Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Stokes seger mot Arsenal räddade FA Cupen

Christensons blogg

Stoke City slog ut Arsenal ur FA Cupen igår efter 3-1 hemma på Britannia Stadium – och räddade därmed FA Cupen från total förnedring. Arsene Wenger ställde upp med ett b-lag eller c-lag (beroende på hur man väljer att se på det) och hade Arsenal trots detta slagit ut ett Premier League-lag på bortaplan hade det knappt varit någon idé att fortsätta titta på turneringen. Om The Big Four går vidare oavsett vilket lag de ställer upp med så kan man jag tappa intresset ganska fort.

**********

Francis Coquelin hade spelat tre matcher för a-laget före igår, Jay Emmanuel-Thomas cirka noll matcher och Craig Eastmond hela sju matcher. Och senaste gången vi såg Sol Campbell i a-lagssammanhang sprang division fyra-anfallare från Morecombe åttor runt den före detta landslagsbacken.

Jag förstår mycket väl varför Wenger vilade så många nyckelspelare med tanke på det tuffa spelschemat som väntar i ligan, men jag måste säga att jag inte riktigt greppade varför Cesc Fabregas – som ju har haft en hel del skadeproblem den här säsongen – spelade från start. Någon av er som kan hjälpa till?

Annons

Det är ju inte så att han har varit borta i fyra månader och behöver matchträning, utan det är väl snarare så att hans sträckning blir bättre av att vila mellan matcherna. Eller?

**********

Men nog om Arsenal nu (som förresten slängde in Arshavin, Ramsey och Eduardo när det stod 1-1). Låt oss dock istället berömma Stoke för den härliga insatsen. Ricardo Fuller gjorde två av målen och hade sagt dagen före matchen att han tänkte “rough up” (skaka om) Arsenal precis som Didier Drogba brukar göra. Och visst gjorde hand det (även om man undrar lite grann om han hade varit lika lyckosam mot William Gallas och Thomas Vermaelen).

Glenn Whelan och Rory Delap styrde mittfältet och försvaret – med Ryan Shawcross och Danny Higginbotham i mitten (två före detta Unitedspelare) hade inga större problem med Arsenals anfallsförsök. För att inte tala om Dean Whiteheads arbetsinsats. Strålande som vanligt.

Annons

**********

Det glädjer mig dessutom att två gamla rävar som älskar fotboll, Gerry Francis och Peter Reid, jobbar för Tony Pulis och Stoke. Här kan ni läsa en trevlig artikel om tränartrojkan där Francis – före detta QPR och Tottenham-tränare – berättar varför han slutade som huvudtränare: två dödsfall i familjen och tre barn under åtta år fick honom att tacka för sig för nio år sedan.

**********

Gårdagens andra match var en härlig fotbollsfest där Manchester City slog Scunthorpe borta med 4-2. Detta kan mycket väl ha varit Robinos sista match för City och han gjorde i varje fall ett av målen. Scunthorpe hade en hel del chanser men nickade bland annat i ribban och man hade alltid känslan att City kunde göra ytterligare några mål om Scunthorpe kom alltför nära.

Positivt för Citys tränare Roberto Mancini: Stephen Ireland spelade första matchen från start efter sin skada och unge mittfältarna Gregory Cunningham och Abdisalam Ibrahim (norrman!) debuterade för a-laget. Verkligen kul att se Mancini ge ungdomar som Vladimir Weiss, Ibrahim, Cunninngham och Dedryck Boyata chansen.   

Annons

**********

Lottningen för femte omgången är gjord. Höjdarmatchen? Sydkustderbyt mellan Southampton och Portsmouth. De här fansen hatar verkligen varandra.

Skulle inte förvåna mig om Southampton (med Alan Pardew som tränare) skräller.

Hela lottningen här.

**********

Värt att notera från lördagsmatcherna:

Aston Villa slog Gus Poyets Brighton med 3-2 och 18-årige mittfältaren Fabian Delph var riktigt bra. Men så kostade han ju nästan 100 miljoner kronor när han köptes från Leeds United i somras. Vilket löfte. Framtida engelsk landslagsman? Troligen.

Hela 6 400 Brightonfans åkte upp till Birmingham. Inte illa.

**********

På tal om Leeds. Ytterligare en strålande insats i FA Cupen. Den här gången blev det 2-2 borta mot Tottenham och två mål till av Jermaine Beckford. Tottenham ledde med 2-1 när 90 minuter hade spelats men fjärdedomarens skylt visade sex minuters tilläggstid. “Fergie time, Fergie time” sjöng Leedsfansen – och sex minuter senare stod det 2-2. Vilket härligt omspel det kommer att bli på Elland Road.

