I Växjö spelar numera tjejer med rötterna i 17 olika länder fotboll några dagar i veckan. Mycket tack vare Ilham Abdalla, 24, som utmanade inte bara sin familjs förväntningar utan även traditionerna och normerna från det forna hemlandet Somalia där tjejer inte spelar fotboll.
Första gången Abdalla sa till sin mamma att hon skulle börja spela fotboll fick hon svaret: Du är galen”. Men dottern gav sig inte utan lyckades övertala mamman att det fanns fler vägar i livet än att bara sitta hemma för att invänta giftermål och att bilda familj.
Fotbollen blev ett verktyg för att kunna ta för sig av de rättigheter man har och faktiskt påverka sitt liv. Övertygad om fotbollens kraft så tog sig Abdalla runt till andra tjejer och deras familjer för att se till så att fler kunde börja spela fotboll.
Allt för att stärka dem som människor och ge dem bättre självförtroende. Det var inte lätt, men Abdalla kunde koderna och skapade en relation till föräldrarna och fick dem på så sätt att låta döttrarna spela fotboll. Hon var beredd att svara på alla frågor de oroliga föräldrarna hade.
Så nu är det fotboll några gånger i veckan för ett stort gäng tjejer i Växjö. Under torsdagen fick Abdalla priset Silverhanden av stiftelsen Sverige United och skojade om att hon kanske skulle köpa en boll till sin mamma för en del av prissumman.
Under galakvällen i Stockholm var det fler som prisades. Att ta del av hur Adnan Bainca - som via projektet Unite People driver kvällsfotboll för ungdomar i Varberg – vid midnatt kör spelare hem till sina boenden efter matcherna var rätt gripande.
Och IFK Osbys Henrica Lorentsson gör med sin integrationssatsning ”Världslaget” en stor insats för många som flytt och haft det tufft på vägen. Även om de kommit till Sverige så är det en lång väg kvar innan livet kan rulla på, och då är fotbollen en hjälp på vägen både språkligt och socialt.
Sverige är fullt av liknande eldsjälar och de förtjänar alla både priser och tacksamhet. För utan dem så stannar väldigt mycket av verksamheten av och det är tack var dem som många nytillkommande i Sverige får en något lättare väg in i samhället.
Blir lika glad varje gång jag läser om en individ eller en grupp människor som gått ihop och sett till att förändra sin och andras situation. Att de orkat. Det fascinerar och gläder att människor har kraft att faktiskt genomföra projekt trots motstånd från omgivningen.
Deras berättelser behöver också få liv som en motvikt till allt som sker och som inte är lika hoppingivande. Inte bara Sverige har oerhört tuffa utmaningar, utan även världen, och det är förståeligt att en del känner att de helst vill ligga kvar i sängen med täcket över huvudet.
Därför var det häftigt att höra om hur Lorentsson, Bainca och Abdalla med hjälp av en boll faktiskt åstadkommit förändring. Att man fått ihop folk och gett dem både mening och lust i livet. För det kommer garanterat att ge effekt framöver.
Ska vara öppen med att jag sitter i styrelsen för stiftelsen Sverige United. Den startades av affärsmannen Svante Elfving som jobbar på Brummer & Partners och var aktiv i Elfsborgs styrelse, men efter tio år i Borås-klubben ville satsa en del av sina pengar och en hel del av sin tid på att tackla integrationsfrågan med hjälp av fotboll.
Då drog han i gång Sverige United med sina egna pengar. Förutom att prisa eldsjälar med stipendier som skedde under torsdagen i Stockholm så ger Sverige United bidrag till föreningar som har idéer till fotbollsprojekt med koppling till integration. Förhoppningen är att fotbollen ska ha en förenande kraft.
Stiftelsen har även hjälp av en priskommitté från delar av fotbolls-Sverige. Där sitter domaren Mohammed Al-Hakim, Halmstad BK:s Ivo Pekalski, Cecilia Andrén-Nyström som grundat Futebol dá força och fick priset ”Årets peppare av prins Daniel på Idrottsgalan, journalisten Elena Lövholm och Anders Bengtsson från magasinet Offside.
Alla har en förhoppning om att med fotbollens hjälp så ska Sverige bli bättre. Om det lyckas? Ja, det kommer inte gå av sig själv utan hänger på att fler engagerar sig på olika vis och tror att det är möjligt att åstadkomma det. Ilham Abdalla är bara en av flera som visat att det går.