De Jongh poängräddare för Linköping efter klassmål: "Gör bara snygga mål"

Häckens Clarissa Larisey byttes in och gav Häcken ledningen.
Men då svarade Michelle de Jongh med en drömträff och räddade poäng för Linköping.
Matchen slutade 1-1.
- Det var rent instinktivt bara och det gick ju bra, säger De Jongh till Viaplay.

Linköping FC och BK Häcken var sist ut i damallsvenskans andra omgång. Hemmapremiär för Linköping som kryssade i premiären mot BP på bortaplan.

BK Häcken spelade hemmapremiär mot IFK Norrköping förra veckan. Då var man nära att bli poänglöst. Hade det inte varit för Clarissa Lariseys sena kvittering i 94:e matchminuten och Felicia Schröders avgörande i 96:e så hade IFK Norrköping vunnit med 3-2.

Inför matchen mellan Linköping och BK Häcken stod det klart att två av gästernas stjärnor Monica Jusu-Bah och Rosa Kafaji samt Elma Junttila Nelhage skulle missa matchen på grund av en fotskada, en lårskada och sjukdom. Men i truppen fanns i stället ett par nya namn från start. Ett av nyförvärven för i år, Matilda Nildén fick chansen. Det fick också mittbacken Lisa Löwing.

På bänken återfanns ett helt nytt namn i Andrea Simonovic, från Häckens U-lag.

Även hemmalaget hade gjort några förändraringar sedan premiären mot BP. Michelle de Jongh, Malin Brenn och Irene Dirdal startade senast. På måndagen inledde de på bänken. I stället spelade Alva Selerud, Ella Lundin och Nellie Karlsson från start.

När matchen blåstes i gång var det tydligt att det var två jämna lag. Häcken slutade på en andraplats i fjol och Linköping slutade trea.

Det var ett kompakt Linköping som stundtals försvarade ganska lågt. Med det sagt så hade hemmalaget ett par vassa kontringar och ett anfall som resulterade i mål. Vilma Koivisto tog en lång löpning och fick bollen på vänsterkanten, i mitten hittade hon Catinka Tandberg som avslutade. Bollen gick till retur och Ella Lundin slog in den i mål, men det dömdes bort för offside.

BK Häcken hade mycket boll i den första halvleken. Men några heta målchanser kom aldrig.

I slutet av den första halvleken höjde Häcken tempot i passningsspelet, men Linköping försvarade alltjämt kompakt och gästerna kom aldrig igenom.

- Det går lite fram och tillbaka, fort åt båda hållen. Vi vet att de är väldigt bra offensivt och har snabba spelare. Det gäller att vi sorterar och har koll på deras omställningar, säger Emma Lennartsson till Viaplay.

- Linköping gör det bra. De har mycket boll och gör det lite svårt för oss, säger Felicia Schröder till Viaplay i halvtid.

I den andra halvleken var det mycket Häcken, men man hade stora utmaningar att ta sig igenom Linköping-försvaret.

Matilda Nildén hade ett volleyavslut på mål som räddades av Cajsa Andersson. Även Felicia Schröder bjöds på ett guldläge efter ett inspel från Alice Bergström. Med ett öppet mål framför sig fick hon i stället avslutet över mål.

I matchminut 58 byttes Anna Anvegård ut och av allt att döma var hon skadad. Men vad det rörde sig om var svårt att se. Tufft för ett redan skadedrabbat Häcken.

Senare byttes Clarissa Larisey in i stället för Matilda Nildén. Ett byte som huvudtränare Mak Lind nog skulle vara nöjd med. I minut 83 såg kanadensiskan till att ge Häcken ledningen efter att hon varit snabbast på en långboll från Anna Csiki. Larisey var ordentligt tacklad och det var rörigt i Linköpings box. Men bollen styrdes mot hemmalagets mål och rullades till slut över mållinjen.

Det var försvararen som var sist på bollen, men jag var glad att den gick in. Jag älskar att få de bollarna bakom. Uppenbarligen har vi en tanke om hur vi vill spela men vi måste anpassa oss, säger Larisey till Viaplay.

Men matchen var långt ifrån över. Även Rafael Roldán skulle vara nöjd med sina byten. I minut 90 fick inbytta Michelle de Jongh en långboll från vänsterkanten. Hon tryckte till den på volley och avslutet satt perfekt. Jennifer Falk hade inte en suck i Häcken-målet och det var kvitterat.

Det kändes jävligt bra. Jag tänker bara att jag måste in i straffområdet. När bollen går över hela tänker jag att jag måste ta avslutet direkt för att det inte finns tid för något annat. Det var rent instinktivt bara och det gick ju bra, säger De Jongh till Viaplay.

- Jag gör bara snygga mål har jag hört, skrattar De Jongh.

Matchens slutade 1-1.

Linköping: Andersson, Lennartsson, Östlund, Karlsson, Björk, Eckhoff, Koivisto, Selerud, Lundin, Tandberg, Kapocs.

Häcken: Falk, Wijk, Rybrink, Löwing, Sandberg, Curmark, Bergström, Anvegård, Fossdalsá Sørensen, Nildén, Schröder.

Publicerad 2024-04-22 kl 21:16