Sydkorea klart för VM efter dramatisk upplösning - Syrien till playoff

VM-kval Asien

Syrien var ett tag på väg mot ett historiskt VM-avancemang. Men i en dramatisk upplösning av det asiatiska kvalet kunde Sydkorea till slut boka in en biljett till Ryssland nästa år. Syrien säkrade dock playoff med mål på tilläggstid mot Iran.

Det blev spännande när det asiatiska VM-kvalets grupp A skulle avgöras. Redan VM-klara Iran tog emot Syrien på hemmaplan och samtidigt möttes Uzbekistan och Sydkorea. Inför matcherna var Sydkorea två poäng före Syrien och Uzbekistan.

Tamer Mohamd gav Syrien ledningen i den 14:e minuten när han styrde in en frisparksretur. Ett mål som i det läget gjorde att landet var i VM 2018. Målet var också det första som Iran släppt in på hela 1121 (18 och en halv timme) i VM-kvalet.

Iran tryckte sedan på för en kvittering. Utdelningen kom precis före halvtid när Sardar Azmoun satte 1-1. Iran fortsatte att trycka på framåt och tog rättvist ledningen i den 64:e minuten när Azmoun hittade rätt igen.

Uzbekistan och Sydkorea spelade samtidigt en tajt match. Hemmalaget skapade några farliga lägen att ledningen och gå upp på andraplatsen i gruppen. Men Sydkorea lyckades hålla i 0-0 och ta sig till VM - som sjunde nation.

Uzbekistan hade, i och med Syriens underläge, greppet om playoff-platsen. Men på tilläggstid i mötet mellan Iran och Syrien kvitterade gästerna genom Omar Al Soma och Syriens VM-hopp lever därmed vidare.

Sedan tidigare har Ryssland (värdnation), Brasilien, Iran, Japan, Mexiko och Belgien kvalifcierat sig för VM.

Syrien går nu vidare till playoff mot trean i den andra asiastiska kvalgruppen. Vinnaren där möter fyran i det nord- och centralamerikanska kvalet och vinnaren där tar en plats i VM.

Exklusiv tävling: Vinn en Superfotbolls-weekend i London för dig och en vän