Annons

Harry Redknapp attackerade anfallaren Roman Pavlyuchenko efter matchen och sa bland annat att ryssen inte jobbar tillräckligt hårt. Ibland förstår jag mig inte på Redknapp. Hans kommentarer lär inte hjälpa spelarens självförtroende och de kommer knappast att se till att han blir såld.

Redknapp gjorde samma sak med Darren Bent förra säsongen. Och Bent har ju nu bevisat att han är en mycket bättre spelare när han har en tränare som tror på honom.

**********

Lilla Accrington Stanley gjorde en jätteinsats mot Fulham men förlorade till slut med 3-1. Det stod 1-1 efter 58 minuter. Damien Duff gjorde mål igen och jag måste säga att jag är glad för irländaren. Det här är första säsongen på väldigt länge som han har varit skadefri.

**********

Everton förlorade hemma mot Birmingham men David Moyes kunde i varje fall glädja sig åt att Mikel Arteta gjorde comeback efter 11 månaders skadefrånvaro. Vilken viktig spelare han är för Everton. 

Annons

Birmingham fortsätter att imponera men jag tycker nog att tränaren Alex McLeish tog i lite grann när han sa att Barry Ferguson är en av Premier Leagues bästa mittfältare. Och senare satt Peter Reid i BBC-studion och sa att Matthew Etherington är en man för den engelska VM-truppen. Det är inte lätt att vara objektiv som tränare ibland… 

**********

Vi hade en ligamatch här i England den här helgen. Wayne Rooney slog Hull City med 4-0. Anfallaren gjorde alla fyra målen och det var som Neil Ashton på News of the World skrev i början på sin matchrapport från Old Trafford: Manchester Uniteds black hole is more than  £700m and yet the biggest debt is owed to one of the players.  

Intressant: Det var inte utsålt på Old Trafford för första gången på en ligamatch den här säsongen. Jag undrar när det hände senast när det gällde ligan. Så ryktena om att kön för säsongsbiljetter håller på att minska med oroväckande fart kanske inte är helt felaktiga trots allt…

Annons

**********

West Brom slog Championshipkollegan Newcastle med 4-2 och Toon Army-tränaren Chris Hughton var så förvånad över domarens insats att han knappt orkade bli arg. West Brom fick två straffar medan Newcastle inte fick någon – trots tre incidenter där de kunde ha fått straff.

**********

Crystal Palace har en jättechans att gå vidare till femte omgången efter 2-2 borta mot Wolves. Unge, lovande belgaren Geoffrey Bia Mujangi (great name!) debuterade för Wolves.

**********

Reading, som vägrar att vinna i ligan, slog ytterligare ett Premier Leaguelag efter Liverpools skalp häromveckan. I lördags var det Burnley som fick stryk och jag måste säga att det ser mörkt ut för överraskningslaget. Jag är ganska säker på att de åker ur.

**********

Darren Carter hade en jättechans att ge Preston ledningen mot Chelsea men missade. Och det var sannerligen inte den enda chansen Preston hade (trots att The Beast bara spelade en halvtimme) att göra mål men till slut vann Chelsea med 2-0 efter mål av Nicolas Anelka och Daniel Sturridge.

Annons

Nu lär det bli svårt för Didier Drogba att ta tillbaka sin plats i laget när han kommer tillbaka från Afrikanska Mästerskapen…

**********

Johan Elmander gjorde mål för Bolton i 2-0 segern mot Sheffield United, men det visste ni redan. Men vad skrev de engelska tidningarna? Jo,  Jeremy Butler i News of the World hade följande att säga: 

It was a strike that should pump belief back into Johan Elmander’s confidence-sapped veins sealed the game. The £11million signing was a millstone around Megson’s neck as his lack of goals saw the money brought in from the sale of Nicolas Anelka go to waste. But Elmander looked sharp as Chung-Yong Lee fed off Davies’ flick and side-footed a pass into his run. The frontman hammered the ball across Bunn to earn Coyle his first win since taking charge.

Annons

 **********

John Utaka gjorde två mål när Portsmouth slog Sunderland. Det blir omspel för Svennis Notts County mot Wigan trots 2-0 ledning medan Roy Keanes Ipswich åkte ut mot League Ones Southampton.

**********

Veckans fråga: Vilken spelare gjorde mål i en FA Cup final eller semi-final under 80-talet men missade en straff i en final eller en semi-final under 90-talet?  

Ledtråd: Nej, det blir ingen den här veckan. Jag hade en på gång där det svenska ordet börjar på ch och det engelska på cr men det kanske blir för enkelt då…

**********

PHy: Tack för kommentaren i fredags. Den värmde. Speciellt eftersom jag suttit klockan halv två på natten med fem matcher kvar att skriva och tänkt: är det verkligen värt det här?

Kanske du kan följa upp det med att chocka och svara rätt på en fråga…

Publicerad 2010-01-25 02:00

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto