När IFK Norrköping överraskande tog SM-guldet 2015 hade man tonåringen Linus Wahlqvist som högerback. Efter ytterligare en säsong i allsvenskan där det blivit debut i A-landslaget och dessutom avancemang till U21-EM är Linus Wahlqvist sugen på en ny utmaning.
- Ja, det är klart. Det är inget att sticka under stolen med, att man vill ut någon gång. Jag känner mig väldigt redo för det nu. Men det gäller att rätt grejer kommer för att man ska kunna ta det steget. Mycket handlar om speltid och vad det är för klubbar, säger Linus Wahlqvist i podcasten Lundh.
I höstas fick Wahlqvist debutera i A-landslaget och han har regelbundet spelat i U21-landslaget och då har han också fått höra att verkligheten som utlandsproffs inte bara är enkel.
- Exakt. I A-landslaget här nu var det spelare som inte får spela i sina klubbar och som inte får ut löner och sådant. Det är jätteviktigt för ens egen karriär och det valet man själv ska göra, det är sådana baksidor man själv inte vill vara med om. Man vill ju som svensk att det ska flyta på ganska bra och på vissa ställen är det inte så, och det tar man till sig, säger Linus Wahlqvist.
Sedan SM-pokalen hissades av IFK Norrköping i Malmö hösten 2015 har spelare som Kujovic, Kamara, Nyman, Fransson, Traustasson och tränaren Janne Andersson försvunnit. Omsättningen i klubben har varit stor, och häromveckan gick Tesfaldet Tekie till Gent i Belgien.
Även om Linus Wahlqvist längtar efter att gå samma väg är han tydlig med att han trivs i IFK Norrköping – och inte vill flytta för flyttandets skull:
- Vi spelar toppfotboll i allsvenskan och gör bra resultat, så det är inga problem. Sedan är det så klart aldrig roligt när bra spelare försvinner, särskilt inte när det är ens kompisar som Alexander Fransson och ”Totte” Nyman. Men jag tar det lugnt och i min egen takt. Jag är bara 20 år, jag har ingen stress och känner att jag utvecklas i IFK. Det är lugnt för mig, säger han.
Det var nära med Leeds i somras, hur sugen var du på Championship?
- England och Tyskland är mina favorit-ligor och –länder. Championship ser jag som en väldigt bra liga, bättre än vad många tror. Jag tror att det är en bra liga att landa i.
Hur mycket följer man med när Norrköping nobbar bud då för vissa summor, och vad tycker du själv är en rimlig summa du ska gå för?
- Summor är svårt för mig att säga. Allt handlar om hur mycket Norrköping tycker att man är värd och hur mycket man behövs i laget. Egentligen kan det vara en summa sommaren ett år, och en helt annan i januari nästa år för att man har fått in en spelare på den positionen som är lika bra. Så det är svårt att säga en summa. Det ger något för en själv att bli såld för ett högt pris, för det sätter ju ett värde på en själv och för klubben.
Att det är bättre att kosta pengar om du kommer till en ny klubb?
- Precis. Helst har man ju gratisspelare, och får klubben betala pengar är det bra för en själv.
När man är mitt i stormens öga och ens agent håller på att förhandla och man vet att det kommer komma ett bud, hur är det? Sitter man på nålar?
- Nja… Med det jag berättade om Sunderland (då han som 15-åring var aktuell för klubben) var det lite så. Tack vare att jag var i klubbar och sådant rätt tidigt har jag lärt mig att ingenting är klart förrän det ligger ett papper att skriva på. Fram till dess har jag ingen stress och försöker vara professionell och gnugga på.
Men jag tänker på förra sommaren när du var nära att flytta. Det är ju ingen hemlighet att det var nära att du lämnade, det talades om Leeds, Anderlecht och andra och det kom bud. Det låter så enkelt att du bara la det åt sidan, men det är ändå en flytt som skulle revolutionera ditt liv.
- Absolut. Det är klart att det alltid finns i tankarna, det är svårt att lägga undan direkt. Men som jag sa, jag har ändå lärt mig att så länge inget är påskrivet finns det ingenting att tänka på. Sedan är det klart att det alltid finns där, det är svårt att undkomma.
För ni måste ha pratat mycket om det i Norrköping? Det är ju så många som har lämnat med ”Totte” Nyman och Kujovic som hade utgående kontrakt och det stod i tidningen nästan varje dag. Det måste man ju snacka om i gruppen? Om någon skulle skriva om TV4-sporten är det klart att vi skulle prata om det på min arbetsplats.
- Ja, det är klart. Men sedan tror jag att många är försiktiga med att säga saker. ”Totte” till exempel, det är klart att han inte berättar in i minsta detalj vad som händer. Det är oftast snacket om vad som står som man pratar om själv också, just eftersom inget är klart förrän det är påskrivet. Det finns egentligen inte så mycket mer att prata om än det som ni skriver.
Men är man inte intresserad av vad ”Totte” fick i Braunschweig, hur det funkar med tyska andraligan och så?
- Jo, de frågorna är självklara. Jag har fått en jättebra bild av 2. Bundesliga i och med att han gick dit, så det är klart att man pratar om sådana frågor. Men det är också efter transfern. Lönefrågor och sådant är skit samma. Det ser ju ungefär likadant ut överallt var man än hamnar. Så man pratar om landet och ligan, så klart. Man har haft turen att ha två nära vänner som hamnat i två olika länder med ”Totte” och Fransson.