabla comeback för Arsenal igår kväll. Ni har läst att han spelade 45 minuter för reservlaget mot West Ham, ni har läst att han har kommit överens om ett kontrakt fram till sommaren och ni har läst att han är helt exstatisk över händelseförloppet.

För mig återstår det då att titta på vad de engelska tidningarna skriver samt spekulera om det här är bra eller dåligt drag av Arsene Wenger.

**********  

Tabloiderna har ju som vanligt försökt vara fyndiga med sina rubriker:

Sol’s Gunn come back to the Arsenal
Sol Gamble

På the Guardian körde vi:

Sight you thought you’d never see – Campbell is a Gunner again

Daily Mail fokuserade på de ekonomiska aspekterna:

Campbell returns to Arsenal on £20,000-a-week contract

**********  

Vad tycker experterna då? I the Daily Telegraph stödjer den före detta Arsenalspelare Alan Smith Arsene Wengers beslut. In Arsène we trust, so the saying goes, skriver han. Smith fortsätter: 

Annons

No manager in the world knows more about physical conditioning than the Frenchman. No one can spot the legs giving up quicker than Le Professeur. If he thought Campbell couldn’t hack it any more, the player would not get anywhere near an Arsenal shirt.

Läs hela artikeln här.

**********  

Jag håller nog med Smith. Arsene Wenger gör väldigt få misstag och han skulle inte erbjuda Campbell ett kontrakt om han inte trodde att han höll måttet. Campbell har tydligen tränat stenhårt de två senaste månaderna med Arsenal och imponerat Wenger.

Det som oroar mig lite är att Wengers beslut är tagits med ekonomin i åtanke. Det kanske finns spelare där ute som är 10 procent bättre än dagens Campbell men som kostar 100 miljoner kronor och då har Wenger valt det billiga alternativet.

Men ibland kan 10 procent av en spelare avgöra en ligatitel eller en Champions League final (om Arsenal nu går dit). Så små är marginalerna i dagens fotboll. Så om Wenger skrev kontrakt med Campbell istället för att köpa en annan back-up till William Gallas och Thomas Vermaelen så tror jag han är fel ute.

Annons

Men skrev han kontrakt med Campbell som en bonus och hoppas att legendens rutin och vinnarskalle ska smitta av sig på resten av truppen kan detta vara ett genidrag. Ni som har sett intervjuerna efter gårdagens match mot West Ham kunde se att Campbell är ursugen på att spela fotboll på toppnivå igen.

Vad tycker ni? Är Campbell en bra eller dålig värvning?  

**********  

Jag måste säga att jag undrar varför Liverpool sköt upp matchen mot Tottenham i söndags. Anledningen ska ju ha varit att man inte kunde garantera åskådarnas säkerhet på grund av vädret – men varför hade man då öppet för fansen att delta i guidade turer runt Anfield samma dag? Det ligger en hund begraven här någonstans. Var Torres inte frisk?

**********  

Säga vad man vill om Campbells övergång till Arsenal men det ger i varje fall Wenger chansen att avancera i den här tabellen, som visar vilken klubb i Premier League som använder flest engelska spelare. Och statistiken är baserad på hur många engelska spelare har inlett en ligamatch den här säsongen.

Annons
Nationality of players to have started in the Premier League 09/10
2 Team English Starters Total Starters %
3 Aston Villa 13 20 65.00%
4 Bolton Wanderers 11 20 55.00%
5 Tottenham Hotspur 9 19 47.37%
6 Stoke City 9 20 45.00%
7 Wolverhampton Wanderers 11 25 44.00%
8 Birmingham City 9 21 42.86%
9 West Ham United 9 21 42.86%
10 Burnley 7 18 38.89%
11 Sunderland 8 21 38.10%
12 Everton 7 20 35.00%
13 Fulham 7 21 33.33%
14 Manchester United 9 27 33.33%
15 Hull City 8 26 30.77%
16 Manchester City 6 20 30.00%
17 Portsmouth 7 25 28.00%
18 Wigan Athletic 5 18 27.78%
19 Chelsea 5 22 22.73%
20 Liverpool 4 23 17.39%
21 Blackburn Rovers 3 21 14.29%
22 Arsenal 2 22 9.09%

********** 

Jag vet inte riktigt vad man ska säga om en sådan tabell. Själv tycker jag det är ganska sorgligt att bara två av 20 lag i högsta ligan haft mer än 50 procent engelsmän i startelvorna. Det är ju trots allt engelska lag.

Kanske är jag lite för gammalmodig – men jag tyckte regeln med endast tre utlänningar var ganska bra. Vad tycker ni?  

Annons

**********  

Många engelska lag har redan börjat dregla över Racing Santanders underbarn Sergio Canales men jag måste säga att jag gillade klubbens president, Francisco Pernia, som sa så här om ryktena:  These stories [about Canales going to England] have as much relation to the truth as an egg to a chestnut.”

Ett ägg och en kastanj. Ha ha ha. I like it. Är det ett spanskt ordspråk? Eller hittade han bara på det? Någon som vet?

**********

Stokes representant i Sverige, JonnyH, undrar om Ruud van Nistelrooy är på väg till Britannia Stadium, som ryktena säger. Och  jag måste ju säga att jag aldrig kan tänka mig att den målkåte samt framgångsrike holländaren drar på sig den rödvita tröjan. Tyvärr. Tuncay och Van Nistelrooy vore ett härligt anfallspar (men då ignorer jag det faktum att Tuncay sällan får spela…).

Annons

Tror dessutom att Andy Griffin gör rätt som accepterar att bli utlånad till Reading fram till sommaren. Där lär han ju få spela i varje fall – och det är ju det han helst av allt vill göra. Han är ju ingen Winston Bogarde.

Sällan bråk på Britannia Stadium nuförtiden. Men däremot har Stoke Premier Leagues mest högljudda fans, vilket är imponerande.

 **********

Possi: Lycka till med Leedströjan. Jag kommer ihåg när jag beställde en Rangersträningsoverall från ett företag som annonserade i Shoot när jag var 13 bast. Varje dag gick jag ut till brevlådan – och varje dag blev jag besviken. Till slut – efter tre månader – dök den upp. Har sällan varit så lycklig.

**********

Portsmouth (slog Coventry), Derby (slog Millwall på straffar), Birmingham (slog Nottingham med 1-0, mål av Barry Ferguson, Seb Larsson spelade hela matchen) och Sheffield United (slog Queens Park Rangers) är vidare till FA Cupens fjärde omgång.

Annons

Liverpool har omspel mot Reading ikväll (om det nu blir någon match eftersom det snöar ganska krafigt i London just nu och det snöfallet ska tydligen dra sig norröver under dagen).

**********

Svennis kommer att lämna Notts County den här veckan. Apparently.

**********

Glazer-familjen kan tänka sig sälja Manchester Uniteds träningsanläggning Carrington till ett företag som de själva äger. Anledningen? Så att de kan kräva hyra från United.

Helt sjukt. Det har inget med fotboll att göra. Jag blir så trött.

Orkar ni kan ni läsa mer här.

Publicerad 2010-01-13 12:09

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto