Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Inget att hymla om – jag jagar klick

Lundhs Krönika

Någonstans på vägen har det blivit fel när vi talar journalistik.
Ett klick är bra - inte tvärtom.
Vem vill inte bli läst, lyssnad eller tittad på när man jobbar med något man brinner för?

Bland det sista jag gör arbetsåret 2016 är att skriva en ny fredagskrönika till Fotbollskanalen. Något jag gör i princip inför varje fredag hela året runt och som jag oftast uppskattar. Målet med den är givetvis att den ska bli läst oavsett ämne.

I dag handlar det om att den ska bli klickad eftersom Fotbollskanalen är helt digital. I dag är det nästan ett skällsord att jaga klick. Jo, men det är klart att jag jagar klick, och det utan att skämmas. Jag vill bli läst.

Ofta vet jag vilka ämnen som kommer att ge hög läsning, eller åtminstone klickad och/eller delad, vilket dock inte stoppar mig från att skriva om andra saker som kanske inte lockar lika många med automatik. Men målet är alltid det samma: att nå ut.

Annons

Oavsett om det är en ny podd med Emil Forsberg, som jag tyckte var en underhållande intervju, eller om det handlar om min bok ”Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll” så vill jag naturligtvis bli både lyssnad till och läst. 

Det handlar om att man lägger ner en massa tid och kraft för att något ska bli så bra som möjligt. Då vill man naturligtvis dela det med andra, och helst med så många som möjligt. Ju fler som tar del av det, desto bättre.

I en del journalistkretsar är det som om det är fint att göra något som inte blir klickat då det som är populärt inte är lika bra. Ungefär som att läsa upp svårförstådd poesi för den inre kretsen och förklara att bristen på intresse med att folk inte förstår hur bra det är.

Ibland när jag tar del av andra journalisters åsikter eller läsares invändningar så är det som om en jakt på klick är det värsta man kan syssla med. Många tror att klick med automatik innebär pengar, och även om det kan ge en slant är tiden förbi när det gick att bygga enbart på klick.

Annons

Sedan kan man aldrig komma ifrån att journalistik kostar pengar och att det måste komma intäkter. Få kan bedriva journalistik likt Fokus som haft stöd av finansiärer som täckt upp de stora förlusterna år efter år eller SVT och SR som varje år får licensmiljarder.

Alla kommersiella medier måste få in pengar för att kunna bedriva verksamheten och då är verkligheten att någon måste vilja läsa, se och lyssna på innehållet, och dessutom helst betala för det direkt eller via annonser.

Givetvis inser jag att man emellanåt menar att klickjagande leder till skruvade rubriker och där man försöker få folk att läsa något man inte skulle ha fastnat för annars. Samtidigt är det något som straffar sig i längden för folk är inte dumma.

Inte sällan hackar folk på kvällstidningarna. Man i det närmaste koketterar med att man inte läser dem. Ändå är Expressen och Aftonbladet Sveriges mest lästa tidningar och trots bristande trovärdighet i undersökningar så söker sig folk dit dag efter dag.

Annons

Naturligtvis måste man i sin journalistik unna sig att skildra sådant som inte alltid är kommersiellt gångbart. Jag vet att mina skildringar av olika turer kring SvFF eller tv-rättigheter inte blir klickade i samma utsträckning som en krönika om AIK, Blåvitt eller Zlatan.

Det är likadant när jag gör poddar, då vet jag i princip på förhand vilken gäst som kommer att innebära ett hack i lyssningskurvan. Samtidigt måste jag våga göra även dem, men det vore omöjligt att helt ignorera klickande besökare som har ett visst intresse.

I princip kan man säga att de populära poddarna betalar för att jag ska kunna intervjua smalare gäster. Likadant är det med artiklar och krönikor som lockar läsare, att det gäller att se till att de starka klickmagneterna hjälper till att bära de svagare.

Så det är inget att skämmas för att jaga klick. Det gör jag året om och det är vad journalistik måste bygga på. Sedan innebär det inte att det är allt man kan göra, men grunden måste vara att det är fint att bli läst eller lyssnad till när man gör sitt jobb.

Annons

Helgens...

Helgens måste
Julen. Kommer inte undan när man har barn men håller det till en dag.

Helgens avstå
Arbete. Helt.

Veckans avsked
Ängelholms FF
gick till slut i konkurs. Naturligtvis sorgligt för alla inblandade men klubben har varit likt en katt och haft mer än nio liv men nu gick det inte längre. Tyvärr har inte intresset kring fotboll i staden varit tillräckligt för att hålla ÄFF vid liv, det är den krassa verkligheten. Betydligt bistrare är att ÄFF också visat hur tandlös den svenska elitlicensen är.

Veckans massiva tv-publik
EM
i Frankrike drog sammanlagt två miljarder tittare. Inte konstigt att Uefa tog in närmare tio miljarder kronor på tv-intäkter och man var nöjd att tidig avspark gav effekt på tv-siffror i Asien

Veckans julläsning
Sportbladets Per Bjurman
har gjort en rejäl djupdykning i hur de svenska NHL-proffsen firar jul. Rolig läsning. Dessutom visar det hur tillgängliga spelarna är, utom möjligen Henrik Zetterberg.

Veckans revansch
Först blev Linköpings Martin Sjögren nobbad som årets tränare i Sverige, sedan som förbundskapten för landslaget efter Pia Sundhage. Viss revansch när han istället blev norsk förbundskapten i veckan. Tyngst är det dock för mästarklubben Linköping som efter Pernille Harder, Fridolina Rolfö nu tappar tränaren och sportchefen. Hur gör Stina Blackstenius efter det här?

Veckans Janne Andersson-glädje
Branimir Hrgota
drog dit två mål och Robin Quaison ett.

Veckans värvning
BK Häcken vässar sin verksamhet genom att plocka in GT och Expressens Malin Jonson som ju även jobbat med oss på C More. Tråkigt för journalistiken, men garanterat bra för klubben.

Veckans trista slut
Petter Anderssons
knä hämtade sig aldrig och det blir inga fler matcher för Hammarby.

Veckans kapning
Emil Forsberg
gick hårt fram i seriefinalen mot Bayern München. Inget att säga om det röda kortet. 

Veckans transferavslöjare
Victor Nilsson Lindelöfs
tidigare lagkompis Robin Blommé twittrade i tisdags att den svenska landslagsbacken är klar för Manchester United. Den engelska storklubben betalar 45 miljoner euro, enligt Blommé, men Benfica-backens agent Hasan Cetinkaya förnekar att det är klart. 

Veckans tillbaka till verkligheten
Förre Fifa-basen Sepp Blatter blev till slut av med sin chaufförsstyrda limousin av märket Mercedes. Dessutom tvingas han betala hyra för sin lägenhet. Skälet är att han uttömt att möjligheter att överklaga sin avstängning från Fifa och då tog man de sista förmånerna från honom.

Veckans försäljare
Ett tag var Chelsea under Roman Abramovitj mest känt som en köpande klubb, men Daily Mail har gjort en sammanställning på de senaste tre åren efter försäljningen av Oscar till Kina och Shanghai SIPG för runt 600 miljoner kronor. Visar sig att London-klubben sålt för 3,5 miljarder kronor.

Veckans skifte
Från och med 1 januari 2017 är det beslutat att Fifa-pamparna ska tvingas åka med bilar från sponsorn Hyundai istället för Mercedes som tidigare.

Veckans Leeds United
Helgen gav ny seger, mot Brentford, och Leeds ångar på i toppen. Därefter fick spelarna ledigt söndag till onsdag. På Annandagen väntar Preston North End som tränas av förre Leeds-managern Simon Grayson och därefter Aston Villa i tv-sänd match.

Veckans låt
”Name The Pet” – Fight It.

Veckans podd
Sunderlands Sebastian Larsson som berättar om när Paolo di Canio anklagade honom för att ha bråkat med fitnesstränaren, om var han helst spelar när kontraktet går ut i sommar, hur Premier League förvandlats under hans år i England och mycket, mycket mer. Ute i gryningen på måndag. Alla tidigare 129 avsnitt av podden finns samlade här

Veckans citat II
"De som tror att Messi tar ut laget, jag borde inte ens behöva besvara dem. Om det var så att Messi tog ut laget så hade jag dragit hem.”

Argentinas relativt nye förbundskapten Edgardo Bauza är irriterad över att det finns de som tror att superstjärnan Lionel Messi styr landslaget.

Publicerad 2016-12-23 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS